+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Érdekességek - Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!

Milyen jelek utalnak arra, hogy gyermeke nem alszik eleget?

  • Gyakran fáradt, kedvetlen, nyűgös
  • Dekoncentrált, türelmetlen 
  • Kevésbé tud jól teljesíteni, nehezebben tanul, romlik a memóriája
  • Sokszor beteg
  • Testsúlya is növekedhet (összefüggés van ugyanis a gyermekkori elhízás és a rövidebb alvásidőtartam között)

Ha ezek közül több is jellemző gyermekére hosszabb ideje, érdemes felülvizsgálni az alvási szokásait és ha kell, változtatni rajtuk. Ez nem csupán az alvás mennyiségére vonatkozik, de a minőségére is, amely épp olyan fontos!

7 alvássegítő praktika

1. Az állandó lefekvési idő betartatása

Bár már sokszor hangsúlyoztuk a napirend fontosságát, nem lehet elégszer ismételni. Minden nap közel azonos időben feküdjön le a gyerek és keljen fel, a lefekvés előtti tevékenységek (pl.: vacsora, fürdés, mese, villanyoltás) pedig megszokott módon kövessék egymást. Alakítsunk ki egy rendszert és következetesen, határozottan igazodjunk hozzá.

2. A technikai eszközök kiiktatása (TV, telefon, számítógép, tablet, stb.)

Ezek érdekessége, izgalmassága háttérbe szoríthatja az alvás fontosságát, ezért semmi keresnivalójuk a gyerekszobában alvás előtt. A legjobb, ha a vacsora a választóvonal, amely után már nincs netezés, telefonnyomkodás, tévézés.

3. Illóolajok párologtatása

A kellemes alvókörnyezet nagyon fontos mindenki számára. Ehhez tartozik a csend, a félhomály vagy sötétség, a megfelelő hőmérséklet és a frissen szellőztetett szoba. Érdemes a szellőztetést követően a párologtatóba cseppenteni pár csepp levendula- vagy citromfű olajat, amely illatával és hatóanyagaival segíti az ellazulást.

4. Zavaró fény és hanghatások kiiktatása

Sötétítsünk be a szobában, amennyire csak lehet, hiszen az utca fénye is zavaró lehet gyermekünk számára, akárcsak a technikai eszközök villogása vagy csipogása. Ne tegyünk hangosan ketyegő órát vagy olyan tárgyakat a szobájába, ami rendszeresen hangot ad ki, mert az felébresztheti és megzavarhatja az alvását.

5. Kellemes alvókörnyezet kialakítása

A zaj- és fénymentességen kívül nagyon fontos, hogy gyermekünk szeresse az ágyát, az kényelmes, puha és finom illatú legyen és jó érzéssel töltse el, amikor belefekszik. Az otthonosság érzetéhez szükség lehet puha, meleg takaróra, nagy és kicsi párnára és a kedvenc plüssállatra is.

6. Alvássegítő ételek és italok 

Bizonyos ételek és italok segítenek, hogy könnyebben álomba szenderüljön csemeténk. Ilyenek a gyógyteák - a citromfű, a levendula, a kamilla-, melyek megnyugtatnak, ellazítanak, úgyhogy elalvás előtt érdemes adni egy csészényit pici mézzel elkeverve.

A meggylé, a benne lévő triptofánnak köszönhetően elűzi az álmatlanságot és a legtöbb kisgyerek szeret kellemesen savanykás ízét. Esténként érdemes adni egy pohárnyit, hogy lassan elkortyolgassa.

A banán, a benne lévő magnézium- és káliumtartalma révén segít ellazítani az izmokat, ráadásul növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami kiegyensúlyozottság érzetet ad. Ugyancsak magnéziumtartalmuk miatt javasoltak lefekvés előtt a csonthéjas magvak - a dió, a mandula-, amelyekből elég egy kis maréknyit elrágcsálni, hogy kifejtsék áldásos hatásukat.

7. Koffein tartalmú italok, cukor mellőzése

Vannak olyan ételek és italok, amelyek nem hogy segítik, de egyenesen gátolják az ellazulást: a cukor, a csoki, a kakaó, a koffeintartalmú italok, például a kóla, igencsak megnehezítik az elalvást, érdemes ezeket kerülni, legalábbis késő délután és este.

(Forrás: vitaminsziget)

 

 

Sleepwell - 2022 augusztus 30.
 

 

Rosszul alszik? Így változtathat rajta!

A jó alvás 5 feltétele

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!