+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nyitott szájjal alszik gyermeke? Akár komoly gondot is jelezhet!

Egészség - Alapvetően a légzésre az orrunk való és bár időnként természetes, hogy szájon át veszünk levegőt, hosszú távon ez utóbbi egyáltalán nem egészséges és akár problémát is jelenthet. Ezért ha azt vesszük észre gyermekünkön, hogy állandóan nyitott szájjal alszik, akkor vigyük el szakemberhez és előzzük meg, hogy komolyabb gond legyen belőle.

Miért az orron át légzés az egészséges?

Az orr anatómiai felépítése direkt azt a célt szolgálja, hogy megszűrje a belélegzett levegőt, kiszűrje az idegen részecskéket és a méreganyagokat. Az orr felmelegíti a levegőt olyan hőmérsékletűre, ami kedvezőbb a tüdő számára. Ezen kívül az orr a szaglást is lehetővé teszi számunkra.

Időnként természetes, hogy a szánkon veszünk levegőt (például beszéd vagy fizikai aktivitás közben), mégis az orrunk van a légzésre kitalálva.

Többféle egészségi probléma is kiválthatja azt, hogy a gyerek a száján keresztül lélegzik. Ilyen az orrdugulás (például allergia, megfázás miatt), a gyulladás és az orrpolip is. Vannak gyerekek, akiknél már egészen korán kialakul a szájon át való légzés szokása.

Ha azonban a gyermeke mindig nyitott szájjal alszik, érdemes utánajárni, pontosan mi okozza, mert a nyitott szájjal alvás kiválthat egészségügyi problémákat is.

Alvási apnoe

Alvási apnoénak nevezzük, mikor a légzés hirtelen kihagy, majd újraindul. Ennek tünetei alvás közben a hirtelen légzésmegállás, a hangos horkolás, a kiszáradt szájjal ébredés, az álmatlanság, a napközbeni fáradtság. Ez az állapot már önmagában is veszélyes, de szív-, máj- és anyagcsere-problémákat is okozhat. Az alvási apnoe egyik fő oka, hogy a torok izmai ellazulnak és nem engedik a levegőt megfelelően áramlani a légutakban és mindenképpen kezelni szükséges.

Szájszárazság, fogszuvasodás

Mikor a szánkon vesszük a levegőt, a légáramlás kiszárítja az ajkainkat és a szájüreget, illetve benne az ínyt is. Ennek következtében a szájüregben természetes módon megtalálható baktériumok összetétele megváltozik, ez pedig fogszuvasodást és ínybetegséget okozhat.

Fogászati és állkapocs problémák

Ha az orrunk helyett a szánkon át lélegzünk, elősegítjük az állkapocs- és fogászati problémák felmerülését. A szájon át való légzés és a nyelv rossz elhelyezkedése a szájban befolyásolja a harapást, a fogak torlódását és az állkapocs hátrafelé tolódását okozhatja. Ennek következtében az arc deformálódik, az áll kisebbnek, az orr nagyobbnak fog tűnni.

Arc arányainak megváltozása

Tanulmányok szerint a szájon át való légzés és a nyelv rossz elhelyezkedése miatt az arc alsó része megnyúlhat. Ezek a változások 5 éves kor után válnak igazán láthatóvá. Amellett, hogy az arc alsó fele meghosszabbodik, a szájon át való légzés következtében csapott homlok és konvex arc is kialakulhat a normálisnál kisebb állal.

Ha észrevesszük, hogy gyermekünk a száján keresztül lélegzik, mielőbb forduljunk orvoshoz!

Forrás: kuffer.hu; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2023 július 04.
 

 

Keveset alszik? Ezért érezheti erősebbnek a fájdalmat

A kutatások a megfelelő alvás jelentőségét hangsúlyozzák a fájdalomérzet csökkenésében.

Hogyan aludjunk kánikulában? 5 hasznos tanács a szakértőtől

Ha a napok óta tartó kánikulában nem tudunk aludni, fogadjuk meg a szomnológus szakemberek hasznos tanácsait!