+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így alakítsunk ki jó alvási szokásokat!

Egészség - Ahogy kisgyermekkorban megtanulunk jól aludni, ugyanez felnőttkorban is elsajátítható, hiszen az alvás tanult folyamat is. A következő módszerek ebben segítenek.

Legyen napirendünk!

A jó alvás tanulható, méghozzá megfelelő alvási szokások elsajátításával. Az első és legfontosabb szabály a rendszeresség és a következetesség, pontosabban a helyes napirend kialakítása és annak betartása. Ha a biológiai óránknak megfelelően alakítjuk a napjainkat, vagyis nagyjából ugyanakkor kelünk és fekszünk, máris sokat tettünk annak érdekében, hogy alvásunk valóban pihentető legyen és szervezetünk regenerálódását szolgálja.

Biztosítsunk megfelelő körülményeket!

A második fontos teendő, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk az alváshoz. Lényeges például, hogy a szobában, ahol pihenünk, legyen csend és megfelelően sötét. Ne zavarhassa a jó alvást zaj vagy fényforrás. Nem árt az alváshoz alkalmas hőmérséklet beállítása – ne legyen túl hideg és túl meleg sem: a 20 Celsius fok a legoptimálisabb.
Ideális esetben van külön hálószobánk, amelyet csak pihenésre és alvásra – és intim együttlétekre – használunk. Vagyis az olyan eszközöket, melyek bármilyen szempontból megzavarhatnak bennünket, iktassuk ki ebből a környezetből: ne tartsunk benne számítógépet, tévét, rádiót, ezek ugyanis csak zavarnák a nyugodt pihenést. Ne vigyük ágyba a munkát – főként ne a laptopot-, ha dolgoznunk kell este, tegyük azt a nappaliban vagy a dolgozó szobában.
Ha a párunk horkol, és ez zavarja az alvásunkat, kérjük meg, hogy aludjon egy másik szobában, vagy ha ez nem lehetséges, szerezzünk be füldugót, hiszen a legenyhébb zajok is negatívan befolyásolják a pihenésünket.

Adjunk időt magunknak a lelassulásra!

Mindig adjunk szervezetünknek időt arra, hogy lelassuljon, felkészülhessen a jó alvásra. Azaz, nem jó, ha késő estére szervezzük az edzést vagy rendszeresen éjszakába nyúlóan dolgozunk, mert ezek a tevékenységek felpörgetnek bennünket - megnöveljük az endorfin hormon mértékét a szervezetben, amely nehezíti az elalvást-. Testmozgáshoz a délután 5-7 óra a legjobb időpont illetve lefekvés előtt legalább 3-4 órának kell eltelnie ahhoz, hogy az edzés élénkítő hatása lecsengjen és felváltsa a kellemes fáradtság.

Étkezzünk megfelelően!

A jó alvási szokások kialakításához hozzátartozik a megfelelő étkezés is, ami azt jelenti, hogy este 6-7 óra után már lehetőleg ne együnk és a vacsorára elfogyasztott ételek se legyenek nehezek, cukrosak és zsírosak. Érdemes kerülni az alkohol és a kávé fogyasztását. A szeszes italok ugyan átmenetileg segíthetnek ellazulni és elaludni, de a mély és pihentető alvást gátolják. Ahogyan ürülnek a szervezetből, úgy válnak gyakoribbá az ébredések.

Szokjunk le a dohányzásról!

A megfelelő alvási szokások kialakításához nem árt tudnunk azt sem, hogy a dohányzás is gátolja az elalvást, éjszaka pedig az elvonási tünetek zavarják a pihenést. Érdemes letenni a cigarettát, mert a számos egyéb pozitív egészségügyi hatása mellett a dohányzás elhagyásával javul az alvásminőség is.

Jean Orsolya - 2018 június 21.
 

 

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!