+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rosszul alvó gyerekből rosszul alvó felnőtt válik?

Érdekességek - Kutatások szerint azok a gyerekek, akiknek alvási problémájuk van, nagy valószínűséggel felnőtt korban sem lesznek igazán jó alvók.

A gyerekek kb. 20 százalékánál van jelen elalvási vagy átalvási probléma, a 4-8 éves korosztályban pedig az alvajárás a  leggyakoribb. Prof. dr. Angelika Schlarb alváskutató szerint aki gyerekként küszködik az alvással, az elég nagy valószínűséggel felnőttként sem tud majd nyugodtan pihenni, bár vannak a problémának olyan részei, amelyek kinőhetők.

Az alvászavarok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. Egy kutatás szerint a 18 éven aluliak 19,5 százaléka alvászavarral küzd, ami azt jelenti, hogy legalább 3 hónapon keresztül heti több alkalommal jelentkezik elalvási vagy átalvási zavar. Elalvással a korosztály 13 százaléka, míg átalvási problémákkal 8,8 százalékuk küzd.

Az alvászavarnak hosszú távon egészségkárosító hatása van: nő a cukorbetegség kockázata, csökken a koncentráció és nő az agresszió, gyerekeknél tanulási nehézségek és figyelemzavar is jelentkezhet.

A gyerekek alvászavari mögött több ok is állhat, az egyik a túlságosan is ingergazdag környezet: tévézés, mobilozás, számítógépezés. Dr. Alfred Wiater a Németországi Alváskutatási és Alvásmedicinai Társaság elnöke szerint három évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem szabadna ezeket az eszközöket használnia.

Jellemzően a szülők sokáig halogatják gyermekorvos- pszichológus felkeresését a problémával, miközben ha időben segítséget kérnének, akkor az javíthatna a problémán.

Forrás: babaszoba

Sleepwell - 2020 február 24.
 

 

Így határozza meg az étrendünk nem csak a nappalainkat, de az éjszakáinkat is

A jól megválasztott étrend nemcsak a nappalainkat, hanem az éjszakánkat is kiegyensúlyozottan tarthatja. A szabáy nagyon egyszerű: vannak ételek, amelyeket a jó minőségű alvás érdekében érdemes kerülni, de olyanok is, amelyeket viszont bátran fogyaszthatunk rendszeresen, mert segítenek, hogy az éjszakáink nyugalomban és pihentető alvással teljenek.

Le lehet-e szokni az alvásról? Ezért nem érdemes vele próbálkozni!

Fitten és üdén 2 óra alvás után? Sokan vannak, akik próbálkoznak vele, hogy csökkentik az alvásidejüket, csak azért, hogy több idejük maradjon másra. Vajon megéri?