+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

7 alvással kapcsolatos érdekesség

Érdekességek - Tudta, hogy nyitott szemmel is lehet aludni, és hogy átlagosan hatszor ébredünk fel egy éjszaka folyamán úgy, hogy nem is emlékszünk rá? Összeszedtünk 7 érdekes, alvással kapcsolatos tényt, ami eddig talán nem is tudott!

  1. Újszülött babájuk miatt egy újdonsült kismama és kispapa 1055 órányi alvástól búcsúzhat el az első egy évben. Csak az érdekesség kedvéért 1055 óra körülbelül 44 teljes napot tenne ki.
  2. A zajok akkor is megszakítják az alvási folyamatot, ha esetleg nem is kelünk fel rá. (Vagy legalábbis nem emlékszünk rá.) A két legnagyobb zavaró tényező a minőségi alvásban például a becsukódó ajtó hangja, vagy a ház előtt, az utcán hangos motorzajjal elhaladó autó.
  3. Az emberek nyitott szemmel is tudnak aludni. Bár azt valójában csak szakember felügyelete mellett lehet megállapítani, hogy aki úgy tűnik, hogy nyitott szemmel alszik, az valóban alszik-e, nem csak azt mondja. De tény, hogy az ember igenis tud nyitott szemmel aludni.
  4. Átlagosan hatszor kelünk fel egy éjszaka alatt. De általában nem is emlékszünk rá.
  5. A magasság árt a jó alvásnak. Vagyis minél magasabban vagyunk, annál rosszabbul alszunk. Igaz, ez több ezer méter magasságban következik be, ahol az alacsonyabb oxigénszint miatti nehézlégzés rontja az alvásciklust, illetve nehezíti magát az elalvást is.
  6. A stressz megzavarja a biológiai óránkat. Biztos már Önnel is előfordult, hogy egy fontos értekezlet vagy jelentős esemény napján már az ébresztőóra csörgése előtt felébredt. Erről egy stresszhormon (adrenocorticotropin) tehet, aminek köszönhetően a biológiai óránk előbb jelez, mint ahogy megszoktuk és hamarabb ébreszt bennünket.
  7. Az alváshiány hatására könnyebben berúgunk. Nem csak éhgyomorra, de alváshiányra is jobban üt az alkohol. Úgyhogy ha előző éjjel nem aludtuk ki magunkat, érdemes óvatosan iszogatni, mert sokkal hamarabb a fejünkbe szállhat az ital, mint kipihent állapotunkban.
Sleepwell - 2019 október 31.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Csak 16 perc, de az egészségünk múlhat rajta!

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége és minősége egyaránt fontos tényezője egészségünk megőrzésének. Egy új kutatás azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már 16 perccel kevesebb alvás is veszélyt jelenthet az immunrendszerünkre, testi-szellemi fittségünkre.