+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Rosszul alvó gyerekből rosszul alvó felnőtt válik?

Érdekességek - Kutatások szerint azok a gyerekek, akiknek alvási problémájuk van, nagy valószínűséggel felnőtt korban sem lesznek igazán jó alvók.

A gyerekek kb. 20 százalékánál van jelen elalvási vagy átalvási probléma, a 4-8 éves korosztályban pedig az alvajárás a  leggyakoribb. Prof. dr. Angelika Schlarb alváskutató szerint aki gyerekként küszködik az alvással, az elég nagy valószínűséggel felnőttként sem tud majd nyugodtan pihenni, bár vannak a problémának olyan részei, amelyek kinőhetők.

Az alvászavarok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. Egy kutatás szerint a 18 éven aluliak 19,5 százaléka alvászavarral küzd, ami azt jelenti, hogy legalább 3 hónapon keresztül heti több alkalommal jelentkezik elalvási vagy átalvási zavar. Elalvással a korosztály 13 százaléka, míg átalvási problémákkal 8,8 százalékuk küzd.

Az alvászavarnak hosszú távon egészségkárosító hatása van: nő a cukorbetegség kockázata, csökken a koncentráció és nő az agresszió, gyerekeknél tanulási nehézségek és figyelemzavar is jelentkezhet.

A gyerekek alvászavari mögött több ok is állhat, az egyik a túlságosan is ingergazdag környezet: tévézés, mobilozás, számítógépezés. Dr. Alfred Wiater a Németországi Alváskutatási és Alvásmedicinai Társaság elnöke szerint három évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem szabadna ezeket az eszközöket használnia.

Jellemzően a szülők sokáig halogatják gyermekorvos- pszichológus felkeresését a problémával, miközben ha időben segítséget kérnének, akkor az javíthatna a problémán.

Forrás: babaszoba

Sleepwell - 2020 február 24.
 

 

Mi történik velünk alvás közben?

Az alvás 5 fázisa

Ez a gén határozza meg, jó alvók vagyunk-e vagy sem!

Miért van az, hogy egyesek sokkal jobban, mélyebben alszanak? Alváskutatók találtak egy gént, amely úgy tűnik, befolyásolja, hogyan alszunk.