+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

3 alvással kapcsolatos tévhit...

Egészség - ...És az igazság! A 3 leggyakoribb alvással kapcsolatos tévhit, amely akár károsíthatja az egészségünket!

Tévhit1: Akár öt órányi alvás is elegendő

Az egyik leggyakoribb alváshoz köthető mítosz szerint az emberi szervezetnek akár napi öt órányi alvás is elegendő lehet, ám a kutatók szerint ez nagyban veszélyezteti az egészséget, miután a hosszú távú alváshiányt nem szabad félvállról venni.

A szakemberek azt javasolják, hogy minden éjszaka legalább hét órát aludjunk és ha még sincs erre mindig lehetőségünk, akkor a lehető leghamarabb kompenzáljuk a kimaradt alvásidőt. Egy-két napnál semmiképpen se tartson tovább az alvásmegvonás, mert az már bizonyítottan károsítja az egészséget, gyengíti az idegrendszert és az immunrendszert, ezáltal megnöveli annak a kockázatát, hogy lebetegszünk. Hosszú távon pedig olyan krónikus betegségek kialakulását kockáztatjuk vele, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és keringési betegségek és az elhízás, annak minden negatív következményével együtt.

Tévhit2: A horkolás teljesen ártalmatlan

Tévhit, hogy a horkolás ártalmatlan! Az ugyanis számos alvási rendellenesség jele is lehet. A légzéskimaradás- vagy más néven alvási apnoe - alattomos betegség, amelyet mielőbb kezelni kell, nem csak a saját egészségünk érdekében, hanem azért is, mert a horkolás bizonyos formái növelik a közúti és a munkahelyi balesetek kockázatát.

Ha párunk horkol rendszeresen és megfigyeljük, hogy bizony a légzése is szakadozott, egy-egy lélegzetvétel kimarad, akkor ne késlekedjünk, forduljunk alvásproblémákkal foglalkozó szakemberhez, mert ha hosszú távon kezeletlen marad a probléma, annak nagyon súlyos és életveszélyes következményei lehetnek.

Tévhit3: Az alkohol segíti az alvást

Sokan vélik úgy, hogy egy-két pohár bor, sör lefekvés előtt segíti az elalvást, ám kutatásaik során a szakemberek kifejezetten károsnak találták ezt a szokást. Az alkohol szárítja a nyálkahártyát, ráadásul vízhajtó hatása is van,  nem is beszélve arról, hogy a májnak és a vesének plusz feladatot adunk lebontásával, s míg az elalvásban lehet, hogy segít átmenetileg, később biztosan nyugtalanabb és töredezettebb lesz az alvásunk, melynek következménye, hogy másnap fáradtan ébredünk, napközben pedig dekoncentráltak leszünk.

Alkohol helyett igyunk triptofán tartalmú italt, például banán-turmixot vagy nyugtató hatású citromfű teát.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 április 22.
 

 

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.

4 betegség, ami fáradtságot okoz

Ne vegye félvállról a fáradtságot, mert komoly betegséget jelezhet! Íme a 4 leggyakoribb ok, amiért nem múlik a kimerültség-érzés.