+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5+1 meghökkentő tünet, ami komoly alváshiányra utalhat

Egészség - Ködös agy, pattanások, hangulatingadozás, dühkitörések - Ezek a tünetek bizony arra utalhatnak, hogy komoly alváshiányunk van!

Minden harmadik felnőtt küzd alvászavarral élete valamely szakaszában hazai becslések alapján. Az Amerikai Alvástársaság legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban is mintegy 50-70 millió embert érintenek alváshoz kapcsolódó problémák. A Gallup Intézet mérései azt mutatják, hogy 10 amerikai közül csupán 6 alszik minimum 7 órát egy nap.

Amikor heteken keresztül kumulálódik az alváshiány, ahhoz is fáradtak lehetünk, hogy egyáltalán képesek legyünk felmérni, mennyire. Az ásítás, a leragadó szemek, az álmosság csak a jéghegy csúcsa. A krónikus kialvatlanság számos olyan tünetet is okozhat, amelyekről nem is feltételezted volna, hogy ez áll a hátterükben. Az alváshiány legkülönösebb jeleit Jeff Cattel cikke alapján mutatjuk be neked.

#1 Ködös agy

Tanulmányok kimutatták, hogy az alvás nélkül töltött éjszakák úgy hatnak ránk, mintha részegek lennénk. Ilyenkor a gondolkodásunk az általunk ismert mankókra támaszkodik. Amikor kliséket használunk, vagy a szokásaink szerint cselekszünk, tulajdonképpen energiát spórolunk. Kialvatlan állapotban egyébként a beszédünk más elemei is az ittas emberére emlékeztetnek: elkent artikulációval préseljük ki magunkból a szavakat, amiket egyébként is nehezen találunk meg.

#2 Hangulatingadozások

Ha alapjáraton türelmesek vagyunk, krónikus alvásdepriváció (alvástól való megfosztottság) esetén könnyen elszakad bennünk a cérna. Egy kutatás például azt találta, hogy alváshiányos emberek nem jól olvassák más emberek arckifejezéseit: olyan embereket is fenyegetőnek észlelnek, akik nem mutatnak ilyen jelzéseket. Ezért érezzük úgy, hogy az egész világ összeesküdött ellenünk, amikor kimerültek vagyunk.

#3 Folyamatos megbetegedések

Most voltunk influenzásak, de már megint megfáztunk? Az alváshiány miatt az immunrendszerünk gyengébben működik, nem nyújt olyan hatékony védelmet a kórokozókkal szemben, amelyekkel nap mint nap találkozunk az utcán, a munkahelyen vagy a villamoson. Egy kísérlet szerint azok az emberek, akik csak 5 órát aludtak éjjel, 4-szer valószínűbben kaptak el náthás megbetegedéseket, mint akik 6 órát töltöttek alvással.

#4 Nassolás megállás nélkül

Kutatások igazolják, hogy a kevés alvás az ún. leptin alacsony szintjével jár együtt. Az étvágy, a jóllakottság és a zsíranyagcsere szabályozásában szerepet játszó hormon többek között az étkezések utáni telítettségérzet kialakulásáért felelős a szervezetben. Ráadásul amikor kialvatlanok vagyunk, a ghrelin szintje megnövekszik. Az 1999-ben felfedezett hormon egyik fő funkciója az éhségérzet kiváltása. A tartós alvásdepriváció összefügg a cukorbetegség magasabb kockázatával is: egy kutatás eredményei szerint azok a résztvevők, akik egymást követő négy napon csupán négy és fél órákat aludtak, magasabb inzulinérzékenységet mutattak.

#5 Lelassult gondolkodás

Vannak olyan napok, amikor minden egyes apró döntés élet-halál kérdésnek tűnik. Amikor keveset alszunk, csökken a véráramlás a homlokunk mögött elhelyezkedő prefrontális kéregben. Ez az ún. végrehajtó funkciók különböző problémáit eredményezheti: nehezen hozunk döntéseket, nincs kapacitásunk terveket készíteni, nem vagyunk képesek fenntartani a figyelmünket. Ráadásul a kialvatlanság az amigdala hiperaktivitásával függ össze, így könnyebben mutatunk félelmi reakciókat, ami a különböző opciók amúgy is nehezebb mérlegelése során megnövekedett szorongással tölthet el minket.

+1: Ismét pattanások várnak a tükörben

A kevés alvás miatt nem tud regenerálódni a bőrünk. Valószínűleg a stressz hatására termelődő kortizol megnövekedett szintje áll a háttérben, mely tanulmányok szerint roncsolja a bőrszövetben található kollagént. A kollagén a sejtek közötti tér felépítésében, a csontok rugalmasságában, a porcszövet összetételében szerepet játszó fehérje. Károsodása esetén kevésbé érezzük feszesnek és hidratáltnak a bőrünket.

Forrás: divany.hu; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2023 június 15.
 

 

Megdöbbentő hatásai vannak az alváshiánynak

Ne gondoljuk, hogy ha nem alszunk eleget, az mindössze annyit eredményez, hogy fáradtak, esetleg nyűgösebbek leszünk napközben! A kialvatlanság lemeríti a szellemi képességeinket és veszélyezteti az egészségünket.

5+1 szokás a rohanó hétköznapokban, ami alvásproblémát okozhat

Hiába érezzük úgy a nap végén, hogy szinte összeesünk a fáradtságtól, mégsem jön álom a szemünkre, amikor végre ágyba kerülünk. Mert az agyunk még este sem áll át pihenő üzemmódba, egyre csak a feladatokon, a megoldandó problémákon, a határidőre teljesítendő projekteken pörög. Nem csoda, ha elkerül bennünket az álom.