+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Ne essen a civilizációs betegségek csapdájába!

Egészség - Keveset mozgunk, egészségtelen ételeket fogyasztunk, nem tanuljuk meg kezelni a stresszt, nem pihenünk eleget. Az életmódunk következménye olyan betegségek kialakulása, mint a szív- és érrendszeri betegségek, az aranyér, az allergia és az alvászavarok.

Stressz

A technika fejlődése felgyorsítja az életet, állandó készenléti állapotban vagyunk. Szervezetünk egy természetes stressz riasztórendszerrel rendelkezik, amely figyelmeztet és reagál a veszélyekre. Az észlelt fenyegetés hatására idegi és hormonális jelzések révén ez a riasztórendszer felszólítja a mellékvesét, hogy szabadítson fel hormonokat, köztük adrenalint és kortizolt. Az adrenalin megnöveli a pulzusszámot, a vérnyomást, és fokozza az energiaellátást. A sok stressz, szorongás gyengíti az immunrendszert és kezeletlenül, hosszabb távon megbetegít.
Tanuljunk meg stresszlevezetési technikákat! Járjunk rendszeresen mozogni és figyeljünk oda testünk jelzéseire!

Káros szenvedélyek

Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található: ezek összessége a bélflóra, amelynek jelentős szerepe van nem csak az emésztésben, de az egészséges immunrendszer fenntartásában is. Ám a bélflóra egyensúlya könnyen felborulhat, többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak, fertőzések, sőt bizonyos gyógyszerek szedésének következtében.
Fogyasszunk minőségi táplálékot, amely rostban- és tápanyagban gazdag! Próbáljuk elhagyni a dohányzást, és alkoholt is csak ritkán fogyasszunk – olyankor pedig olyat válasszunk, amely minőségi, például jó minőségű vörösbort -! Ha betegség miatt antibiotikumot kell szednünk, mindig gondoskodjunk az elpusztult, jó baktériumaink visszapótlásáról, a bélflóra regenerálásáról, probiotikum-kúrával!

Allergia és érzékenységek

Az allergia genetikailag bizonyított, valós betegség, részben örökletes. A stressz és egyéb lelki tényezők azonban felerősíthetik a már meglévő kellemetlen tüneteket. Az allergia kialakulása bármikor bekövetkezhet, akár felnőttkorban is. Rengeteg káros anyaggal kerül kölcsönhatásba szervezetünk nap mint nap: légszennyezettség, por, vegyszerek, tartósítószerek és más mesterséges adalékanyagok, melyek irritáló hatásúak és gyengítik az immunrendszert, ráadásul felhalmozódhatnak a testünkben és amikor az telítődik velük, megjelenik az allergia.
Az allergia ellen a harcot csak úgy vehetjük fel, ha kezeltetjük – ellenkező esetben egyre súlyosabb formát ölt-, és odafigyelünk arra, hogy minél kevesebb irritáló anyagot használjunk mindennapjainkban! Élelmiszereknél kerüljük azokat, amelyek tartósítószert, mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, és a kozmetikumoknál, tisztító- és tisztálkodó szereknél is az legyen a vezérelv, hogy csak természetes összetevőkből álljanak!

Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek (mint például a szívinfarktus) a fejlett és a fejlődő országokban a felnőtt lakosság körében a leggyakoribb halálokot jelentik, így hazánkban is a halálozások több mint feléért felelősek. A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében az érelmeszesedés, vagyis az érfal megvastagodása áll. Ezért a folyamatért leginkább a ”rossz” LDL-koleszterin tehető felelőssé, ami lerakódik az érfal belhártyáján. Fontos tudnunk, hogy a szervezetünknek szüksége van a koleszterinre a sejtfalak és a sejtmembránok felépítéséhez. Ám ha tartósan túl sokat fogyasztunk belőle, akkor a vérbe jutott, de fel nem használt koleszterin lerakódik a verőerek belsejében. Az így képződő plakkok fokozatosan az érfalak rugalmatlanná válásához, elmeszesedéséhez, szűkületéhez vezetnek, melynek kialakulása után a vér nem a megfelelő mértékben jut el a szervekhez.
Mint sok más esetben, a szív- és érrendszeri betegségekkel (és így a szívinfarktussal) szemben is a megelőzés lenne a leghatásosabb védekezési eszköz. Életmódunk és táplálkozási szokásaink megváltoztatásával nagyon sokat tehetnénk e népbetegség leküzdéséért!

Alvászavarok

Napjaink egyik leggyakoribb civilizációs betegsége, melynek kialakulásában számos tényező közrejátszik: a felborult bioritmus – kevés pihenés, éjszakázás, rendszertelen étkezés -, a felgyülemlő stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások. A mennyiségileg és minőségileg kielégítő alvás a szervezet alapvető szükséglete. Nélkülözhetetlen a regenerálódáshoz, a szellemi munkához és a fizikai tevékenységek végzéséhez. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra szükség van az egészség fenntartásához, hiányában komoly betegségek alakulhatnak ki.
Ha hosszabb ideje fennálló alvásproblémáink vannak – például nem tudunk elaludni, gyakran felébredünk éjszaka, fáradtabban ébredünk, mint amikor lefeküdtünk, pedig átaludtuk az éjszakát, napközben rendszeresen, többször is elbóbiskolunk, horkolunk- érdemes orvoshoz fordulni, nem csak az életminőség javítása miatt, de az egészségünk hosszútávú megőrzése érdekében is!

 

 

Jean Orsolya - 2017 december 20.
 

 

Erre figyelmezteti, ha alvászavara van!

Az alvászavar lehet az első jele, ha baj van vagy komoly életmódváltásra van szüksége!

Ezért ne az altatóhoz nyúljunk azonnal!

Amit mindenképpen mérlegelni kell, ha altatót kezdünk szedni!