+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

15 ok, ami zavarhatja gyermeke nyugodt alvását!

Egészség - A leggyakoribb okok, melyek a babák és kisgyerekek gyakori éjszakai ébredése mögött állnak

 1, Nem megfelelő hőmérséklet

A kicsiket éppúgy zavarhatja a túl meleg, mint bennünket, felnőtteket. Ne legyen 21 foknál több a baba szobájában, ne öltöztessük túl, kerüljük a műszálas, durva szövésű ruhákat, adjunk rá tiszta pamutból készült bodyt és az ágyneműje (a takarója, a lepedője) is készüljön természetes anyagból!

2, Bedugult orr

Fűtési szezonban a lakás levegője szárazabb, aminek hatására a kicsik orrnyálkahártyája kiszáradhat, az orruk bedugul, nyitott szájjal veszik a levegőt és emiatt ébrednek fel. A megoldás, ha olyankor folyamatosan párásítunk, és ezzel biztosítjuk a lakás levegőjének optimális nedvességtartalmát. Betegség, nátha és allergia miatt bedugult orr is okozhat gyakori ébredést. Ha egy-két hét alatt nem múlik el a probléma, érdemes orvoshoz fordulni.

3, Zaj

Az újszülötteket kevésbé szokta zavarni a zaj, de 3-4 hónapos kor felé a legtöbb baba hirtelen olyan hétköznapi zajokra is érzékenyen reagál, amikre korábban nem pl. kintről beszűrődő beszélgetésre, motorzúgásra, kutyaugatásra. Egyéni érzékenységtől is függ, melyik babának mi a zavaró: vannak olyan gyerekek, akiket egy légy zümmögése is zavar az alvásban, mások lakodalmas zene mellett sem ébrednek fel. Totyogó korban életkori sajátosság, hogy a kicsik keresik az ingereket, ezért abban a korszakukban gyakorlatilag minden zaj zavarhatja őket.

4, Fény

A zavaró fényforrások is felébreszthetik idő előtt a kicsit és az elalvást is megnehezíthetik. Jó, ha a baba kezdettől kicsit sötétített szobában alszik, ezzel is kizárunk egy felesleges ingert az életéből. Mint ahogyan természetes körülmények között is estefelé már nincsenek erős fények, úgy az altatás előtti ellazulást is megkönnyítheti, ha csak kisebb, lágy fényforrásokat használunk a lakásban.

5, Cukros ételek

A kisgyerekeknél gyakran a nem megfelelő étrend okozhat nyugtalan alvást: a kakaó, az édességek, a cukros ételek, a túl sok szénhidrát - korlátlan édesség-, tészta-, fehér lisztes péksütemény-fogyasztás-, felpörget, ezért a délutáni-esti időszakban mindenképpen kerüljük ezeket.

6, Mozgáshiány

Egy kisgyereknek naponta több óra mozgásra van szüksége. Ha erre nincs módja, kevesebbet, rosszabbul aludhat, nyűgösebb lehet, több magatartási probléma adódhat vele. Gondoskodjunk róla, hogy minden nap legalább egy órát szabad levegőn tölthessen, még akkor is, ha hideg van kint.

7, A napirend hiánya

A kicsik igénylik az állandóságot, a kiszámíthatóságot. A kiegyensúlyozott idegrendszeri éréshez arra van szükség, hogy a napoknak legyen kerete és biztos támpontjai. Bár ez nekünk, felnőtteknek rendkívül monoton lehet, a kisgyereknek fontos, mert csak így érzi magát biztonságban. Minden reggel mondjuk el neki, mi fog történni aznap és ne hagyjuk el a jól bevált rutinokat, például az elalvás előtti mesélést, összebújást. Mindez nem csak a nappalokat teszi nyugodtabbá, de az éjszakai alvásra is kihatással van.

8, Túl sok inger

Ha a kicsit túl sok inger éri, például sokat ül képernyő előtt, túl sok a felnőttes családi program – például a plázák járása-, vagy hosszabb időt tölt erős ingerek között – koncerten, tömegben - nincs lehetősége szabadon játszani, mozogni, azt az idegrendszere csak lassan képes feldolgozni, túltelítődik, emiatt ingerlékenyebb, nyűgösebb lehet és ez éjszakai ébredésekhez vezethet.

9, Változások

Közösségbe - óvodába/bölcsődébe - szoktatás idején vagy költözés, kistestvér születése esetén teljesen normális, ha a kicsi a változások miatt szorong és emiatt este nehezebben alszik el, éjszaka gyakrabban ébred. Ilyen esetben érdemes még erőteljesebben tartani a napi rutinokat - az étkezések idejét, a délutáni alvást, az esti rituálét- és egy kicsit több figyelmet szentelni a csemetének, hogy újra biztonságban érezze magát.

10, Fejlődési ugrások

Mozgásfejlődés idején - amikor mászni, járni tanul - éjjel álmában is “gyakorol” a kicsi, ezért gyakrabban ébredhet. Ez átmeneti jelenség, általában 1-2 hétig tart, utána ismét nyugodtan alszik.

11, Szobatisztaságra szoktatás

Ha erőltetik a szobatisztaságra szoktatást, de a kicsi még nem érett meg rá fizikálisan, megpróbál megfelelni az elvárásoknak, ami miatt szorongani kezd, éjjel álmában is oda akar figyelni, emiatt alszik nyugtalanabbul, nem mer este elaludni, újra meg újra kikéredzkedik pisilni, éjjel gyakran felriad.

12, Szülői stressz

Az állandóan idegeskedő, stresszes szülők aggódása a gyermek lelkiállapotára is kihat. Érzi a feszültséget és nyugtalanítja a szülei idegeskedése. Nem mer elaludni vagy zaklatottan alszik, többször felébred éjszaka. Ha idegesek vagyunk valami miatt, jobb, ha elmagyarázzuk neki –persze az életkorának megfelelő köntösben-, miért aggódunk. Ugyanez igaz a családi problémákra is: mivel a családi veszekedések, feszültségek a szülőket is feszültebbé teszik, a gyermek biztonságérzetére is kihatással lehetnek, akkor is, ha ő közvetlenül nem hall vitát vagy veszekedést.

13, Betegségek

A gyakran bukó, hasfájós babáknál érdemes gyanakodni arra is, hogy reflux áll az éjszakai nyugtalan alvás hátterében. A másik nagyon gyakori egészségügyi ok, amely gátolja a nyugodt alvást, az a megnagyobbodott orrmandula, ami bizonyos testhelyzetekben megnehezíti a légzést, emiatt a kicsi gyakrabban ébredhet. Tipikus tünete ennek, ha a kicsi rendszeresen nyitott szájjal alszik.

14, Fogzás

Az áttörni készülő fogak hónapokon át nyomják, feszítik az ínyt és ez nyűgösebbé teheti a babát. Gyakran nem is maga a fogzás, hanem annak kísérő tünetei zavarják meg a baba álmát, mint pl. a kipirosodott popsi, a nyáltól kicsípett, érzékeny bőr, a begyulladt nyaki nyirokcsomók (általában az őrlőfogak áttörésénél szokott jelentkezni).

15, Szülők káros szokásai

Azokban a családokban, ahol mindkét szülő dohányzik, kétszer olyan magas a csecsemőkori alvászavarok aránya. Ha pedig az anya a szoptatás alatt rendszeresen dohányzik, az további 20%-al megnöveli az alvászavarok kialakulásának esélyét. A szoptatás alatt egyáltalán nem ajánlott a dohányzás, és a lakásban egyik családtag se dohányozzon, ez ugyanis számos betegség és a bölcsőhalál okozója is lehet!
Szoptatás alatt is lehet kávézni, egyes kutatások szerint azonban az anya táplálékából az anyatejbe került koffein is okozhat alvászavarokat a babánál. A kávé mellett a kakaó, a fekete tea, a kóla, az energiaitalok és egyéb üdítőitalok is tartalmazhatnak koffeint. Ha erre gyanakszunk, a koffeinfogyasztás elhagyása segíthet.

 

 

Jean Orsolya - 2018 március 20.
 

 

Nehezen megy az elalvás? Ezzel a módszerrel egy perc sem kell hozzá!

A légzéstechnika, amely segít, hogy akár 20 másodperc alatt el tudjon aludni!

6 étel, ami nem hagy aludni!

Míg bizonyos ételek, italok segítenek az elalvásban, mások éppen akadályozzák azt. Íme a kerülendő ételek toplistája!