+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A tévé előtt alszik el? Ne tegye!

Egészség - Ha valakit rendszeresen a televízió ringat álomba, annak szó szerint súlyos következményei lehetnek! Egy nemrégi kutatás szerint ugyanis ez a szokás drasztikusan megnöveli az elhízás kockázatát.

Ha néha arra vágyunk, hogy csak nézzünk ki a fejünkből és a televízió villódzó képkockái elvonják a figyelmünket a napi stressztől, és közben elalszunk, azzal nincs semmi baj. A gond ott kezdődik, ha ebből rendszert csinálunk.

Az is előfordul néha, hogy bevisszük az ágyunkba a laptopot vagy az okostelefont, hogy még megválaszoljunk pár e-mailt vagy előkészüljünk egy másnapi meetingre, aztán automatikusan rácsatlakozunk a Netflixre.

Ám hogy miért ne tegyük mindezt rendszeresen, arra egy nemrégiben végzett kutatás világított rá.

A JAMA Internal Medicine által végzett kutatás konkrét összefüggést talált a mesterséges fény közelében való alvás (felkapcsolt lámpa, villódzó képernyő) és a hízás között. A kutatók több mint 43 ezer nőt kerestek meg az Egyesült Államokban és Puerto Ricóban. Azt kérdezték tőlük, hogy sötétben alszanak-e, esetleg egy kisebb éjszakai világítás mellett vagy a szobán kívülről szűrődik be valamilyen fény vagy üzemben is van a tévé vagy valamilyen nagyobb lámpa. Megmérték a testtömegüket, a BMI-jüket és levették a méreteiket. Aztán öt évvel később újabb mérés következett. Az eredmény: azok a nők, akik égő lámpa vagy bekapcsolt tévé mellett alszanak, 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel szedtek fel legalább 5 kilót ebben az ötéves időszakban.

A kívülről beszűrődő fény és a hízás között kevésbé volt egyértelmű összefüggés. Az éjszakai fény használata és az esetleges hízás között pedig semmilyen összefüggést nem találtak. Ugyanezek az adatok érvényesültek akkor is, ha a kutatók más szempontokat is figyelembe vettek, amilyen például a bevitt kalóriák száma, a testedzés mértéke vagy az, hogy van-e a kutatási alanynak vele együtt élő házastársa és/vagy gyerekei.

A gyenge minőségű alvásról már ismert, hogy befolyásolhatja a testtömeget, de a tanulmány szerzői nem hittek abban, hogy ez lenne az egyetlen faktor. „A kevés vagy rossz alvás önmagában összefüggésbe hozható az elhízással, ez azonban önmagában nem magyarázza meg a mesterséges fénynek kitett alvó és a testtömeg kapcsolatát” – magyarázza Dale Sandler, a tanulmány társszerzője, járványügyi szakértő egy sajtóközleményben.

Egy másik társszerző, Chandra Jackson szerint az alvás miatti elhízás a hormonok működéséhez köthető. Szerinte genetikusan hozzá vagyunk szokva, hogy sötétben aludjunk, és ha kitesszük magunkat a mesterséges fénynek, azzal megbolondítjuk a hormonműködésünket, és így fogékonyabbá tesszük magunkat a hízásra.

Aki szeretné tartani a súlyát, netán a fogyás a célja, érdemes kikapcsolnia a lámpákat, a tévét és a számítógépet, és a  telefonját átvinni egy másik helyiségbe. A mesterséges fények alvás közbeni száműzésével nem csak az alakunknak teszünk jót, de az egészségünknek is, hiszen több ízben bebizonyosodott, hogy az elektronikus készülékekből sugárzó kék fény alvászavart, és a cirkadián ritmus felborulását okozza, amelynek hosszú távon nem csak súlygyarapodás, hanem komolyabb egészségügyi probléma is lehet a következménye.

 

Sleepwell - 2020 június 11.
 

 

Az alvás olyan mint a cipőméret, nem biztos, hogy neked is a 8 óra az ideális!

Az optimális mennyiségű alvás nem túl kevés és nem túl sok. Na de mennyi az annyi? Egy új kutatás szerint nem biztos, hogy az eddig kőbe vésett 8 óra az ideális.

Így hatnak étkezési szokásaink alvásunk minőségére - Praktikus tanácsok a jó alvásért

Az alvás létfontosságú az emberi test számára, hiszen ezalatt regenerálódik. Annak jártunk utána, hogyan befolyásolják az étkezési szokásaink az alvásunk minőségét.