+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A kialvatlanság akár balesetet is előidézhet!

Egészség - Meglepő statisztikákat tettek közzé az USA-ban, milyen sok esetben okoz a kialvatlanság és alvászavar balesetet.

A biztonságos közlekedésért tevékenykedő amerikai AAA Alapítvány felmérése szerint, aki 5 óránál kevesebb alvás után ül a volán mögé, az ugyanolyan veszélyes résztvevője a közlekedésnek, mint aki ittasan vezet.

A 7234 megkérdezett autóvezető és 4571 baleset vizsgálatával végzett felmérés alapján a normálnak vélt 8 órás alvás helyett csupán 6-7 órát alvó vezetők kipihent társaikhoz képest 1,3-szoros kockázatot jelentenek az utakon. A csak 4-5 órát alvókat viszont már 1,9-szeres veszélyforrásként értékelte a felmérés,e felett pedig több mint négyszeres egy baleset kockázata, tehát mindenképpen érdemes mellőzni a vezetést.

A felmérésben megkérdezett vezetők nagyjából harmada nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hónapban legalább egyszer vezetett álmosan, amikor „alig tudta nyitva tartani a szemét”. Mindeközben a lakosság egyre több időt tölt az utakon, és az utóbbi időben évről évre következetesen 9 százalékkal emelkedik a halálos balesetek száma. Ebben az esetben is igaz, hogy jobb más kárán tanulva több időt fordítani pihenésre, és fáradtan mellőzni az autóvezetést.

Aki rendszeresen fáradtan ébred, éjszakai alvása töredezett - vagyis sokszor felébred, nehezen alszik vissza -, alvótársa szerint horkol, annak mindenképpen érdemes egy teljesen fájdalommentes alvásvizsgálatra bejelentkezni, hogy megállapításra kerüljön, pontosan mi okozza a pihentető alvás hiányát.

Az alvászavarok gyógyíthatók, megfelelő terápiával alvása ismét megfelelő minőségű lesz és kipihenten, energikusan ébredhet és ha sokat vezet, nem kell attól tartania, hogy balesetet okoz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean Orsolya - 2019 április 18.
 

 

3 alvással kapcsolatos tévhit...

...És az igazság! A 3 leggyakoribb alvással kapcsolatos tévhit, amely akár károsíthatja az egészségünket!

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.