+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Jó-e nekünk, ha eltörlik az óraátállítás intézményét?

Érdekességek - Az óraátállítás megszüntetésének előnyei és negatív következményei

Eltörlik az óraátállítást?

Ismét napirenden van az Európai Unióban az óraátállítás létjogosultságának a kérdése. Az EU több országában is készültek felmérések arra vonatkozóan, hogy kontinensünk állampolgárai szeretnék-e, hogy fennmaradjon a jelenlegi óraátállítási rendszer vagy sem. Ha az Európai Bizottság ennek megszüntetése mellett dönt, a tervek szerint a téli időszámítást törölnék el, vagyis állandósulna a nyári időszámítás.

Eredendően a most téli időszámításnak nevezett beosztás volt az egyeduralkodó, később került bevezetésre - energiatakarékossági okból - a nyári. A téli időszámítás minden évben október utolsó vasárnapján történik, vagyis ekkor eggyel visszafelé tekerjük az órát. A természet viszont ezt nem veszi figyelembe, a Nap az év során mindig változó időpontban kel és nyugszik: a nyári napfordulótól a téli napfordulóig csökken a 24 órán belüli világos periódus időtartama, utána pedig nő.

Ha a nyári időszámítás állandósulna, az azt jelentené, hogy délután nyernénk ugyan nagyjából egy órát még világosban, a reggeleink azonban teljes sötétségben indulnának és december-január tájékán még fél 9-kor is hajnali homály venne bennünket körbe. A kérdés csupán az, hogy megéri-e az időszak nagy részében sötétben kezdeni a munkát, az iskolát azért, hogy cserébe ugyanúgy sötétben induljunk hazafelé?

Óraátállítás az alvásszakértők szerint

Az évi kétszer történő óraátállításnak a megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár – írta közleményében a Magyar Alvás Szövetség, miután Jean-Claude Juncker kezdeményezte, hogy  meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a fáziseltolódáshoz való alkalmazkodás ideje alatt a közérzet rosszabb, a teljesítményszint alacsonyabb, a koncentráló képesség, a toleranciakészség csökkenhet, elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel. Ugyanakkor a nyári időszámítás állandósítása, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést, télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, ami élettanilag nem túl kedvező – nem is beszélve az aktivitási szintünkről-.

Az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg, jegyezték meg.

Forrás: MTI, 24.hu

 

Jean Orsolya - 2018 szeptember 04.
 

 

4 ok, ami miatt gyakran felébrednek a gyerekek éjszaka

Most nem a babákról lesz szó, hanem az óvodás, kisiskolás korosztályról! Mert bizony őket is érintheti a probléma, hogy sokszor felébrednek éjszaka.

Nyáron is figyelni kell a gyerekek megfelelő alvásidejére

A gyerekeknél nyáron is fontos a rendszeres alvási rutin betartása, az alváshiány hosszabb távon akár mentális egészségügyi problémákat is okozhat.