+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rosszul alszik? Ezek a vitaminok segítenek!

Egészség - Estére úgy érzi, iszonyúan fáradt, mégsem megy az elalvás és éjszaka is többször felébred? Állandóan feszegeti a lábát vagy arra riad fel, hogy begörcsölt a lába? Lehet, hogy egyszerűen csak lemerült szervezete vitamin-raktára!

C-vitamin

Egy friss kutatás összefüggést talált az alvászavarok és a C-vitamin nem megfelelő szintje között.  A vizsgálatok során kiderült, hogy az alacsony C-vitamin szinttel rendelkezők gyakrabban küzdenek alvászavarral.

Tipp: Fogyasszunk C-vitaminban gazdag ételeket: paprikát, citrusféléket, kelbimbót, kivit.

Magnézium

A magnézium nem csak azért fontos, mert karbantartja az izmainkat, a szívet, az idegrendszert, csillapítja az izomgörcsöket, melyek alvás közben is jelentkezhetnek, hanem azért is, mert segíti az úgynevezett alvási hormon, a melatonin termelődését.

Tipp: Igyunk magnéziumban gazdag ásványvizet, ezen kívül fogyasszunk spenótot, sóskát, mángoldot, avokádót, lazacot, teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozskenyeret! Magnézium bevitelre tökéletes a tökmag, melyből fél csésze már fedezi a napi szükségletet.

B12-vitamin

Ez a vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez, továbbá felel testünk vérsejtjeinek az egészségéért, támogatja szervezetünk energiatermelését. Hiánya esetén kimerültség, különféle neurológiai panaszok, alvászavar, zsibbadás és hangulatingadozás jelentkezhetnek.

Tipp: Leginkább a vegánoknál jelentkezhet hiány belőle, mivel csak állati eredetű táplálékokkal vihető be. A máj, a belsőségek és a vörös húsok tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben, de a sajtokban és a tojásban is van.


Triptofán

A triptofán egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani, ezért fehérjében gazdag élelmiszerekkel kell bevinnünk. Fontos szerepe van a szerotonin termelődését segítő B3-vitamin képzésében, amely a jó alvás előfeltétele.

Tipp: A zab, a banán, a zöldborsó, a tejtermékek, a vörös- és szárnyashúsok, a lazac, a ponty kiváló triptofán források.


Melatonin

Esténként az agyban található tobozmirigy termeli az úgynevezett melatonint, ami az alvási ciklusokat szabályozó hormon. Ha kevés van belőle, akkor alvásunk töredezett lesz, sokszor felébredünk.

Tipp: Ha éjszaka gyakran felébredünk, igyunk melatoninban gazdag meggylét, együnk egy kevés diót, cseresznyét, spárgát vagy ananászt, melyek szintén melatonint tartalmaznak.

Kálium

A kálium segít az izmok és az idegek közötti kommunikációban és hogy a sejtekbe elegendő tápanyag jusson. Ezen kívül felelős azért is, hogy nyugodt lehessen az alvásunk és ne ébredjünk fel éjszakánként.

Tipp: Ha nem táplálék kiegészítőkkel szeretnék pótolni a szervezetünkben a káliumot, akkor a következő élelmiszerek fogyasztása javasolt: banán, édesburgonya, burgonya, spenót, cékla, avokádó, gomba, lazac.


Kalcium

A kalcium a szervezet alapvető tápanyaga, nagyon fontos szerepe van csontállományunk megtartásában, és befolyással van az alvásra, ugyanis hiánya megszakíthatja a pihenés REM-fázisát, amikor az álmok többsége történik.

Tipp: Számos tejtermékben, a gombában, sötét leveles zöldségekben – például a kelkáposztában, spenótban-, karalábéban, a mustárban, mandulában, dióban, mákban található kalcium. Fogyasszunk ezek valamelyikéből minden nap!

 

Jean Orsolya - 2019 április 09.
 

 

Miért vagyok fáradt? A fáradtság lehetséges okai, amire nem is gondolnánk

Nehéz kikelni az ágyból, napközben is úgy érzed csak félgőzzel mész előre és már kora délután a sokadik kávé után sóvárogsz, hátha segít? A fáradtságot okozhatja egyszerű alváshiány vagy stressz, de sok más, komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket!

5 étel, ami segít, ha ránk törne az éjszakai éhség

Számtalan oka lehet annak, ha éjszaka ránk tör az éhség a felborult bioritmustól kezdve a stresszes életmódig. Persze éjszaka enni teljesen ellentmond az egészséges táplálkozás alapszabályainak, de mindenkivel megesik, hogy egy-egy feszültebb időszakban a késői órában jön rá a nassolhatnék. Mutatjuk, mely ételekhez érdemes ilyenkor nyúlni, amelyek segítenek az elalvásban!