+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rosszul alvó gyerekből rosszul alvó felnőtt válik?

Érdekességek - Kutatások szerint azok a gyerekek, akiknek alvási problémájuk van, nagy valószínűséggel felnőtt korban sem lesznek igazán jó alvók.

A gyerekek kb. 20 százalékánál van jelen elalvási vagy átalvási probléma, a 4-8 éves korosztályban pedig az alvajárás a  leggyakoribb. Prof. dr. Angelika Schlarb alváskutató szerint aki gyerekként küszködik az alvással, az elég nagy valószínűséggel felnőttként sem tud majd nyugodtan pihenni, bár vannak a problémának olyan részei, amelyek kinőhetők.

Az alvászavarok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. Egy kutatás szerint a 18 éven aluliak 19,5 százaléka alvászavarral küzd, ami azt jelenti, hogy legalább 3 hónapon keresztül heti több alkalommal jelentkezik elalvási vagy átalvási zavar. Elalvással a korosztály 13 százaléka, míg átalvási problémákkal 8,8 százalékuk küzd.

Az alvászavarnak hosszú távon egészségkárosító hatása van: nő a cukorbetegség kockázata, csökken a koncentráció és nő az agresszió, gyerekeknél tanulási nehézségek és figyelemzavar is jelentkezhet.

A gyerekek alvászavari mögött több ok is állhat, az egyik a túlságosan is ingergazdag környezet: tévézés, mobilozás, számítógépezés. Dr. Alfred Wiater a Németországi Alváskutatási és Alvásmedicinai Társaság elnöke szerint három évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem szabadna ezeket az eszközöket használnia.

Jellemzően a szülők sokáig halogatják gyermekorvos- pszichológus felkeresését a problémával, miközben ha időben segítséget kérnének, akkor az javíthatna a problémán.

Forrás: babaszoba

Sleepwell - 2020 február 24.
 

 

Az alvászavar étkezési problémát és ételallergiát is jelezhet gyermekkorban!

Az étkezési rendellenességgel küzdő gyermekek nagyobb valószínűséggel szenvednek alvási problémáktól is – derült ki egy tanulmányból. Az úgynevezett viselkedési álmatlanság, amely az elalvással, illetve az alvó állapotban maradással kapcsolatos problémákat jelenti, a hat hónapos és hároméves kor közötti kisgyerekek 30%-át érinti. Nagyjából ugyanekkora százalékuk okoz fejfájást a szülőknek, amikor a napi étkezésekre kerül a sor.

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!