+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5+1 szokás a rohanó hétköznapokban, ami alvásproblémát okozhat

Egészség - Hiába érezzük úgy a nap végén, hogy szinte összeesünk a fáradtságtól, mégsem jön álom a szemünkre, amikor végre ágyba kerülünk. Mert az agyunk még este sem áll át pihenő üzemmódba, egyre csak a feladatokon, a megoldandó problémákon, a határidőre teljesítendő projekteken pörög. Nem csoda, ha elkerül bennünket az álom.

Az egészséges élethez, az erős immunrendszerhez mindenkinek szüksége van a pihentető, mély alvásra, de egyre többen küzdenek azzal, hogy bár estére teljesen kimerülnek, mégsem jön álom a szemükre, napról napra alvási nehézségekkel küzdenek. Mert bármilyen fáradt is a testük, az elméjük nem kapcsol ki, ez pedig gátolja a szervezet nyugalmi állapotba kerülését és ezáltal éjszakai feltöltődését.

Ha a feszültség miatt nem alszunk, könnyen ördögi körbe kerülhetünk: a forgolódással töltött éjszakákat nyúzott reggelek és holtfáradt nappalok követhetik. A kialvatlanság pedig a teljesítményünkre is rányomja a bélyegét. Ahogyan a testi problémáink hatással vannak a lelkiállapotunkra, úgy a bennünk lévő feszültség is befolyásolja fizikai egészségünket. Károsíthatja a szívet és az érrendszert, az emésztőrendszert, az izomzatot, az anyagcsere-folyamatokat, az immunrendszert, sőt szexuális problémákat is okozhat. A tartós feszültség lelki gondokat is eredményezhet, hiszen a léleknek ugyanúgy szüksége van az ellazulásra, mint a testnek a pihenésre.

Változtassunk a szokásainkon!

A feszültség alapvetően az élet velejárója. Baj akkor van, ha ez a feszültség állandósul, és emiatt a feltöltődésre, pihenésre szánt időben sem tudjuk elengedni magunkat. Testünknek és lelkünknek is szüksége van a nyugalomra, ezért nagyon fontos lenne, hogy az éjszakákat minőségi alvással töltsük. A jó alvás érdekében, első lépésként, ha szükséges, változtassunk néhány szokásunkon! Íme 5 olyan rossz szokás, ami megnehezíti az elalvást és a nyugodt pihenést!

1. Meleg hálószoba

Meleg hálószobában nem jó aludni. Bár mindenki számára más az ideális hőmérséklet, akkor járunk a legjobban, ha inkább hűvös, 18-19 fokos szobában alszunk. Ugyanis a pihentető alvást jobban segíti, ha a hálószobánk hűvösebb.

2. Kütyüzés az ágyban

A digitális kütyük nem tesznek jót. Lefekvés után, de közvetlenül előtte se használjuk már a digitális „kütyüket”, azok fénye ugyanis rontja az elalvás esélyét.

3. Összevisszaság a mindennapokban

Szervezetünk olyan, mint egy pontos óramű. Minden egyes biológiai folyamatnak megvan a maga ideje. Ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk természetes bioritmusára és kialakítsunk egy napirendet. Figyeljünk oda, hogy a főétkezéseink mindig nagyjából ugyanakkor legyenek és próbáljunk meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni aludni, és ha megtehetjük, a hálószobát csak alvásra használjuk.

4. Alkohol és koffein

Az alkohol, a túlzott kávéfogyasztás, a nehezen emészthető ételek közvetlenül lefekvés előtti fogyasztása mind megnehezítik szervezetünknek, hogy pihenő üzemmódba kapcsolhasson. Kisebb mennyiségű alkohol, például egy pohár bor elfogyasztása még talán segít az elalvásban, azonban az alkohol hatására éjszaka többször is felébredhetünk, rendszeres fogyasztása pedig alvászavarokhoz és függőséghez vezethet.

5. Túlfáradás

Nem igaz, hogy akkor alszunk a legjobban, ha hullafáradtan esünk az ágyba. Bár furcsának tűnik, de jól akkor fogunk tudni aludni, ha nem vagyunk túlfáradva. Ebben segíthet, ha napközben beiktatunk egy 20-30 perces szundikálást, ami pont elég arra, hogy kipihentebben folytathassuk a napot, este pedig gyorsan el tudjunk aludni.

+1: Megerőltető esti edzések

A sport, a rendszeres mozgás rengeteget segíthet abban, hogy az alvásunk jó minőségű legyen. De csak akkor, ha nem késő este járunk edzeni. A szakértők szerint a lefekvés időpontjához képest legalább 3-4 órának kell eltelnie az edzéstől számítva ahhoz, hogy mire ágyba kerülünk a testünk le tudjon nyugodni és képes legyen alvás üzemmódba kapcsolni. Ha mégis szeretnénk még este mozogni, akkor válasszunk kevésbé megerőltető mozgásformát, például sétáljunk egy nagyot.

 

Forrás: Phytotec Hungária, Egészségkalauz; Fotó: Pixabay

 

 

Sleepwell - 2023 február 09.
 

 

Meglepő előnyökkel járhat, ha együtt alszunk a párunkkal

Új kutatások szerint, ha az ágyunkat megosztjuk a szerelmünkkel, akkor valóban azt érezhetjük, hogy jobb volt az éjszakai pihenésünk.

5 reggeli szokás, amelyek javítják az éjszakai pihenés minőségét

A napi ritmusunk az éjszakai alvásunk minőségét is jócskán befolyásolhatja.