+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem alszik jól? Lehet, hogy az időjárás okozza!

Érdekességek - A szakemberek szerint idén különösen megterheli a szervezetünket a tavasz a hideg-meleg frontok gyakori váltakozása miatt.

A változékony időjárás okozza!

A tavaszi fáradtság időszaka a szokásosnál is megterhelőbb lesz a szervezetünkre idén - hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc meteogyógyász, majd hozzátette, hogy a végletek közt mozgó, változékony időjárás a klímaváltozás megjelenési formája, ezért jó, ha hozzákoszunk, mert nagy valószínűséggel az elkövetkezendő évekre is ez lesz a jellemző.

A szakember elmondta, hogy talán soha nem vonult át annyi front Magyarországon, mint az elmúlt időszakban. A változó éghajlat és az extrém időjárás miatt jelentősen megnőtt a frontérzékenyek száma, hiszen sok ember szervezete nem bírja követni a melegrekordok és a tartósan szeles, hideg időszakok közötti nagy ingadozásokat.

Ne csodálkozzunk hát, ha nem alszunk jól, ha gyakran vagyunk fáradtak, kimerültek és fáj a fejünk. Sajnos a változékony időjárás - ami térségünkben teljesen szokatlan - a következő hetekben is folytatódik.

Az időjárás-érzékenység

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny, minél idősebb, annál inkább, mivel a test nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni, mint korábban. A frontok, a nagy hőmérséklet-ingadozások, a ciklonok, anticiklonok sokaknál okoznak alvási zavarokat, idegességet, fáradtságot, hangulatingadozásokat, szív- és keringési zavarokat, szédülést.

Az idős embereken kívül különösen az újszülöttek és a gyerekek reagálnak érzékenyen az időjárás változására. Zivatarok előtt, és fülledt melegben a kicsik különösen nyugtalanok, hisztisek. Az iskolások közül pedig minden ötödik gyermek időjárás-érzékeny.

Az időjárás-érzékenység ugyan nem tekinthető betegségnek, de az életminőséget jelentősen befolyásolják az olyan heves reakciók, mint például a migrén, a vérnyomás-ingadozás, szédülés. Az, hogy kit mennyire visel meg egy-egy időjárásváltozás, attól is függ, hogy milyen az idegrendszer általános állapota, mennyire kipihent vagy fáradt, stresszes valaki.

A nők érzékenyebbek

Míg fiatal korban a nők erősebben reagálnak a markáns időjárás-változásra, mint a férfiak, addig a változókorban és azon túl a férfiak és a nők közel egyenlő számban időjárás-érzékenyek.
A nők alkatilag is érzékenyebbek, ingerküszöbük alacsonyabb, ezért az időjárás-változásokat határozottabban érzékelik, és reakciójuk is kifejezőbb. Sokszor az igen gyenge időjárási változásokat is megérzik, azokat, amelyek a férfiaknál egyáltalán nem váltanak ki reakciót. Érdekes módon a férfiak inkább a melegfrontot viselik nehezebben, míg a nők inkább a hidegfrontra érzékenyek.
Amíg az időjárás-érzékeny fiatal hölgyek közérzete „csak” rossz, addig a változás korába lépő nőknél sokkal erősebbek a reakciók: hőhullámok, szédülés, erős szívverés, szorongás, alvási zavarok, belső feszültség, idegesség, és csökkenő fájdalomküszöb, az arra hajlamosaknál pedig ízületi fájdalom jelentkezik. Bár a klimax önmagában is ezeket a jelenségeket produkálja, az időjárás-érzékenység felerősítheti az egyes folyamatokat.

Hogyan hatnak ránk az időjárási jelenségek?

  • A magas légnyomású álló front hűvös, illetve enyhe hőmérséklettel, száraz levegővel, jelentősebb éjszakai lehűléssel frissíti és élénkíti a szervezetet, enyhén emeli a vérnyomást.
  • A meleg, enyhe és száraz idő, emelkedő hőmérséklettel kifejezetten jótékony hatású, mivel nem terheli meg a szervezetünket, fokozza a teljesítőképességet és jókedvre derít.
  • A napos, meleg, száraz idő csökkenő légnyomással – amikor a hegyvidékek felől száraz, meleg szél érkezik – kifejezetten kedvez a fejfájásnak és a migrénnek, a szívpanaszoknak és a keringési zavaroknak.
  • A szép, de erősen szeles idő sokaknál okoz fejfájást, fokozódó görcshajlamot, csökkenő vérnyomást és alvászavarokat.
  • Tartós meleg esetén ugyancsak nehezített a nyugodt alvás, ilyenkor is gyakoriak az alvászavarok, emellett a hőség felerősíti a gyulladásos folyamatokat, növeli a szívinfarktus kockázatát. A nagy melegben csökken a koncentrációkészség, tompulnak a reflexek, így gyakoribbak a balesetek.
  • Amikor nedves, meleg levegő érkezik fölénk, csökkenő légnyomással, felhősödéssel, a keringési rendszerünk fokozott terhelésnek van kitéve, ami problémát okozhat, és növeli a szívinfarktus veszélyét. Emellett alvászavarok, migrén, fejfájás, lehangoltság és alacsony vérnyomás is jelentkezhet.
  • Alacsony légnyomású front érkezésével esőssé és hideggé válik az időjárás, ami növeli a fájdalomra való érzékenységet - különösen a reumásoknál. További reakciók: fejfájás, fokozódó görcshajlam, magasabb vérnyomás, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, puffadás.
  • Az egyik legkedvezőbb időjárási helyzet, amikor hűvös, száraz levegő érkezik, felszakadozó felhőzettel, emelkedő légnyomással. Ez ugyanis az emberi szervezet számára nem túl megterhelő, a panaszok ilyenkor többnyire enyhülnek vagy megszűnnek.
Jean Orsolya - 2019 március 11.
 

 

Állandóan fáradt, mégsem tud aludni? Szezonális affektív zavar is okozhatja!

Levert, fáradt és az alvása sem olyan, mint általában? A problémák szezonálisan jelentkezhetnek, de oda kell rá figyelni!

Nyitott szájjal alszik gyermeke? Akár komoly gondot is jelezhet!

Alapvetően a légzésre az orrunk való és bár időnként természetes, hogy szájon át veszünk levegőt, hosszú távon ez utóbbi egyáltalán nem egészséges és akár problémát is jelenthet. Ezért ha azt vesszük észre gyermekünkön, hogy állandóan nyitott szájjal alszik, akkor vigyük el szakemberhez és előzzük meg, hogy komolyabb gond legyen belőle.