+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért nem baj, ha éjszaka gyakrabban felébred a baba!

Egészség - Sőt, életmentő lehet! Bár a szülőknek a baba születését követő pár hónapban nagyon fárasztó tud lenni, hogy a pici éjszaka gyakran ébred, pont ez a szokása biztosítja optimális fejlődését és életben maradását.

Eltérő alvási ciklusok

Míg a felnőttek alvási ciklusai átlagosan 90 percig tartanak, addig a csecsemőké 50-60 perces. A csecsemők ráadásul nem alszanak olyan mélyen, mint mi, felnőttek. Hosszabb ideig tart nekik, mire elalszanak, gyakoribbak az éjjeli ébredés szempontjából kritikus periódusaik és kétszer annyi aktív álmuk van, mint a felnőtteknek.

Életmentő ébredések

A gyakoribb aktív alvási szakaszoknak és ébredéseknek életmentő szerepe van: mivel az emberi anyatej zsír- és proteintartalma alacsonyabb, mint más emlősöké, így a babáknak gyakoribb tápanyagbevitelre van szükségük a túléléshez. Ezen kívül az újszülötteknek egészen apró a gyomra, egyszerre nem tud nagyobb mennyiségű táplálékot befogadni, viszont folyamatos utánpótlásra van szükség az optimális fejlődés biztosításához. Ahogy nő a baba, úgy nő a gyomra is és egyre nagyobb mennyiséget képes elfogyasztani, amely több időre biztosítja a teltségérzetet, vagyis nem fog olyan gyakran felébredni arra, hogy éhes.
A felszínes alvás megóvja a babát a hirtelen csecsemőhaláltól is, hiszen ha bármilyen probléma adódna, akár orrdugulás, akár lehűlés vagy túlmelegedés, neki pár perc is számít a túlélésben. A babák hőháztartása még instabil, immunrendszerük, emésztésük is kialakulóban van, így ha baj van, a gyorsaság – hogy észleljük a problémát és cselekedjünk- tényleg életet ment.

Az alvás érése

Az első három hónapban a csecsemők napi 14-18 órát, egyszerre maximum 4 órát alszanak. Ilyenkor napközben aluszékonyabbak lehetnek, mert így védekeznek a sok inger ellen, ami nappal érné őket, éjszaka viszont eleve kevesebb az inger, s ezzel a mennyiséggel éretlen idegrendszerük is képes megbirkózni.
Három és hat hónapos kor között a legtöbb kisbaba nyugodtabb, napközben hosszabb időszakokat tölt éberen, és éjjel akár öt-hat órát is alhat egyfolytában. Háromtól hat hónapos korig újra számíthatunk éjszakai ébredésekre, de a baba egyre könnyebben tud visszaaludni. Ezt hívják az alvás érésének. 3-5 éves korra kialakul az alvás-ébrenlét ún. diurnális mintázata, vagyis az alvás egyre inkább egy nagyobb tömbben jelentkezik éjszaka, időtartama pedig 10-12 órára csökken.

Fejlődési ugrás miatti ébredések

Teljesen természetes, hogy bizonyos időszakokban „visszaesnek” a babák, vagyis ismét rövidebb alvási ciklusaik vannak, gyakrabban ébrednek éjszaka. A nagyobb fejlődési mérföldkövek, mint az ülés, mászás, járás olyan sok új élményt jelentenek a baba számára, hogy éjjel is fel-felébred és a nagyjából 8-9 hónapos kor körül jelentkező szeparációs félelem is nyugtalanabbá teszi alvását. Mindez az agyi- idegrendszeri érési folyamat természetes része, a szülők számára okozott kellemetlenségen – hogy ismét gyakrabban kell éjszaka kelni a picihez- kívül semmi rendellenes nincs benne és csak átmeneti állapotot jelent.

A testkontaktus

A közvetlen testi kontaktus az anyával genetikailag programozott természetes környezetet jelent a csecsemő számára: szabályozza a kicsi testhőmérsékletét, az ébrenlét-alvás ritmusát, anyagcseréjét, hormonszintjeit, szívritmusát, légzését, immunrendszerének működését, enzimek termelődését. Az együttalvás a természetes, a különalvás már inkább a kultúra terméke. Nem rontjuk el azzal, ha magunkhoz vesszük, de ez nem is kötelező.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 november 06.
 

 

Így altassuk el a babát!

5 módszer, ami segít, hogy a pici elaludjon

Alvászavarok babakorban

A leggyakrabban előforduló alvásproblémák babakorban