+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5+1 ok, ami miatt állandóan fáradtnak érezhetjük magunkat

Egészség - Ha állandóan fáradtnak érezzük magukat, derítsük ki, mi okozza!

Egyáltalán nem természetes, ha reggelente nem tudunk kikelni az ágyból a fáradtság miatt, annak ellenére, hogy időben lefeküdtünk, és ha napközben sem érezzük magunkat jobban: dekoncentráltak, ingerültek vagyunk és a közérzetünk sem túl fényes. Nézzük, mi okozhat krónikus fáradtságot!

Nem táplálkozunk jól

Az egyszerű szénhidrátok ingadozó vércukorszintet és alacsony energiaszintet, fáradtságérzetet is okozhatnak. Ha ezt szeretnénk elkerülni, a fehér lisztből és fehér cukorból készült élelmiszerek helyett érdemes teljes kiőrlésűeket választani, amelyek elnyújtott felszívódásúak és stabilan tartják a vércukorszintet. Ezen kívül arra is figyeljünk oda, hogy étrendünk változatos legyen, és minden étkezésünk tartalmazzon minden fontos tápanyagcsoportból ételeket. Szervezetünk normál működéséhez szénhidrátra, zsírra és fehérjére egyaránt szüksége van.

Nem mozgunk eleget

Ha egész nap ülőmunkát végzünk és szabadidőnkben sem sportolunk, az akár krónikus fáradtság szindrómához is vezethet – nem is beszélve más egészségügyi problémákról. Minden nap szánjuk legalább fél órát mozgásra, ami lehet egy laza séta is a friss levegőn, ezen kívül heti háromszor menjünk edzeni! Válasszunk olyan mozgásformát, amit örömmel csinálunk: táncoljunk, jógázzunk, súlyzózzunk, fussunk, ússzunk vagy kerékpározzunk, a lényeg, hogy rendszeresen tegyük!

Nem alszunk eleget

Akár az alvás minősége, akár a mennyisége nem megfelelő, attól bizony fáradtnak érezzük magunkat – pláne, ha az alvásprobléma huzamosabb ideje fennáll. Ahhoz ugyanis, hogy agyunk megfelelően működjön, legalább 7,5 óra zavartalan alvásra van szüksége.

Nincs napirendünk

Hiába alszunk legalább 8 órát, ha mindig más időpontban fekszünk és kelünk és napközben pedig összevissza eszünk. A napirend hiánya felborítja a bioritmusunkat, ami miatt kevésbé leszünk energikusak, ráadásul az immunrendszerünk sem működik hatékonyan és könnyebben megbetegszünk.

Ételintoleranciánk van

A különböző ételintoleranciák - a laktózintolerancia vagy a gluténérzékenység- egyik tünete az állandó fáradtság és az aluszékonyság. Vizsgáltassuk ki magunkat! Ma már egy vérvétellel fény derülhet rá, hogy mivel nem tud megbirkózni a szervezetünk. Ha kiiktatjuk az étrendünkből azokat az élelmiszereket, amelyeket a testünk nem tud rendesen feldolgozni, máris több energiánk lesz!

Nem iszunk elég vizet

Testünk nagy része víz, ha nem iszunk eleget, agyunk sem tud hatékonyan működni, az izmaink sérülékenyebbé válnak. Még a legenyhébb dehidratáció is csökkentheti energiaszintünket, ezért érdemes ügyelnünk arra, hogy a nap folyamán folyamatosan pótoljuk szervezetünk a folyadékveszteségét.

 

Sleepwell - 2020 augusztus 13.
 

 

7 alvással kapcsolatos érdekesség

Tudta, hogy nyitott szemmel is lehet aludni, és hogy átlagosan hatszor ébredünk fel egy éjszaka folyamán úgy, hogy nem is emlékszünk rá? Összeszedtünk 7 érdekes, alvással kapcsolatos tényt, ami eddig talán nem is tudott!

A 7 leggyakoribb alvászavar

Ezek a legtipikusabb alvásproblémához vezető okok és így kezelhetők