+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem alszik jól? Lehet, hogy az időjárás okozza!

Érdekességek - A szakemberek szerint idén különösen megterheli a szervezetünket a tavasz a hideg-meleg frontok gyakori váltakozása miatt.

A változékony időjárás okozza!

A tavaszi fáradtság időszaka a szokásosnál is megterhelőbb lesz a szervezetünkre idén - hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc meteogyógyász, majd hozzátette, hogy a végletek közt mozgó, változékony időjárás a klímaváltozás megjelenési formája, ezért jó, ha hozzákoszunk, mert nagy valószínűséggel az elkövetkezendő évekre is ez lesz a jellemző.

A szakember elmondta, hogy talán soha nem vonult át annyi front Magyarországon, mint az elmúlt időszakban. A változó éghajlat és az extrém időjárás miatt jelentősen megnőtt a frontérzékenyek száma, hiszen sok ember szervezete nem bírja követni a melegrekordok és a tartósan szeles, hideg időszakok közötti nagy ingadozásokat.

Ne csodálkozzunk hát, ha nem alszunk jól, ha gyakran vagyunk fáradtak, kimerültek és fáj a fejünk. Sajnos a változékony időjárás - ami térségünkben teljesen szokatlan - a következő hetekben is folytatódik.

Az időjárás-érzékenység

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny, minél idősebb, annál inkább, mivel a test nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni, mint korábban. A frontok, a nagy hőmérséklet-ingadozások, a ciklonok, anticiklonok sokaknál okoznak alvási zavarokat, idegességet, fáradtságot, hangulatingadozásokat, szív- és keringési zavarokat, szédülést.

Az idős embereken kívül különösen az újszülöttek és a gyerekek reagálnak érzékenyen az időjárás változására. Zivatarok előtt, és fülledt melegben a kicsik különösen nyugtalanok, hisztisek. Az iskolások közül pedig minden ötödik gyermek időjárás-érzékeny.

Az időjárás-érzékenység ugyan nem tekinthető betegségnek, de az életminőséget jelentősen befolyásolják az olyan heves reakciók, mint például a migrén, a vérnyomás-ingadozás, szédülés. Az, hogy kit mennyire visel meg egy-egy időjárásváltozás, attól is függ, hogy milyen az idegrendszer általános állapota, mennyire kipihent vagy fáradt, stresszes valaki.

A nők érzékenyebbek

Míg fiatal korban a nők erősebben reagálnak a markáns időjárás-változásra, mint a férfiak, addig a változókorban és azon túl a férfiak és a nők közel egyenlő számban időjárás-érzékenyek.
A nők alkatilag is érzékenyebbek, ingerküszöbük alacsonyabb, ezért az időjárás-változásokat határozottabban érzékelik, és reakciójuk is kifejezőbb. Sokszor az igen gyenge időjárási változásokat is megérzik, azokat, amelyek a férfiaknál egyáltalán nem váltanak ki reakciót. Érdekes módon a férfiak inkább a melegfrontot viselik nehezebben, míg a nők inkább a hidegfrontra érzékenyek.
Amíg az időjárás-érzékeny fiatal hölgyek közérzete „csak” rossz, addig a változás korába lépő nőknél sokkal erősebbek a reakciók: hőhullámok, szédülés, erős szívverés, szorongás, alvási zavarok, belső feszültség, idegesség, és csökkenő fájdalomküszöb, az arra hajlamosaknál pedig ízületi fájdalom jelentkezik. Bár a klimax önmagában is ezeket a jelenségeket produkálja, az időjárás-érzékenység felerősítheti az egyes folyamatokat.

Hogyan hatnak ránk az időjárási jelenségek?

  • A magas légnyomású álló front hűvös, illetve enyhe hőmérséklettel, száraz levegővel, jelentősebb éjszakai lehűléssel frissíti és élénkíti a szervezetet, enyhén emeli a vérnyomást.
  • A meleg, enyhe és száraz idő, emelkedő hőmérséklettel kifejezetten jótékony hatású, mivel nem terheli meg a szervezetünket, fokozza a teljesítőképességet és jókedvre derít.
  • A napos, meleg, száraz idő csökkenő légnyomással – amikor a hegyvidékek felől száraz, meleg szél érkezik – kifejezetten kedvez a fejfájásnak és a migrénnek, a szívpanaszoknak és a keringési zavaroknak.
  • A szép, de erősen szeles idő sokaknál okoz fejfájást, fokozódó görcshajlamot, csökkenő vérnyomást és alvászavarokat.
  • Tartós meleg esetén ugyancsak nehezített a nyugodt alvás, ilyenkor is gyakoriak az alvászavarok, emellett a hőség felerősíti a gyulladásos folyamatokat, növeli a szívinfarktus kockázatát. A nagy melegben csökken a koncentrációkészség, tompulnak a reflexek, így gyakoribbak a balesetek.
  • Amikor nedves, meleg levegő érkezik fölénk, csökkenő légnyomással, felhősödéssel, a keringési rendszerünk fokozott terhelésnek van kitéve, ami problémát okozhat, és növeli a szívinfarktus veszélyét. Emellett alvászavarok, migrén, fejfájás, lehangoltság és alacsony vérnyomás is jelentkezhet.
  • Alacsony légnyomású front érkezésével esőssé és hideggé válik az időjárás, ami növeli a fájdalomra való érzékenységet - különösen a reumásoknál. További reakciók: fejfájás, fokozódó görcshajlam, magasabb vérnyomás, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, puffadás.
  • Az egyik legkedvezőbb időjárási helyzet, amikor hűvös, száraz levegő érkezik, felszakadozó felhőzettel, emelkedő légnyomással. Ez ugyanis az emberi szervezet számára nem túl megterhelő, a panaszok ilyenkor többnyire enyhülnek vagy megszűnnek.
Jean Orsolya - 2019 március 11.
 

 

Az álmatlanság 5 típusa – Önt melyik érinti? Ettől függ, hogyan mulaszthatja el!

Az álmatlanság kezelése, illetve kezeletlenül hagyása az egész életminőségre kihat. Járjunk utána a valódi okoknak! A Femina.hu cikke

A stressz alattomosan aláássa az egészségünket. Vegyük észre és tegyünk ellene!

Mi a stressz definíciója és milyen tünetei vannak? Milyen egészségkárosító folyamatokat indít el a testünkben és mit tehetünk ellene? A Portfolio.hu cikke a stressz és a stresszkezelés témáját járja körbe.