+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

18 ok, amiért a kicsik felébrednek éjszaka

Egészség - Ezek az okok állhatnak a háttérben, ha gyermekünk gyakran felébred éjszaka és nem tud visszaaludni

Miért ébredünk fel éjszaka?

Minden ember, felnőtt és kisgyerek alvása ciklusokból áll, melynek része, hogy éjjelente megébred. Tévedés, hogy az egész éjszakát átalusszuk, mert alvásunk mély és felületes fázisok váltakozásából áll, az ébredések pedig alvásritmusunk szerves részét képezik. A megébredéseknek evolúciós oka van, ami a túlélést szolgálja, célja az ellenőrzés: az alvás rövid megszakítása során eljut a tudatunkig, hol vagyunk, mit csinálunk, mit érzünk és minden rendben van-e. Ha igen, akkor máris folytatódik az alvás.

Ha azonban valami gond van –például szomjasak vagyunk, fázunk, elzsibbadt a karunk, mert rossz alváspozícióban aludtunk, megijedünk egy furcsa zajtól - a tudatunk cselekvésre késztet minket. A cselekvés legtöbbször egyértelmű: iszunk, betakarózunk, alváspozíciót váltunk, kiderítjük a zaj forrását. Ha sikerül gyorsan megoldani a problémát, pár percen belül alszunk is tovább.

A babák szintén hasonló megoldandó gondokkal találkozhatnak, amikor az éjszaka során ellenőrzik a helyzetüket. Lehetnek éhesek, szomjasak, fázhatnak, teli lehet a pelus, fájhat a foguk vagy a hasuk és lehet, hogy az anyukájukat hiányolják. Ha a probléma gyorsan megoldódik, már alszanak is tovább.
Van azonban néhány lényeges különbség a babák és a felnőttek ébredései között: Egyrészt, a babáknál a rövidebb alvásciklusok miatt ezek az ellenőrző megébredések gyakoribbak, mint nálunk. Másrészt a picik még nem önállóak, nem tudják egyedül kielégíteni az igényeiket. Ráadásul egyetlen eszközük van csupán, amivel kommunikálni tudnak a felnőttekkel: a sírás. Így amikor a baba éjszaka jelez, a szülő csak találgathat, hogy vajon éhes vagy szomjas a baba, esetleg tele a pelusa, kényelmetlen a testhelyzet, amiben fekszik, fáj a pocakja vagy valami más a gond forrása.

Ha sikerül eltalálni az okot és gyorsan megoldani a problémát, akkor a baba gyorsan és könnyen visszaalszik, és jó eséllyel a következő ellenőrző megébredésnél nem fog újra riasztani minket. Ha nem találjuk el az okot, akkor viszont nem fog menni a visszaaltatás vagy minden újabb ellenőrző megébredésnél kapunk egy újabb segítségkérést. Így az éjszaka senkinek nem lesz pihentető. Ebben az esetben el kell gondolkozni azon, hogy mi lehet a valódi ok, és mi lenne a megoldás.

Mik azok az okok, ami miatt segítséget kér a pici az éjszaka során?

  1. Éhség
  2. Fájdalmak (fogzás, hasfájás, fülgyulladás)
  3. Átázott pelenka vagy kényelmetlen ruházat (túl meleg ruha, túl szoros hálózsák, szúrós ruhacímke)
  4. Kellemetlen alvási körülmények (túl hideg, túl meleg, zajos)
  5. Betegségek (megfázás miatt orrdugulás, köhögés, láz miatti fejfájás és rossz közérzet)
  6. Allergia, ekcéma (viszketés, ételallergia miatt hasfájás, puffadás, hasmenés)
  7. Túlfáradás, kialvatlanság (ha túl későn tettük le a picit vagy napközben nem tudott valamiért aludni, túlfáradthat, megterhelődik az idegrendszere, ezért nyugtalan lesz az éjszakai alvása is)
  8. Túl hosszú napközbeni alvás (ha túl későn tesszük le napközben aludni, és túlalussza magát, lehet, hogy az éjszakai alvás rövidebb lesz, hajnalban már kipihentnek érzi magát és nem fog visszaaludni)
  9. Növekedési ugrások (például súlygyarapodásnál, növekedésnél nagyobb étvágy miatt gyakrabban lesz éhes a baba)
  10. Mozgásfejlődés (amikor megtanul forogni, kúszni, mászni vagy járni, még álmában is az új mozgásformákat gyakorolja, és bizony erre fel is ébredhet)
  11. Változások a baba életében (a hozzátáplálás megkezdése, az elválasztás, a közösségbe szoktatás, költözés mind idegrendszeri terhelést jelent és befolyásolhatja a kicsi alvásminőségét)
  12. Szeparációs szorongás (9 hónapos kor környékén jelentkezik az első szakasza, óvodás korban pedig a második, ilyenkor a kicsi jobban igényli az anya közelségét, hogy visszanyerje biztonságérzetét és vissza tudjon aludni)
  13. Hasfájás (a kólika sok baba és szülő számára keserves 2-3 hónap sok sírással, hasfájással, bántó szelekkel)
  14. Reflux (fekvő helyzetben a reflux tünetei súlyosbodnak, s ha ez a probléma áll fenn a babánál, a kellemetlen, feszítő érzés, gyomorégés, gyomorfájás miatt nem tud visszaaludni)
  15. Rémálmok, éjszakai felriadások (amikor a fantázia egyre élénkebb lesz, egyre több inger éri a kicsiket, ennek gyakori kísérőjelensége a rémálmok, felriadások megjelenése, különösen óvodás korban jellemző)
  16. Alvászavarok (van, amikor valódi alvászavar áll a gyakori megébredések és a visszaalvási képtelenség hátterében)
  17. Helytelen táplálkozási szokások (nagyobb gyerekeknél élénkítő hatású ételek és italok pl. cukros üdítők, kóla, energiaitalok, csokoládé, sok édesség, túl sok étel vacsorára okozhat alvási nehézségeket)
  18. Túl sok inger (ha napközben a kicsit túl sok inger éri pl. ismerősök hosszadalmas látogatása, hosszú utazás, sok hang- és fényhatás, tömeg, az túlterheli a baba idegrendszerét és nehezen tud megnyugodni, éjjel pedig gyakrabban fog felriadni).

A feladatunk az, hogy megtaláljuk a valódi okot és megoldjuk a problémát az altatási- vagy étkezési szokások, az életmód, napirend megváltoztatásával, ha szükséges –például reflux, emésztési problémák, allergia vagy alvászavar gyanúja esetén- alapos kivizsgálással, és sok türelemmel és odafigyeléssel segítsünk gyermekünknek, hogy nyugodtak és pihentetők legyenek az éjszakái.

A cikker dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 augusztus 27.
 

 

Hogyan hatnak ránk az altatók? Minden, amit az altatók szedésével kapcsolatban tudni érdemes

„Nem tudok aludni!” - ez az egyik leggyakoribb panasz, amellyel orvoshoz vagy épp az interneten forgalmazott illegális szerek forgalmazóihoz fordulnak a betegek. De vajon tudjuk-e, milyen altatót, hogyan szedjünk és meddig?

Kiszámolták, hányat kell lépni ahhoz naponta, hogy tovább éljünk

A kutatók szerint közel négyezer naponta megtett lépés már nagyban csökkentheti a korai halálozás kockázatát, egy friss tanulmány szerint ezt azonban akár a helyes táplálkozással is kiválhatjuk – ugyanis a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs elfogyasztása ennek jótékony hatását is kiválthatja - írja az Index.