+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Heves szívdobogásra ébred az éjszaka közepén? Nem csak szívbetegség okozhatja!

Egészség - Sokszor ébred arra éjszaka, mintha a szíve ki akarna ugrani a helyéről? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben.Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a leggyakoribb okokat ismertette, és elmondta, mikor fontos a kivizsgálás. Az Egészségkalauz cikke

Mindenképpen ki kell vizsgáltatni

Az éjszaka jelentkező heves szívdobogás rémisztő lehet annak, aki átéli, a félelem pedig még jobban megemelheti a pulzust. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk. És valóban, a jelenséget nem szabad félvállról venni, mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar, de állhat lezajlott infarktus, cardiomyopathia, vagy endokrin betegség is a hátterében.

Tudta? Egészséges szívben a nyugalmi szívfrekvencia – a percenkénti szívösszehúzódások száma – 60-100/perc. Ha lassú a szívverés, azaz a frekvencia nem éri el a percenként hatvanat, bradycardiáról beszélünk. Tachycardiának nevezzük, amikor a nyugalmi szívfrekvencia meghaladja a percenkénti 100 ütést.

Amikor nem szervi okok állnak a háttérben

Gyakran kiderül, hogy nem szívbetegség, hanem ártatlanabb jelenség húzódik meg a magas pulzus mögött.

Lelki okok

Leggyakrabban egy élethelyzet miatt érzett szorongás indítja be a szimpatikus idegrendszeri fokozott működést. Ilyenkor a testben lejátszódó változások az „üss vagy fuss” elve szerint alakulnak: felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás és meglódul a pulzus is. Ráadásul ez nem csak a tudatos gondolatok hatására következhet be, hanem a tudatalatti szorongástól is.

Alkoholfogyasztás

Legyen szó sörről, borról vagy röviditalokról, az alkohol mindenképpen hat a szívre. Aki úgy gondolja, egy ital segíthet neki elaludni, az téved. Az alkohol ugyanis magas cukortartalma, és az ennek köszönhetően beinduló anyagcsere folyamatok miatt felgyorsíthatja a szívverést és szívritmuszavarhoz is vezethet. Sőt, ami még rosszabb forgatókönyv: ha azért fogyasztunk alkoholt lefekvés előtt, mert aggódunk valami miatt, ezek a tényezők összeadódnak és még súlyosabb eredményre számíthatunk. Gyakorlatilag megduplázzunk az erős szívdobogásérzés rizikóját. Ugyanakkor a nagyon visszafogott alkoholfogyasztás – különösen a flavoniodokban gazdag vörösbor - akár érvédő hatású is lehet, de ezt érdemesebb egy korai vacsora mellé időzíteni.

Cukorfogyasztás

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a túl sok cukor fogyasztása felgyorsíthatja a pulzust, éppen ezért érdemes elkerülni az esti sütizést, az esti, éjszakai nassolást. Még az olyan „ártatlannak” látszó ételek is okozhatnak palpitációt, azaz erős szívdobogást, mint a kukoricapehely vagy a vajas pattogatott kukorica. Sokan egy pohár tejjel kísérik az esti falatokat, ami sajnos szintén magas cukortartalmú, tehát a glükóz gyorsan képes lesz megemelni a pulzusszámot. A finomított szénhidrát által kiválasztott inzulinválasz ráadásul a kiválasztó szervek és a belső elválasztású mirigyek harmonikus működését is összezavarja. Megemelkedik az adrenalinszint, ami tovább emeli a pulzust. Érdemes tehát nem közvetlenül lefekvés előtt enni és akkor is inkább teljes értékű élelmiszereket választani.

Miért lehet veszélyes az erős szívdobogásérzés?

A jó szívfrekvencia variabilitással, vagyis rugalmasan alkalmazkodó szív-érrendszerrel rendelkező személyeknél többnyire hétköznapi oka van az éjszaka jelentkező erős szívverésnek. Ugyanakkor az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye a pitvari- és kamrai ritmuszavarnak, még ha nincs szívkoszorúér-betegségre utaló jel. Tehát ha bármilyen pulzussal kapcsolatos rendellenességet tapasztalunk, érdemes azt kivizsgáltatni.

Forrás: Egészségkalauz; Fotó: Pixabay

 

 

Sleepwell - 2023 február 23.
 

 

A kialvatlanság iszonyúan megnöveli a szívinfarktus kockázatát

Közel 70 százalékkal növeli a szívinfarktus kockázatát a kevés, rossz minőségű alvás.

5+1 szokás a rohanó hétköznapokban, ami alvásproblémát okozhat

Hiába érezzük úgy a nap végén, hogy szinte összeesünk a fáradtságtól, mégsem jön álom a szemünkre, amikor végre ágyba kerülünk. Mert az agyunk még este sem áll át pihenő üzemmódba, egyre csak a feladatokon, a megoldandó problémákon, a határidőre teljesítendő projekteken pörög. Nem csoda, ha elkerül bennünket az álom.