+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Alvásproblémái vannak? Lehet, hogy hisztaminintolerancia az oka!

Általános - A hisztaminintolerancia tünetei, oka és kezelése

Mi is a hisztamin?

A hisztaminintolerancia más, mint az ismert táplálékérzékenységek, amelyek során az adott alapanyag elhagyásával a tünetek megszüntethetők, éppen ezért sokkal komplexebb diétát igényel. A hisztamin szükséges anyag a szervezetben, egy fehérjekomponens, úgynevezett biogén amin, amelyet az immunsejtek termelnek, és amelynek elsődleges feladata az allergének eltávolítása a szervezetből, ezáltal szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében.

Egészséges esetben legfeljebb egy óra alatt lebomlik a szervezetben, ha viszont a folyamat akadályozott, a felhalmozódó hisztamin súlyos tüneteket okozhat.A hisztamin felhalmozódása gyakran a lebontásért felelős diamin-oxidáz enzim alacsony szintjére vezethető vissza, de az N-metil-transzferáz enzim működése is hat rá.

A hisztaminintolerancia tünetei

A hisztaminintolerancia tünetei szerteágazók lehetnek, gyakoriak az emésztőszerv-rendszeri panaszok, így a hasfájás, a puffadás és a hasmenés, de kiütéses, ekcémás jellegű bőrbántalmak is árulkodhatnak az egészségügyi problémáról.

Felmerülhetnek még légzőszervi panaszok, többek között nehézlégzés vagy szénanátha, keringési és idegrendszeri gondok, fejfájás, pulzusemelkedés, szívritmuszavar, de akár anafilaxiás sokk is. A felhalmozódás képes a cirkadián ritmus felborítására is, fokozva ezzel az éjszakai ébrenlétet. Sok hisztaminintolernciában szenvedő beteg számolt be arról, hogy nem megmagyarázható eredetű idegesség, álmatlanság lett rajta rendszeresen úrrá, amikor lefekvésre került volna a sor és amíg rá nem jöttek a kiváltó okra és el nem kezdték kezelni a problémát, éjszaka is sokszor felébredtek. Érdemes hát alvásprobléma esetén erre az eshetőségre is gondolni és egy alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat.

A hisztaminintolerancia okai

A hisztaminintolerancia állapota jellemzően nem önálló kórképként merül fel, így a diétával egyidejűleg a fennálló háttérbetegségek kezelésére van szükség. Okként merülhet fel az ételek és adalékanyagok okozta érzékenység, ám gyakran áll a háttérben SIBO, azaz kontaminált vékonybél szindróma is. Esetleg hormonális zavarok, pajzsmirigyproblémák is lehetnek a kiváltói az enzimek működési rendellenességének, így a kórképre az allergia- és az intoleranciatesztek nem feltétlenül derítenek fényt.

Diéta hisztaminintoleranciával

A tünetek megszüntetését célzó diétában fontos tényező az ételek hisztamintartalma, amely a SIGHI-lista alapján történik - eszerint megkülönböztethetők jól tolerálható, közepesen/alkalmanként megengedett, kockázatos, valamint rosszul tolerálható, kerülendő ételek-, továbbá a hisztaminfelszabadító és a DAO-enzim-blokkoló anyagok.

A személyre szabott diétához sok türelem szükséges, vagy dietetikus segítsége is kérhető.A diéta szigorú, de nem a hosszú távú végzése a cél: a gyulladáscsökkentéssel és a bélregenerálással a szervezet alkalmassá tehető arra, hogy idővel képes legyen lebontani a hisztamint, így később visszavezethetők az étrendbe a kevésbé javasolt vagy kerülendő élelmiszerek, természetesen egyéni toleranciához mérten.

Hisztaminintolerancia esetén a frissen készített ételeket kell előnyben részesíteni, a tárolással megnő az ételek hisztamintartalma. Ha ez nem lehetséges, mielőbbi hűtés, illetve a kis adagokban történő azonnali lefagyasztás javasolt. Az újramelegítés szintén kockázatos, a megmikrózott ételek is kerülendők, különösen a diéta elején.

Általánosságban elmondható, hogy a diéta során a legtöbbek számára kerülendők a fermentált és érlelt élelmiszerek, beleértve az alkoholos termékeket, az ecetet, az élesztőt. Kerülendők a nem elég friss ételek, a feldolgozott, konzerv, félkész áruk, valamint a melegen tartott és újramelegített ételek. Ilyenformán sok érintettnek kockázatos az éttermi, menzai koszt is. A vörösbor, az érett sajt, a füstölt hús, a konzervhal, a hüvelyesek, a savanyúságok, egyes gombák, de még a paradicsom, a citrusfélék és a diófélék is okozhatnak panaszokat. Ám ezek tolerálását is egyénileg szükséges kitapasztalni.

Forrás: femina.hu

Sleepwell - 2023 január 24.
 

 

Kihagyjuk vagy sem a vacsorát a jó alvás érdekében?

A szakértők egybehangzó véleménye, hogy lefekvés előtt pár órával már nem ajánlatos nehéz, zsíros ételeket magunkhoz venni, mert megterheli az emésztőrendszert és nem hagyja pihenni a szervezetet. De mi a helyzet akkor, ha túl későre csúszik a vacsora, ám úgy érezzük, muszáj valamit ennünk, mert nagyon éhesek vagyunk? Melyik előnyösebb az alvásunk minőségére nézve: ha kihagyjuk a vacsorát és korgó gyomorral fekszünk le vagy ha mégis eszünk valamit?

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.