+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

4 ok, ami miatt gyakran felébrednek a gyerekek éjszaka

Érdekességek - Most nem a babákról lesz szó, hanem az óvodás, kisiskolás korosztályról! Mert bizony őket is érintheti a probléma, hogy sokszor felébrednek éjszaka.

Szociális igény

A kisgyerekek, főként, ha óvodába járnak, vagy most kezdték a sulit, fokozottan igénylik a szülői közelséget, az együttlétet. Ha ebből napközben kevés jut nekik, előfordulhat, hogy azt éjszaka próbálják bepótolni.

Gyermekünk szeretet-tankjának feltöltésére szánjunk időt minden este, lefekvés előtt! Olyankor ne foglalkozzunk semmi mással, csak a csemeténkkel és csináljuk azt, amit ő szeretne. A szeretet és a figyelem csodákra képes. Ha ebben nincs hiány, lehet, hogy az éjszakák is visszatérnek újra a régi kerékvágásba és gyermekünk, biztonságban érezve magát végre nyugodtan alhat.

Ha mégis néha felébred, mert hiányol minket, az teljesen egészséges folyamat, semmi rosszat nem kell beleképzelni, az egész egyszerűen azért van, mert szüksége van ránk és közel szeretne lenni az anyukájához.

Feszültség, szorongás

Amikor új közösségbe kerül gyermekünk, teljesen természetes jelenség, hogy szorong amiatt, hogyan fog helytállni, lesznek-e új barátai, mi vár rá az ismeretlen közegben. Ez a feszültség és bizonytalanságérzés sokszor éjszaka jön elő, amikor próbálja feldolgozni az őt ért ingereket. Iskolás gyerekeknél a teljesítmény-szorongás nagyon tipikus, amikor dolgozat vagy felelés előtt állnak és ilyenkor az izgalom is nehezíti a nyugodt alvást.

A feszültségoldás legjobb módszere a sok mozgás a friss levegőn és a beszélgetés. Ne múljon el úgy nap, hogy nem bújunk össze és nem beszélgetünk gyermekünkkel. Ilyenkor nem kell erőltetni, hogy az oviról vagy a suliról meséljen, hagyjuk, hogy magától hozza fel a témát!

Biológiai változások

Nem csak babakorban okozhat fájdalmas tüneteteket a fogzás, később is megviselheti a kisgyerekeket. Sokszor ők maguk sem tudják, miért olyan nyűgösek, fáradtak, és közben miért nem tudnak nyugodtan aludni, miért ébrednek fel többször is éjszaka. Még akár iskolás korban is okozhat panaszokat a fogváltás, hát még kisebbeknél! Mindig segít ilyenkor a hűsítő gél, amit kicsik és nagyok egyaránt használhatnak.

Nagyobbacska gyerekeknél a biológiai változások, a növekedés is okozhat nyugtalan alvást, de ez általában csak átmeneti jelenség, aztán ismét helyreáll a rend.

Túlevés vagy éhség

Mindkettő, a túlevés és az éhség is felébresztheti többször a csemetét. Figyeljünk oda napközben, hogy gyermekünk táplálkozása kiegyensúlyozott legyen, ne vacsorára vigye be a napi ajánlott kalóriamennyiség nagy részét. Ha éjszaka gyermekünk felébred, és nem tud visszaaludni, mert éhes, adjunk neki egy pohár tejet, egy kis sajtot, egy kis szelet vajas pirítóst. Ilyenkor kis mennyiség is elég ahhoz, hogy ne érezze üresnek a gyomrát és vissza tudjon aludni.

Sleepwell - 2021 október 25.
 

 

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!