+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 meglepő ok, amiért nem alszunk jól!

Egészség - Az éjszakai felébredés normális jelenség, ám ha ez túl gyakran történik, akkor érdemes alaposan utánajárni az okoknak. Íme 5 meglepő oka annak, hogy nem alszunk jól.

Alvási rendellenességekkel foglalkozó szakemberek szerint a legtöbb embernek gyakran sejtelme sincs arról, mi zavarja az alvását. Sokszor csak azt tapasztalják, hogy reggel nem ébrednek kipihenten, napközben fáradtak és még csak nem is sejtik, hogy éjszaka többször is fent vannak, anélkül, hogy ez tudatosodna bennük.

Állatok az ágyban

Sok ember hagyja, hogy házi kedvence benn maradjon a hálószobájában, sőt még az ágyába is beengedi. Csakhogy az állatok zavarják a mély alvást. Egy, a Mayo klinika által végzett felmérés rámutatott, hogy a gazdik 53 százalékának zavarja alvását a kedvence: az állatoknak nem ugyanolyan az alvás-ébrenlét ciklusa, mint az embereknek, tehát a macskánk éjjel 3 órakor nyugodtan elkezdhet ugrálni a lábunkon. Az enyhén zavaró dolgok – például, ha az állat nyakörve hozzánk ér – szintén felébreszthetnek, nem is egyszer. Ha tehát krónikusan kimerültnek érezzük magunkat, próbáljuk meg a szobán kívül tartani egy ideig a házi kedvencünket, vagy legalább egy sarkot alakítsunk ki neki a helyiségben, ami az övé.

Nem diagnosztizált refluxbetegség

Akik ezzel a betegséggel küzdenek, gyakran küzdenek alvásproblémákkal. Amint ugyanis „vízszintesbe kerülnek”, a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, fájdalmat és gyomorégést okozva. Van, aki magasított párna használatával igyekszik a problémát elkerülni.

A reflux nem okoz mindig egyértelmű tüneteket. Van, akinél „csak” a megzavart alvás az eredménye. Ám még ha ritkán jelentkezik is fájdalom, a sav éjjelente felébreszthet. A betegség krónikus köhögést is okozhat. Ha reflux okozza alvásgondunkat, feltétlenül forduljunk orvoshoz, hogy a problémát kezelni tudják, és megelőzzük az esetleges, későbbi egészségügyi gondok kialakulását!

Gyógyszerek, vitaminok, étrend-kiegészítők

Gyakori, hogy az olyan gyógyszerek, mint az asztmára szedett szteroidok, a béta-blokkolók, melyeket szívproblémákra, magas vérnyomásra használunk, éjszaka ébren tarthatnak. Annak ellenére, hogy „nyugtató, fájdalomcsillapító” szernek tartjuk őket, könnyen alvási apnoéhoz is vezethetnek.

Alváshiányt okozhatnak a növényi étrend-kiegészítők is. A ginzeng, a guarana például stimuláló szernek minősülnek. Még a vitaminok sem teljesen ártalmatlanok ilyen szempontból. A B6 vagy B12 vitamin szedése felébreszthet minket éjjel, sokkal jobb tehát őket reggel bevenni.

Fájdalmak

Nem is gondolnánk, de még az enyhe fájdalom is ébren tarthat éjszaka: fejfájás, hátfájás, ízületi fájdalmak, menstruációs fájdalom, izomláz – ezek mind gyakori okok. A fájdalomnak, amely különösen a mély alvási szakaszokat zavarhatja meg, nem kell feltétlenül erősnek lennie az alváshiány okozásához. Az is előfordulhat, hogy nem is ébredünk fel, de alvásunk kevésbé lesz nyugodt. A krónikus fájdalomban szenvedő emberek pedig rendszerint sokkal fáradtabban ébrednek, mint ahogy fekszenek.

Túlfáradás, kimerültség

Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy teljesen kimerülten érkezett haza egy fárasztó nap után, mégsem tudott elaludni.

Azzal szemben, amit az emberek gondolnak, a kimerültség nem jár együtt a jobb alvással, állítják a szakértők. Nem szabad összetéveszteni a kimerültséget és az álmosságott. Ha például elalvás előtt nem sokkal futunk, úgy gondoljuk, nem is kérdés, hogy fáradtak leszünk. Csakhogy a test túlságosan fel lett pörgetve ahhoz, hogy nyugodtan pihenhessünk. Ne essünk rögtön az ágyba egy stresszes nap után! Töltsünk egy kis időt olvasgatással vagy zenehallgatással! Ezekkel a tevékenységekkel segítünk a szervezetünknek az elcsendesedésben és alvásra hangolódásban.

Forrás: Napidoktor

Sleepwell - 2019 november 28.
 

 

Egészségesebbek leszünk vagy sem, ha egyáltalán nem iszunk kávét? Itt a válasz!

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szerint négy-hat órába telhet, mire szervezetünk lebontja az elfogyasztott mennyiség felét, vagyis minél később iszunk kávét, annál tovább tart, amíg ez a stimuláns lebomlik. Éppen ezért nagyon nem mindegy mikor kávézunk a nap folyamán. Hogy miért nem érdemes már késő délután kávét inni? Most kiderül. A Hello Vidék cikke.

Ezért sújtják inkább a nőket az alvászavarok!

A hazánkban élő nők csaknem 70%-a küzd alvásproblémával, de a teljes lakosságnak is több, mint felét érinti valamilyen alvászavar. De vajon miért a nőket sújtja jobban?