+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

8 egészséges ital estére a zavartalan pihenésért

Egészség - Ezek az italok valóban támogathatják az éjszakai pihenést.

Napjaikban rengetegen szenvednek különféle alvászavaroktól. Jellemző panasz például az álomba merülés nehezítettsége, egy feszített nap után az ember nem könnyen tud ráhangolódni a pihenésre. az étkezés bizony jelentősen befolyásolhatja az alvásminőséget. A fűszeres, zsíros fogások elnehezítenek, és meg is akadályozhatják a nyugodt pihenést. Az innivalókról általában már kevesebb szó esik, pedig azok között is vannak olyanok, amelyek hatással lehetnek a pihenésre. Bár az alkoholról például sokan úgy hiszik, hogy segíthet elaludni, valójában megváltoztatja az alvásfázisokat, rosszul aludhat tőle az ember. Ellenben a következő italokat érdemes bevetni akkor, ha alvási problémáktól szenvedsz.

Cseresznyelé

A cseresznyelé a gyümölcsben található triptofán nevű aminosav miatt segíthet az alvásban. A triptofán az alvásmintát szabályozó melatonin előanyaga. Elősegíti a szerotonin szintézisét is, így a szorongás és a stressz oldásában is hasznos lehet.

Orvosi macskagyökértea

Az orvosi macskagyökér vagy valeriána nyugtatja az idegeket, a belőle főzött tea pedig az elalvásban is segíthet, többek között a változókorba lépő nők alvásminőségét javíthatja a vizsgálatok szerint. Várandósok és kisgyermekek számára nem ajánlott.

Mandulaital

A leginkább tejhelyettesítőként használt mandulaital magnéziumot, triptofánt és melatonint is tartalmaz, ezek mindegyike támogathatja a zavartalan pihenést. Már önmagában a mag rendszeres fogyasztása is javasolt az álmatlanságban szenvedőknek.

Banánturmix

A banán szintén tartalmaz magnéziumot, triptofánt és melatonint, továbbá káliumot is. A kálium a magnéziummal karöltve segíti az izmok ellazulását egy nehéz nap végén. Mandulaitalból és banánból finom, tartalmas smoothie-t készíthetsz, amivel akár a vacsora egy részét is kiválthatod.

Borsmentatea

A hűsítő hatású borsmentatea antibakteriális és vírusellenes, segíthet az emésztési panaszok megszüntetésében, az izmok relaxációjában. Alvástámogató, nyugtató hatásait is megfigyelték annak ellenére, hogy nappal a fáradtság és dekoncentráltság leküzdésében játszhat szerepet.

Kamillatea

A kamillatea enyhítheti a megfázásos tüneteket, csökkentheti a gyulladást, javíthatja a bőr állapotát. Megfigyelések szerint a kamillakivonat és a kamillatea is segíthet a szorongás csillapításában, és fokozza az alvásminőséget.

Aranytej

Az aranytej jól ismert alvástámogató ital, fél bögre tej, egy teáskanál kurkuma, egy teáskanál méz és egy kis gyömbér kell hozzá. A keveréket forrald fel, majd a hőfokot levéve főzd még pár percig. A tej triptofántartalma révén már önmagában segíthet az alvásban, a kurkuma pedig csökkentheti a gyulladást, javíthatja a szorongásos tüneteket.

Ashwaganda kivonat

Az ashwagandha az ájurvéda kiemelten fontos gyógynövénye, a gyökeréből, leveleiből, bogyóiból készült kivonatot a stressz, a szorongás és az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére használják. A gyökér alvássegítő vegyületeket tartalmaz. Fogyasztják teaként, valamint meleg tejbe keverve fahéjjal, szerecsendióval és kardamommal.

Forrás: Femina; Fotó: Pixabay

 

Sleepwell - 2023 január 17.
 

 

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!

8 egyszerű nyújtó gyakorlat lefekvés előtt a gyors elalvásért és a nyugodt pihenésért

A következő nyújtó gyakorlatok segíthetik a zavartalan éjszakai pihenést, csak néhány percet kell rászánni az elvégzésükre esténként.