+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rosszul alszik? Aludjon plüssmacival!

Általános - Megannyi áldásos hatását mutatták ki a plüssállattal alvásnak, többek között megnyugtat, boldoggá tesz és mentesít a stressztől.

Plüssel aludni nem szégyen

A szorongás a felnőtt lakosság mintegy 20 százalékát sújtja hazánkban is, a britek 5 teljes évet átstresszelnek életükből, a fiatalok 90 százaléka pedig a bolygó jövőjéért aggódik. Hogy is lehetne így nyugodtan aludni?

2022 januárjában az „alvássegítő” kifejezés csúcsra járt az internetes keresésekben, a melatonin értékesítése pedig évről évre nő. A Build-A-Bear megbízásából néhány éve végzett felmérésben az amerikai felnőttek 40 százaléka pironkodva, de bevallotta, hogy még mindig az egyik régi plüssállatával alszik.

Jade Wu alváspszichológus és a Duke Egyetem Orvostudományi Karának kutatója saját tapasztalatból nyilatkozta, hogy a terhesség alatt segített neki egy puha aligátorplüss, ami megnyugtatta, ha rosszakat álmodott, és még a nagy pocakos, nehéz pihenőhelyzetén is enyhített, mert megtámasztotta a hasát. Ahogy mondta, a plüssök nagyon nagy segítségül szolgálhatnak a gyerekek lenyugtatásában, ellazításában, de ez nekünk, felnőtteknek is ugyanúgy működhet.

Tudományosan igazolt

Elalváskor csökkentenünk kell a kognitív izgalmat, az aktív gondolkodást, magától ugyanis nem kapcsol ki a mindig aktív agy. Ha a stressz, a felpörgetett állapot, a nyomasztó gondolatok nem csitulnak, kell valami külső segítség. Forró fürdő, vörösbor, egy meleg kéz simogatása? Bármelyik jó lehet, vagy akár egy plüss is, igen. Ha átöleljük, oxitocin szabadulhat fel, ami elősegíti az ellazulást, és csökkenti a stresszt. Új típusú nyugtató a súlyozott plüssállat, amiben a hozzáadott súly (kis gyöngyök vagy pelletek) nagyobb biztonságot ad, serkentheti a szerotonin és a dopamin felszabadulását, elősegítve a nyugalom és a jó közérzet érzését.

Egy 2022-es francia kutatásból kiderült, hogy a saját, „történelemmel” rendelkező plüssmackó szorosabb érzelmi köteléket jelent, mint egy idegen medve. Felidézi a megnyugtató családi légkört, a régi szagokat, illatokat, és ez a nosztalgia finoman kiragadhatja az embert a stresszes hétköznapokból. A franciáknál egyébként is nagy hagyománya van az emlékezéssel fontosságának, gondoljunk csak Marcel Proust remekművére, Az eltűnt idő nyomában című műre, ott a kis madeleine sütemény éri el azt a hatást, amit a plüss: illata, íze felidézi a régi emlékeket. Az írótól származik az az idézet is, ami tökéletesen ráillik a „plüsstartásra”:

„Ahhoz, hogy a valóságot valahogyan elviselhessük, mindnyájunknak kell magunkban néhány kis bolondságot melengetnünk.”

Kiderült, hogy csoportos terápia során egy plüssállat érintése az egyetemistákat is jobban megnyugtatta, mert ölelése egyértelműen stresszoldó hatású. A plüss egy kommunikációs eszköz, a vele való interakció csökkenti a stresszhormonok szintjét a vérben és a nyálban.

Forrás; Fotó: Unsplash/Oxana Lyashenko

Sleepwell - 2024 február 01.
 

 

Itt az applikáció, ami bizonyítottan segít a rossz alvókon!

A rossz alvásminőségnek számtalan oka lehet: egészségügyi probléma, felborult napirend, megváltozott életkörülmények, stressz. Nem kell azonban belenyugodni, hogy minden éjszakája kész szenvedés és mindig kialvatlanul ébred, mert több megoldás is létezik a problémára!

Nem tud aludni? 5 módszer, hogy gyorsan álom jöjjön a szemére

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint 3 felnőttből 1 alváshiányos - ami azt jelenti, hogy nem alszik eleget és alvása nem megfelelő mimőségű, pedig a szervezetének szüksége lenne rá.