+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 bevált módszer és könnyedén visszaalszik éjszaka a baba

Egészség - Tapasztalt szülők tanácsai, mit ne tegyünk, ha éjszaka megébred a baba és mi az, ami valóban használ.

Használjunk pólyát!

Nem véletlen, hogy a kórházakban bebugyolálva hozzák ki a babákat a csecsemősök. Azért teszik ezt, mert ha a baba keze és lába úgymond „rögzítve” van, akkor nem tudja magát felébreszteni az önkéntelen mozgásokkal. Moro-reflexnek hívják, ami a babák 6-7 hónapos koráig megmarad: hirtelen rándul egyet a baba, és széttárja a kezét-lábát, ezzel aztán fel is ébreszti magát. Szerezzünk be egy pólyát vagy hálózsákot és nyugodtak lesznek az éjszakáink.

Ne cseréljünk mindig pelenkát!

Sok gyermekorvos tanácsolja, hogy ne minden alkalommal cseréljünk pelust, amikor a babánk megébred éjszaka, mert azzal teljesen felébresztjük. Persze ellenőrizzük, nincs-e tele, nem ázott-e át, de ha nem muszáj, akkor hagyjuk, hagy aludjon vissza a pici.  Ha mégis muszáj cserélni, akkor  minél egyszerűbben oldjuk meg, minél kevesebb kényelmetlenséget okozva a babának.

Használjunk háttérzajt!

Nagyon sok kisbabát lehet megnyugtatni az ún. fehérzajjal, főként, ha "belelovalja" magát a sírásba és nem tud megnyugodni. A porszívó vagy a hajszárító hangjára, ha halkan bekapcsoljuk a rádiót a picik gyorsan megnyugszanak és egykettőre vissza is alszanak. Már csak azt kell kitapasztalni, nálunk melyik "zaj" válik be a legjobban.

Ne kapcsoljunk lámpát az éjszakai etetéshez!
 
Az éjjeli etetéshez és pelenkacseréhez ne kapcsoljunk villanyt, inkább szerezzünk be egy halvány fényű irány- vagy sólámpát, ami épp elég ahhoz, hogy tájékozódni tudjunk a babaszobában. Az ablakon legyen redőny vagy sötétítőfüggöny, hogy az első hajnali napsugarak ne ébresszék fel a babát.

Különböztessük meg a délutáni alvást az éjszakaitól!

Napközben éljük az életünket, ne közlekedjünk lábujjhegyen a baba körül, mert jó, ha azt érzékeli, hogy a napközbeni alvás más, mint az éjszakai! Sokaknál bevált taktika, hogy a saját szobájába csak éjszaka visszük aludni, napközben pedig a nappaliban tesszük le szunyókálni, ahol  a környezeti zajokkal körülvéve pihenhet. Fontos az is, hogy napközben ne sötétítsünk be az alváshoz, így is megkülönböztetve a napközbeni alvást az éjszakaitól.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 február 11.
 

 

Megdöbbentő hatásai vannak az alváshiánynak

Ne gondoljuk, hogy ha nem alszunk eleget, az mindössze annyit eredményez, hogy fáradtak, esetleg nyűgösebbek leszünk napközben! A kialvatlanság lemeríti a szellemi képességeinket és veszélyezteti az egészségünket.

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!