+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így neveljünk jól alvó gyereket!

Egészség - Egyre több szülő panaszkodik gyermeke rossz alvási szokásaira, ami azért is megterhelő egy szülőnek, mert a nem alvó, fáradt gyerek nyűgös és nyugtalan. Sorra vettük, mi segíthet ilyen esetben és tanácsot adunk, hogyan tanítsuk meg gyermekünket aludni!

Hogyan alakul ki a gyerekek alvási szokása?

Az újszülött kb. 16 órát alszik naponta. Ez a 2:1 alvás-ébrenlét arány felnőtt korra teljesen megfordul. Körülbelül 3 évesen van az 1:1 fordulópont. Az alvás eleinte nem ismeri a nappalt és az éjszakát. A rövid, kis alvási és ébrenléti szakaszok kezdetben egyenletesen oszlanak el. Ezek egyre inkább egybeolvadnak, és így alakul ki a ciklikus nappal-éjjeli ritmus. Hogy egy gyerek mennyit alszik, az már csecsemőkortól kezdve igen különböző, egyéni sajátosság. A napi 7 és a napi 20 óra is még normálisnak tekinthető. Ebben a szülőktől öröklött hajlam, a napi ritmus, a táplálkozás, a fényviszonyok, és a kommunikáció jellege a leglényegesebb befolyásoló tényezők. Gyermekeink minket utánozva tanulnak aludni. Ez pedig a környezettel összhangban történik. A szülők bizonytalansága, félelmei, ingerlékenysége, túlhajszoltsága nehezítik ezt. 

Különböztessük meg, mi, micsoda!

Az alvás nem egy egyenletes állapot. Felületesebb, nyugtalanabb szakaszok és mozgások színezik. Ezért nem nevezhető nyugtalan, zavart alvásnak, ha egy kicsi gyerek forgolódik, szuszog, ingadozó a légzésszáma, vagy akár motyog valamit.

Körülbelül hat hónapos kortól kezd ritmusossá válni az alvás, és kialakulnak benne mélyebb valamint felületesebb szakaszok. Ez utóbbiakat nevezzük REM-fázisoknak, melyeket jellegzetesen gyors szemmozgások kísérnek. Ilyenkor gyakoribbak az álmok, és pisilni is általában ilyenkor ébredünk fel.

Sok szülő nincs tisztában vele, hogy a 3-5 éves korú gyermekek kb. 6 órát tudnak és akarnak ébren maradni egy huzamban. Aki tehát délután 1,5-2,5 órán át 15-16 óráig hagyja aludni kicsinyét, ne csodálkozzon, hogy aztán este nem lehet „időben” letenni, és éjszaka akár 22 óráig is kukorékol. A megoldás egyszerű: az ilyen gyerek 14 óra után ne aludjon. Alakítsuk ki a nap ritmusát úgy, hogy addigra ébredjen fel.

A 9-10 éveseknek és a pubertáskorúaknak sokszor hosszabb időre van szükségük, mire elalszanak, mert amellett, hogy „érnek”, ebben a korban gyakran félősek lesznek. 

Vannak olyan szervi okok is, amelyeket figyelembe kell venni: fogzás, fertőző betegségek, láz, oltások, élelmiszerérzékenység, lelki és testi sérülések.

Tanítsuk meg aludni!

A leglényegesebb dolgok egyike, hogy megértsük, mi a különbség aközött, hogy „mi altatjuk el a gyereket”, és aközött, hogy megtanítjuk a gyereket arra, hogy hogyan tud maga elaludni a mi segítségünkkel. Bízzunk benne, hogy gyermekünk meg tud tanulni elaludni!

Ennek alapja és feltétele az, hogy kialakítsuk a nap ritmusos lefolyását. Ha a levegőre menetelt, az étkezéseket és a lefekvést rendszeresen ugyanarra az időre tesszük, akkor a többi már majdnem magától megy. A jó szokások ereje már rövid idő után megmutatkozik. Ez különösen az este lefolyására érvényes. Este hat óra után legyen a dolgoknak egy megszokott koreográfiája. Nyugodt hangulatban hallgassuk meg egymást, tekintsünk vissza a nap eseményeire. Olvassunk mesét vagy még ennél is jobb, ha fejből mesélünk.  Akár kitalált történeteket, melyekbe virágnyelven beleszőjük a gyermekek saját élményeit. Ha ezt egy kis testi érintéssel (pl. simogatással, vakargatással, illóolajos masszírozgatással) fűszerezzük, nem nagyon lesznek a családban elalvási gondok. Erre a 10%-os mályva-, levendula-, rózsa-, orbáncfű olajok a legalkalmasabbak. Ám közönséges olíva olaj is megteszi.

Ha gyermekünk nagyon rossz alvó, igyekezzünk a lehető legkevesebbszer felkelni. Ha minden kis nyugtalanságra felpattanunk, akkor azzal olyan szokást rögzítünk, amelyet igazából nem szeretnénk.

Próbáljuk meg azt is elkerülni, hogy a gyerek bekerüljön a szülői ágyba. Inkább alakítsunk ki egy kis kucorgó sarkot a közelben, akár karnyújtásnyira is.

Minél kisebb a gyerek, annál inkább beszédünk hanglejtése, hangszínünk, hangsúlyunk, mozdulataink, tetteink beszélnek neki. Szavaink tartalma másodlagos, tehát ne magyarázkodjunk bőbeszédűen, ne kérleljük vagy fenyegessük őket éjnek idején (se)!

Ha egyszer kitűztünk magunknak egy célt, és azt el is értük, akkor abból ne nagyon engedjünk.

 Gyakori hiba, hogy éjjel inni adunk a gyerekeknek. Ennek több hátulütője van: aktiválja az emésztő rendszert, amely ilyenkor szintén alszik. Ez különösen az édesített italokra igaz, de még a vízre is. Emellett újra és újra felhígítja a nyálat, ami a száj pH- egyensúlyának felborulásához vezet. Ez pedig a fogszuvasodás melegágya. Leszokni úgy lehet róla, hogy nem adjuk a cumisüveget a gyerek kezébe, hagyjuk, hogy maga legyen kénytelen megkeresni. Ezután egyre kevesebbet teszünk bele, végül már csak egy-két kortynyit. Ha a gyerekek elalvás előtt még kérnek egy pohár vizet, az teljesen természetes, és akkor éjszaka nem is szomjaznak meg.

Sleepwell - 2022 március 22.
 

 

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!

Így altassuk el a szorongó gyereket!

5 bevált tipp, hogy a szorongásra hajlamos kisgyerek újra nyugodtan tudjon aludni