+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 érdekesség a kialvatlanságról

Érdekességek - Érdekes tények és kutatások arról, hogy milyen veszélyei lehetnek a kialvatlanságnak! Találja ki, melyik állat alvásmintázata hasonlít az emberére!

1, A kialvatlan emberek könnyebben becsaphatók

A Kaliforniai Egyetem kutatói meglepetten állapították meg, hogy kialvatlanul hajlamosak vagyunk elfogadni olyan tényeket, amelyek gyökeresen ellentmondanak az észérveknek. Kialvatlanul nem érdemes fontos ügyekben dönteni, mert az alváshiány és fáradtság miatt befolyásolhatóbbak vagyunk és könnyen olyan tanácsokat is elfogadunk, amelyekről nem bizonyított, hogy megbízható forrásból származnak.

2, Az állatoknak is vannak alvási ciklusaik

A szakállas agámáknak is vannak alvási ciklusaik, akárcsak az embernek. A Max Planck Intézet kutatói az agyi scannelés eredményeiből azért is jöttek annyira lázba, mert eddig azt hitték, az alvásfázisok csak madarak és emlősök esetén vannak jelen. Hogy ebben ekkorát tévedtek, azt jelenti, hogy az alvásfázisok valahol sokkal régebben, az evolúció egy sokkal korábbi szakaszában gyökereznek, mint eddig hittük.

3, A sziesztázás a vegetatív idegrendszerre is jótékonyan hat

Azt már tudjuk, hogy mennyire hasznos az ebéd utáni fél-egyórás szieszta. A kutatók ennek főként a kognitív előnyeit hangsúlyozzák, például azt, hogy a szieszta után mennyivel jobban működik a rövid- és hosszú távú memóriánk. Azt azonban sokáig nem tudtuk, hogy a memória javulása mellett a memorizálásban jelentős szerepet betöltő és az emésztési folyamatokért, a keringés fenntartásáért és a testhőmérséklet szabályozásért felelős vegetatív idegrendszernek is sokat segítünk, amikor délután ledőlünk.

4, A telefon felületes alvást okoz

Különösen a gyerekek álmát zavarhatja meg illetve krónikus kialvatlanságot okozhat a bekapcsolva hagyott és éjjel is csipogó mobiltelefon. Egy 2016-os kutatás szerint azonban a bekapcsolt, Wi-Fi-re csatlakoztatott telefonnak már a gondolata is felületesebb alvást okoz.

5, Az alvástól szépek leszünk és nő az önbizalmunk!

Egy brit kutatás szerint a kialvatlan embereket mások kevésbé találtak intelligensnek és vonzónak kipihent társaikhoz képest. S hogy ennek mi lehet az oka? Az alvás kisimítja, feszesebbé teszi a bőrt, kipihenten érdeklődő, csillogó a tekintetünk, kreatívabbak és érdeklődőbbek vagyunk. Ám amikor kialvatlanok vagyunk, a szemeink álmosabbak, duzzadtak, karikásak és kevésbé tűnünk aktívnak, hosszabb a reakcióidőnk, ezért mások szemében – a viselkedésünk és a külső jegyek alapján - kevésbé látszunk intelligensnek. Ha fontos találkozó előtt állunk, érdemes a nagy nap előtt megfelelő mennyiségű alvást biztosítani testünk számára, hogy reggel kipihenten, csillogó tekintettel indulhassunk.

 

Jean Orsolya - 2018 április 26.
 

 

Stressz és állandó teljesítménykényszer: ilyen következményei lehetnek

Nem csak az olyan egyértelmű jelzés, mint a mellkasi szorítás figyelmeztethet a szív-érrendszer zavaraira.

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

Kövesse természetes bioritmusát! Eláruljuk, mikor sportoljon, pihenjen vagy tanuljon