+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Jó alvás nélkül nincs egészség!

Egészség - Az alvás az egészség egyik alappillére. A kevés alvás nemcsak fáradtságot okoz, hanem számos életfontosságú testfunkciót is negatívan befolyásol.

4 egészségügyi probléma, amelynek a kockázatát az alváshiány fokozza

1, Infarktus és gutaütés

Az alváshiányt kizárólag csak megfelelő mennyiségű és minőségű alvással lehet pótolni, sem a kávé, sem a csokoládé, sem pedig az energiaitalok nem képesek jóvátenni a kimaradt alvást. Minél súlyosabb az alvászavar és az alváshiány, annál nagyobb a kockázata az infarktusnak és a gutaütésnek.

2, A hormonháztartás felborulása

A jó alvásnak a szervezet zökkenőmentes működésében nagyon nagy szerep jut. A kialvatlanság ezzel szemben képes teljesen felborítani az egyensúlyt: gyengíti az immunrendszert, lassítja az emésztést és a hormonháztartást is megbolondítja.

3, Túlsúly és cukorbetegség

Számos kutatás bizonyítja, hogy a krónikus alváshiány és a kezeletlen alvászavarok megnövelik a túlsúly és a diabétesz kialakulásának kockázatát. Minél fáradtabbak vagyunk, annál hajlamosabbak vagyunk többet enni, mint amennyire valóban szüksége lenne a testünknek, emellett a kevés alvás lassítja az anyagcserét és a felszívódás hatékonyságát is rontja.

4, Depresszió

Az alvászavar növelheti a depresszió és más mentális zavarok kialakulásának kockázatát. A kutatások szerint alvászavar esetén a rövid távú memóriáért felelős dorzolaterális prefrontális kéreg, az önmagukról alkotott gondolatokért felelős precuneus és a negatív érzelmekkel kapcsolatban álló laterális orbito-frontális kéreg között alakul ki kapcsolat, ami a depresszió okozója lehet. Eddig annyi volt bizonyos, hogy a depresszióban szenvedők körében gyakori volt az álmatlanság és a nehéz elalvás, valamint fordítva: az alvászavarban szenvedő emberek esetében megnőtt a jövőbeli depresszió vagy szorongás kialakulásának kockázata is. 

Mit tehetünk a jobb alvásért?

Feküdjünk le időben!

Törekedjünk arra, hogy még éjfél előtt ágyba kerüljünk és minden nap legalább 7 órát aludjunk! A szakemberek szerint a 22 óra körüli időpont a legjobb időszak az elalváshoz. Éjjel két és három óra között legmagasabb a melatonin szintje a szervezetünkben, ami beindítja az éjjeli ciklusát, a pihenést, a regenerálást és a megújulást, s egyben növeli a szervezet immunitását is.

Táplálkozzunk egészségesen!

Az alvásunk hosszát és minőségét bizonyos étkezési alapelvek betartásával nagymértékben javíthatjuk. Mindenekelőtt kerüljük a koffeint tartalmazó energiaitalok fogyasztását az esti órákban, ajánlatos inkább a gyógyteák, vagy a tiszta víz ivása, amely leghatékonyabban tisztítja a szervezetet. Mellőzzük a zsíros, fűszeres és csípős ételek fogyasztását, ugyanis ezek megemésztése sokkal több időt vesz igénybe, s megterheli a szervezetet, gátolva ezzel a pihenést.

Nem tanácsos este a sós nassolnivalók fogyasztása sem, mert ezek a zsíron kívül rengeteg sót is tartalmaznak, ami gyakran okoz alvászavart. Az édességek túlzott fogyasztása is megzavarhatja az alvást, ugyanis kedvezőtlenül befolyásolja a vércukorszintet.

Biztosítsunk megfelelő alváskörülményeket!

Lefekvés előtt jól szellőztessük ki a hálószobánkat, amennyiben lehetséges, hagyjuk nyitva az ablakot egész éjjel. A szobában ne legyen túlzottan magas, vagy alacsony a hőmérséklet. Kapcsoljunk ki minden zavaró fényt, elektromos készüléket! Ha nem kényelmes az ágyunk és emiatt ébredünk fel gyakrabban, vásároljunk olyan matracot, amely kellően kemény és természetes anyagokból készült.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2019 március 25.
 

 

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.

Az alváshiány 7+1 súlyos következménye

Akár drasztikus következményei is lehetnek egészségünkre nézve a tartós alváshiánynak!