+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így tegyünk az alvásproblémák ellen koronavírus idején!

Általános - Egyre többen panaszkodnak alvásproblémákra, alvásminőségük drasztikus romlására, mióta kitört a koronavírus járvány. Nem tudnak aludni, akik pedig eleve elalvási vagy átalvási zavarokkal küzdöttek, azoknak még inkább fölerősödhetnek az alvási nehézségeik.

Mi okozhatja a problémát?

A stressz

A bizonytalanság senkire sincs jó hatással, márpedig most szinte mindenki bizonytalanságban él. Nem tudjuk, meddig tart a járvány, félünk attól, hogy megbetegedhetünk és féltjük a szüleinket, hozzátartozóinkat is. Sokak számára az is kérdéses, megmarad-e a munkahelye, pozíciója. Ilyen körülmények között nem csoda, ha nem tudjuk nyugodt álomra hajtani a fejünket.

A megváltozott napirend

A koronavírus-járvány miatt nagyon megváltozott az életünk – és a napirendünk is. Sokan most is home office-ban dolgoznak, aminek negatív hatása lehet, ha a munka és a magánélet teljesen összefolyik. Sokat ülünk a számítógép előtt, és még lefekvés előtt is ellenőrizzük a híreket, nem-e történt valami fontos dolog. Köztudott, hogy amikor változnak a szokásaink, körülményeink, általában az alvásunk is változik. És nem mindig jó irányba.

Kevés mozgás

Amikor bezártak az edzőtermek és a mozgáslehetőségek is korlátozottak voltak, még azok is kevesebbet mozogtak, akiknek a mindennapi rutinjába tartozott a sportolás. A mozgás pedig kiváló stressz-levezető módszer, ennek hiányában a feszültség bennünk marad és megnehezíti az elalvást is.
Pedig az alvás az egyik legfontosabb módszer az immunrendszerünk karbantartására. Kipihenten, azaz legalább négy alvásciklusnyi éjszakai alvás esetén vérünkben magasabb a T-sejtek száma (a T-sejtek fehérvérsejtek, melyek termelődése kialvatlanság esetén leáll), négyszer kisebb eséllyel kapjuk el a nátha vírusát és az immunrendszerünk gyorsabban reagál a kórokozókra.

Mit tegyünk a jó alvásért?

1. Tartsunk napirendet!

Alakítsunk ki egy szigorú napirendet, amihez tartjuk is magunkat! Ez azokra is vonatkozik, akiknek nagyon kevés vagy túl sok munkájuk lett hirtelen és otthon kell lenniük. Az alvásnak az tesz jót, ha miden napunk nagyjából ugyanolyan, már ami a napirendet illeti.

2. Mozogjunk rendszeresen!

Ha a lépésmérőt magunkon tartanánk egy napig, igencsak csodálkoznánk, mennyire keveset mozgunk, ha otthonról dolgozunk. A mozgás viszont nagyon jót tesz az alvásnak, kikapcsol, ellazít, csökkenti a stresszt. Futni, sétálni, biciklizni simán lehet, ha betartjuk az előírásokat.

3. Kerüljük este a kék fényt!

A monitorok – legyen az számítógépé vagy mobiltelefoné- kék fényt bocsátanak ki, melyek megakadályozzák a jó alváshoz szükséges melatonin hormon termelődését. Éppen ezért lefekvés előtt pár órával már ne szörföljünk a neten, ne vigyük ágyba a telefont, helyette iktassunk be egy kellemes sétát, meditáljunk vagy olvassunk egy jó könyvet!

4, Ne szedjünk altatót, ha nem muszáj!

Az elalvási, átalvási nehézségeket, sőt, a felületes alvást is nagyon sokszor az altatók helytelen szedése okozza. Ha nem muszáj, ne nyúljunk rögtön gyógyszerhez, használjuk a természet kelléktárát, a gyógynövényeket! Egy citromfű tea kis mézzel például csodákat tud tenni velünk és garantáltan megkönnyíti az elalvást.

5, Ha nem tudunk elaludni, keljünk fel!

Ezért egy tényleg működő alváshigiénés tanács: ha 30 perc alatt nem tudunk elaludni, vagy visszaaludni, akkor egyszerűen keljünk fel és csináljunk valamit. Vagy legalábbis olvassunk az ágyban (de nem órákat!) Újabb 30 perc múlva ismét próbálkozhatunk a visszaalvással. Fontos tudni, hogy nem ettől fogunk még jobban felébredni! Az a cél, hogy ne forgolódjunk órákig és ne gyűjtsünk be még több rossz élményt az alvással kapcsolatban.

Forrás: hvg.hu

 

Sleepwell - 2021 március 09.
 

 

6 immunrendszer-romboló rossz szokás, amit járvány idején különösen kerüljünk!

Rendszeres alkoholfogyasztás, kevés alvás, egészségtelen táplálkozás - csak pár a sok rossz szokás közül, amellyel gyengítjük immunrendszerünket. Felsoroljuk a legtipikusabbakat, amelyeket érdemes kerülni egészségünk védelme érdekében, különösen most, koronavírus járvány idején, amikor az erős immunrendszer kulcsfontosságú!

A koronavírus elleni védekezés 3 leghatékonyabb módja

A koronavírus nyomán kialakuló globális mentális egészségügyi válság kezelésére hívja fel a figyelmet a WHO. A táplálkozás, a mozgás és a társadalmi kapcsolatok erősítése mellett a cirkadián ritmusra épülő alvás-ébrenlét fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség.