+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

7 hasznos tipp a csecsemő altatásához

Egészség - Egy újszülött, kisbaba altatása nem mindig egyszerű. Sokszor a kialvatlan anyuka a lehető leghatékonyabb – ám, nem feltétlenül a legegyszerűbb – módszert választja, de hosszútávon érdemesebb olyanra törekedni, ami az egész család számára kényelmes megoldást és pihentető éjjeleket jelent. A babafalva.hu szakértője javasol pár valóban hatékony tippet, hogy miként is jussunk el oda, hogy a kisbabánk a saját ágyában aludjon el és a lehető legkevesebbszer ébredjen fel.

Legyen esti rutinotok – és ehhez ragaszkodj!

A kisbabádat a rutinok, az időről időre megismétlődő, kiszámítható dolgok teszik nyugodttá, ezek adják meg számára a biztonság érzését. Amikor megkezdődik az altatás előtti rutin – pl.: fürdetés, babamasszázs, „pizsama” felvétel, halvány fények melletti etetés… stb. -, a babának is van ideje felkészülni az alvásra. Hisz tudja, hogy ezek után már nem lesz játék, nem lesz nézelődés, se ölben hurcolászás. Ezért is fontos a következetesség, hogy ebből sose lépj ki, mert csak így fogja megtanulni és megérteni, hogy bizony ezek után már az alvás következik.

A szoptatás és az alvás két külön dolog

Igen, tudom, hogy az éjjel megébredő csecsemőt sokkal egyszerűbb csak közelebb húzni magadhoz, cicire tenni és hagyni, hogy utána mindketten álomba merüljetek. A gond ezzel csak az, hogy a baba hamar hozzászokik, hogy Veled/Veletek alszik. Később, mikor már nagyobb, és Ti vágynátok némi házaséletre, meghitt együttlétre, egy kis magánszférára, már sokkal nehezebb lesz a saját szobájába, a saját ágyába szoktatni. Inkább kelj fel hozzá, etesd meg, majd aludjon mindenki a saját ágyában – az elején ez még lehet ugyanabban a szobában. Fárasztó lesz az első időszak, de megéri!

Állj le a ringatás-járkálás ördögi körével!

Bár minden újszülött szeret ringatás közben elaludni, érdemes megpróbálnod, hogy csupán öleled őt, de nem mozgatod – ezzel is épp úgy imitálod az anyaméh közegét. Így, amikor éjjel megébred, könnyebben visszaalszik ringatás nélkül is.

A zaj nem mindig ellenség

A pocakodban a babádat sosem veszi körbe csend. Még éjszaka is hallja a belső szerveid hangjait. Épp ezért – főleg az első pár hétben – az újszülöttek nehezen alszanak el teljes csendben. Akár már egy nyitott babaszoba ajtó is segíthet neki – ergo nem kell lábujjhegyen járni-kelni, míg ő alszik -, de beválhat az úgynevezett fehér zaj is. Ez egy monoton, egyenletes erősségű, folyamatos hang. Egy óra kattogása, az adásszünet hangyás sistergése, a hajszárító vagy a porszívó zúgása ilyen például. A Youtube-on is fent vannak, ilyen „zajok”, érdemes kipróbálni.

Tanítsd meg, hogy a saját ágyában aludjon el!

Ahhoz, hogy kisbabád elég mélyen aludjon a saját ágyba való – ébredés nélküli – becsempészéshez, kb. 20-25 percet kell várnod. Ám, még ezzel sem biztosítottad be a nyugodt éjszakádat; a babád ugyebár a te öledbe aludt el, ha sikerült is felébredés nélkül letenned a saját ágyába, mikor éjjel megébred hirtelen fog ráeszmélni, hogy hoppá, már nem anyánál van, jaj mi lesz – és elkezd sírni. Ezt tudod elkerülni a „félig még ébren, félig már alszik” állapotban történő letétellel. A kezdő még egy kis ölben ringatás után, a haladók a lefekvést megelőző rutin végén tegyék be a babát a kiágyba. Ezután jöhet az altatódal, dúdolás, estimese, pocak simi, lágy popsi ütögetés – kinél mi válik be. Az elején még lehet, hogy több időbe telik így az altatás, de ezzel a módszerrel pár hét alatt el lehet jutni oda, hogy a pici hamar elalszik az ágyában és később, ha éjjel megébred, akkor is vissza tud aludni egyedül. Miért? Mert az ágyával, az ő kis szentélyével fogja összekötni az elalvást.

A kiságy is lehet a ludas!

Tegyük fel, hogy szépen el tudod már altatni, de nyugtalanul alszik, éjjel sokszor sírva ébred. Mi lehet az oka? Lehetséges, hogy nem jó helyen van a kiságy, például huzat vagy a melegítő túlzott közelsége miatt. Tedd át máshová! Természetesen, ez nem mindig egyszerű, hiszen meg van a babaszoba kialakított koncepciója, sokszor a hely is igen szűkös, de lehetséges, hogy épp emiatt tudjátok majd magatokat kialudni.

Sok csecsemő éjjeli vándor, azaz rengeteget mocorog, pörög-forog álmában. A kiságyak rácsába így gyakran beütheti valamijét, netán beleakad az épp kilógó lába, keze. Erre remek megoldást kínálnak az utazóágyak. Merev falak helyett rugalmas hálójuk van, így a mocorgós baba számára sokkal kényelmesebbek.

Gondold át, légy kitartó – de sose makacs!

Sokféle altatási módszer kering az interneten, családon belül és a barátok körében is. Ám, mielőtt kipróbálnál egyet, alaposan gondold végig, hogy a Ti életetekkel, a Te hosszútávú vágyaiddal mennyire összeegyeztethető a kiszemelt praktika. Lehetséges, hogy valakinél a szülői ágy mellett elhelyezett kiságy, belógatott kar, közös alvás, babaszobában elhelyezett matrac vált be, de ez nem biztos, hogy Neked is megfelel. Minden csecsemő más, így az se biztos, hogy ami az első gyermeknél működött, az a másodiknál is fog. Mivel a kisbaba számára a következetesség és a rendszeresség ad biztonságot, így azzal csak árthatsz, ha hétről hétre átvándorolsz egy másik módszerre. Ugyanakkor az sem jó, ha görcsösen ragaszkodsz egy-egy altatási rituáléhoz, időponthoz.

Forrás: ITT; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2023 november 14.
 

 

Veszélyes vagy sem a kicsivel egy ágyban aludni?

Miért jó a gyerekeknek a szülőkkel való együttalvás és meddig egészséges? Az együttalvás pozitívumai és lehetséges negatívumai.

Ezért nem baj, ha éjszaka gyakrabban felébred a baba!

Sőt, életmentő lehet! Bár a szülőknek a baba születését követő pár hónapban nagyon fárasztó tud lenni, hogy a pici éjszaka gyakran ébred, pont ez a szokása biztosítja optimális fejlődését és életben maradását.