+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Egy újabb Covid mellékhatás! Minden második felnőtt szenved tőle

Egészség - Minden második vizsgált felnőtt szenved elalvási, átalvási nehézségektől, korai vagy éjszakai felébredéstől, rossz alvásminőségtől, fáradt hajnali-reggeli ébredésektől. Mindez a Covid egy lehetséges mellékhatása.

Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye. A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: nálunk minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól - közölte a Magyar Alvás Szövetség.

A szövetség és Szinapszis Egészségkutató pandémia alatti vizsgálatai, valamint az Alvásszövetség alvásorvosi rendelései arról számolnak be, ha romlik az alvás minősége, azok mind a fizikai, mind a mentális egészségre negatív hatással vannak. Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést, vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket."Sokunk számára, akik otthon több időt töltünk, mint korábban, jó lehetőség arra, hogy rendezzük, állandósítsuk az alvási szokásainkat, és kihasználjuk a jó éjszakai pihenés minden előnyét - hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György. "A legjobb védekezés az álmatlanság ellen az alváshigiénia javítása és az ezekhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel."

Az alvás minőségének, időzítésének és időtartamának tanulmányozásával a magyar alvás szakemberek is fontos szerepet játszanak az életminőség javításában a COVID-időszakában.

Forrás: Alvásszövetség; Fotó: unsplash.com

Sleepwell - 2022 augusztus 05.
 

 

Itt az applikáció, ami bizonyítottan segít a rossz alvókon!

A rossz alvásminőségnek számtalan oka lehet: egészségügyi probléma, felborult napirend, megváltozott életkörülmények, stressz. Nem kell azonban belenyugodni, hogy minden éjszakája kész szenvedés és mindig kialvatlanul ébred, mert több megoldás is létezik a problémára!

Az agy normál működését zavarja és alvászavart is okozhat a COVID-19

Egy oxfordi kutatás szerint a COVID-19-en átesett páciensek igen nagy hányadánál, 19,8 százalékánál mentális problémát, például szorongást, depressziót vagy álmatlanságot diagnosztizálnak a fertőzést követő hónapokban.