+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A 3 leggyakoribb elalvással kapcsolatos tévhit

Érdekességek - Miért nem ajánlott lefekvés előtt az alkoholfogyasztás, a kemény edzés és a számítógépezés?

Tévhit 1: Az alkohol segít az elalvásban

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy jobban alszik az, aki lefekvés előtt iszik egy – vagy akár több- pohár bort. Tény, hogy az alkoholtól elálmosodhatunk, de hosszú távon már csak azért sem érdemes lefekvés előtt rendszeresen alkoholt fogyasztani, mert jelentősen megnöveli az alvászavarok kialakulásának esélyét. Az alkohol hatására eleinte valóban álmosabbak lehetünk, később azonban akadályozza, hogy átkerülhessünk a mély alvás fázisába, nyugtalanul, felületesen fogunk aludni és sokszor fel is ébredünk.
Az alkohol a nyálkahártyát szárítja, ezért többet és erőteljesebben horkolunk, sőt az alvási apnoé is erősebben jelentkezhet alkoholfogyasztás után. A különböző alkoholtartalmú italoknak emellett vízhajtó hatásuk is van és megváltoztatják a vizelet savasságát, ami irritálhatja a hólyagot, gyakori vizelési ingert okoz és zavarja az éjszakai pihenést. Sokkal jobb, ha egy csésze gyógynövényes - például citromfüves - mézes teát kortyolgatunk el lefekvés előtt vagy megiszunk egy pohár langyos tejet.

Tévhit 2: A lefekvés előtti intenzív mozgás segít az elalvásban

A rendszeres testmozgásnak számtalan előnye van, például javítja a vérkeringést, az emésztést, segít levezetni a stresszt, kiegyensúlyozottabbá tesz. Az intenzív mozgás a legtöbb embert alaposan kifárasztja, ezért logikusnak tűnik, hogy ha jól akarunk aludni, akkor érdemes lefekvés előtt sportolni. Tény, hogy a mozgás önmagában sokat segít, hogy az éjszakáink nyugodtak, alvásunk pedig pihentető legyen. Ám nem árt azzal tisztában lenni, hogy a mozgás felpörget, megemeli a testhőmérsékletet, tele leszünk tőle energiával, ez pedig megnehezíti az elalvást.
A legjobb, ha délelőtt – akár még a munka megkezdése előtt- vagy ebédszünetben megyünk edzeni, vagy napközben megszakítjuk a munkát és a mozgás energetizáló hatását kihasználva még visszamegyünk befejezni az aznapi teendőket, este pedig már csak a pihenésre koncentrálunk. Az intenzívebb mozgásformák és a lefekvés között teljen el legalább 4-5 óra, és közvetlenül elalvás előtt már ne tornázzunk!

Tévhit 3: A tévénézés, mobilozás, számítógépezés segít az elalvásban

Sokan hagyják bekapcsolva a tévét, hogy annak halk zajára aludjanak el, de ez egy rossz szokás, ugyanis a lefekvés előtt használt elektronikai eszközök (tévé, számítógép, okostelefon) komoly alvászavart okozhatnak. Ezek az eszközök kék fényt bocsátanak ki, amely visszafogja az alvásért felelős egyik legfontosabb hormon, a melatonin termelődését és így késleltetheti az elalvást.
Ne tegyünk a hálószobába tévét, ne vigyünk be laptopot, hogy még dolgozzunk kicsit az ágyban, csak arra használjuk a hálószobánkat, amire való: intim együttlétekre és alvásra!

 

Jean Orsolya - 2018 január 29.
 

 

Itt a magyarázat, miért egészségesebbek a korán fekvők az éjszakázóknál!

Az éjszakázás negatívan hat az általános egészségi állapotra, számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli drasztikusan, de nem csak az alváshiány miatt! Íme a legújabb kutatások eredményei!

Negatív befolyásolja a párkapcsolatot (is) a kevés alvás!

A kevés alvás felboríthatja a szervezet egyensúlyát, a hormonháztartást, ami a negatív egészségügyi hatásokon túl akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Már akár napi egy órával kevesebb alvásnak is komoly következményei lehetnek hosszú távon!