+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az alvási szokásaink is számítanak, ha a stroke megelőzéséről van szó!

Egészség - A stroke tünetei nem mindig átütő erővel jelentkeznek, mégis életet menthet, ha komolyan veszik, hiszen akár a szélütést megelőző átmeneti iszkémiás roham is állhat a rosszullét hátterében.

Mi is pontosan a ministroke?

A ministroke-nak is nevezett átmeneti iszkémiás roham, azaz a TIA (tranziens iszkémiás attak) oka a stroke-éhoz hasonlóan egy vérrög okozta elzáródás az agyi erekben, amelynél azonban a panaszok enyhék, és néhány perc alatt maguktól elmúlnak. Fontossága abban rejlik, hogy a későbbi iszkémiás panaszokat, így a szövődményekkel járó, akár végzetes agyérelzáródást is előjelezheti.

Melyek a ministroke tünetei?

A TIA, azaz a ministroke tünetei megegyeznek a stroke-nál tapasztalhatókkal, ám annál gyorsabb, könnyebb lefolyásúak: járási nehézségek, látászavar, súlyos fejfájás, szédülés, féloldali látásvesztés, zsibbadás, arcelferdülés is utalhat a problémára, mindez néhány percig, legfeljebb negyedóráig tart el.

Mi okozza?

A tünetek oka az agyi vérellátottság zavara, az átmeneti elzáródás miatt romlik az oxigénellátás, így gyorsan fellépnek a kellemetlen panaszok. Amennyiben a TIA néhány perc alatt lezajlik, maradandó, súlyos károsodással nem jár, ám ennél hosszabb idő után sajnos sejtelhalással számolhat az érintett, melynek mértéke a ministroke hosszától függ.

Mivel a TIA akár napokkal is megelőzhet egy nagyobb stroke-ot, az időben kért orvosi segítség akár életmentő is lehet. A különböző labor-, EKG- és ultrahangvizsgálatok alapján felmérhető a későbbi érkatasztrófa kockázata, esetenként a háttérben álló vércukor-, vérnyomás- vagy koleszterinproblémák kezelésére, esetleg vérhígításra lehet szükség.

A csendes stroke

Egészen más a csendes stroke, ami szinte felismerhetetlen, alig jár tünettel, mégis végbemegy a szervezetben. Ennek kockázatát ugyancsak a kezeletlen magas vérnyomás, diabétesz, az elzáródó artériák vagy a magas koleszterinszint növeli meg, de az idősebb korban végzett nagyműtétek után is előfordul.


Előzzük meg a bajt!

Tíz infarktusból, stroke-ból nyolc megelőzhető lenne. A szív- és érrendszeri betegségek hátterében ugyanis több civilizációs kórkép áll: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Ezek alapvető oka az ülő életmód, a túlzott mértékű étkezés, az alváshiány valamint a testedzés hiánya.


Mit tehetünk, hogy elkerüljük a stroke-ot, infarktust?

  • Törekedni kell a normális testsúly elérésére.
  • Rendszeres izommunkával és testedzéssel tegyünk a normális vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint elérése és fenntartása érdekében.Kiváló mozgásformák ehhez a gyalogolás, kerékpározás, futás és az úszás. A kardiomozgások ugyanis növelik szívünk teljesítőképességét, javul a kondíció, a mozgással pedig túlsúlytól is megszabadulhatunk.A mozgás legyen rendszeres, aki teheti, naponta szánjon rá időt. Akár napi fél óra is hasznos.
  • Figyeljünk oda, hogy legyen napirendünk, éljünk szervezetünk biológiai órája szerint és szánjunk időt a pihenésre! Egy átlagos felnőttnek napi 7-8 óra, megfelelő minőségű alvásra van szüksége, ha hosszú távon ennél kevesebbet alszunk, azt a szervezetünk előbb vagy utóbb megsínyli.
  • Naponta legalább negyed kg zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani, és előnyben részesíteni az olívaolajat, valamint hetente háromszor halat enni.
  • A különféle növényi eredetű olajok, margarinok, valamint az olajos magvak fogyasztása jótékony hatással van szív működésére.

Forrás: femina.hu

 

Sleepwell - 2022 november 15.
 

 

Nyáron is figyelni kell a gyerekek megfelelő alvásidejére

A gyerekeknél nyáron is fontos a rendszeres alvási rutin betartása, az alváshiány hosszabb távon akár mentális egészségügyi problémákat is okozhat.

Az alvás olyan mint a cipőméret, nem biztos, hogy neked is a 8 óra az ideális!

Az optimális mennyiségű alvás nem túl kevés és nem túl sok. Na de mennyi az annyi? Egy új kutatás szerint nem biztos, hogy az eddig kőbe vésett 8 óra az ideális.