+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Alvásproblémái vannak? Lehet, hogy hisztaminintolerancia az oka!

Általános - A hisztaminintolerancia tünetei, oka és kezelése

Mi is a hisztamin?

A hisztaminintolerancia más, mint az ismert táplálékérzékenységek, amelyek során az adott alapanyag elhagyásával a tünetek megszüntethetők, éppen ezért sokkal komplexebb diétát igényel. A hisztamin szükséges anyag a szervezetben, egy fehérjekomponens, úgynevezett biogén amin, amelyet az immunsejtek termelnek, és amelynek elsődleges feladata az allergének eltávolítása a szervezetből, ezáltal szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében.

Egészséges esetben legfeljebb egy óra alatt lebomlik a szervezetben, ha viszont a folyamat akadályozott, a felhalmozódó hisztamin súlyos tüneteket okozhat.A hisztamin felhalmozódása gyakran a lebontásért felelős diamin-oxidáz enzim alacsony szintjére vezethető vissza, de az N-metil-transzferáz enzim működése is hat rá.

A hisztaminintolerancia tünetei

A hisztaminintolerancia tünetei szerteágazók lehetnek, gyakoriak az emésztőszerv-rendszeri panaszok, így a hasfájás, a puffadás és a hasmenés, de kiütéses, ekcémás jellegű bőrbántalmak is árulkodhatnak az egészségügyi problémáról.

Felmerülhetnek még légzőszervi panaszok, többek között nehézlégzés vagy szénanátha, keringési és idegrendszeri gondok, fejfájás, pulzusemelkedés, szívritmuszavar, de akár anafilaxiás sokk is. A felhalmozódás képes a cirkadián ritmus felborítására is, fokozva ezzel az éjszakai ébrenlétet. Sok hisztaminintolernciában szenvedő beteg számolt be arról, hogy nem megmagyarázható eredetű idegesség, álmatlanság lett rajta rendszeresen úrrá, amikor lefekvésre került volna a sor és amíg rá nem jöttek a kiváltó okra és el nem kezdték kezelni a problémát, éjszaka is sokszor felébredtek. Érdemes hát alvásprobléma esetén erre az eshetőségre is gondolni és egy alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat.

A hisztaminintolerancia okai

A hisztaminintolerancia állapota jellemzően nem önálló kórképként merül fel, így a diétával egyidejűleg a fennálló háttérbetegségek kezelésére van szükség. Okként merülhet fel az ételek és adalékanyagok okozta érzékenység, ám gyakran áll a háttérben SIBO, azaz kontaminált vékonybél szindróma is. Esetleg hormonális zavarok, pajzsmirigyproblémák is lehetnek a kiváltói az enzimek működési rendellenességének, így a kórképre az allergia- és az intoleranciatesztek nem feltétlenül derítenek fényt.

Diéta hisztaminintoleranciával

A tünetek megszüntetését célzó diétában fontos tényező az ételek hisztamintartalma, amely a SIGHI-lista alapján történik - eszerint megkülönböztethetők jól tolerálható, közepesen/alkalmanként megengedett, kockázatos, valamint rosszul tolerálható, kerülendő ételek-, továbbá a hisztaminfelszabadító és a DAO-enzim-blokkoló anyagok.

A személyre szabott diétához sok türelem szükséges, vagy dietetikus segítsége is kérhető.A diéta szigorú, de nem a hosszú távú végzése a cél: a gyulladáscsökkentéssel és a bélregenerálással a szervezet alkalmassá tehető arra, hogy idővel képes legyen lebontani a hisztamint, így később visszavezethetők az étrendbe a kevésbé javasolt vagy kerülendő élelmiszerek, természetesen egyéni toleranciához mérten.

Hisztaminintolerancia esetén a frissen készített ételeket kell előnyben részesíteni, a tárolással megnő az ételek hisztamintartalma. Ha ez nem lehetséges, mielőbbi hűtés, illetve a kis adagokban történő azonnali lefagyasztás javasolt. Az újramelegítés szintén kockázatos, a megmikrózott ételek is kerülendők, különösen a diéta elején.

Általánosságban elmondható, hogy a diéta során a legtöbbek számára kerülendők a fermentált és érlelt élelmiszerek, beleértve az alkoholos termékeket, az ecetet, az élesztőt. Kerülendők a nem elég friss ételek, a feldolgozott, konzerv, félkész áruk, valamint a melegen tartott és újramelegített ételek. Ilyenformán sok érintettnek kockázatos az éttermi, menzai koszt is. A vörösbor, az érett sajt, a füstölt hús, a konzervhal, a hüvelyesek, a savanyúságok, egyes gombák, de még a paradicsom, a citrusfélék és a diófélék is okozhatnak panaszokat. Ám ezek tolerálását is egyénileg szükséges kitapasztalni.

Forrás: femina.hu

Sleepwell - 2023 január 24.
 

 

Kihagyjuk vagy sem a vacsorát a jó alvás érdekében?

A szakértők egybehangzó véleménye, hogy lefekvés előtt pár órával már nem ajánlatos nehéz, zsíros ételeket magunkhoz venni, mert megterheli az emésztőrendszert és nem hagyja pihenni a szervezetet. De mi a helyzet akkor, ha túl későre csúszik a vacsora, ám úgy érezzük, muszáj valamit ennünk, mert nagyon éhesek vagyunk? Melyik előnyösebb az alvásunk minőségére nézve: ha kihagyjuk a vacsorát és korgó gyomorral fekszünk le vagy ha mégis eszünk valamit?

Nem tud lefogyni? Az alvászavarok súlygyarapodást és diabéteszt is okozhatnak!

Így függenek össze az alvászavarok a cukorbetegség kialakulásával!