+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

7 betegség, amelynek egyik fő tünete: a fáradtság

Egészség - Van, amikor szimplán azért vagyunk fáradtak, mert keveset aludtunk vagy túl sok volt a munka és kevés a pihenés. Ha azonban a fáradtság állandósul és szinte semmi nem segít rajta, érdemes alaposabban végére járni az okoknak, mert lehet, hogy betegség áll a hátterében.

A fáradtságnak számos oka lehet, nézzük, mikor jelezhet komolyabb problémát!

Vérszegénység

A vashiány vagy a túl kevés vörösvérsejt azt jelenti, hogy a vér sokkal kevesebb oxigént szállít, ha pedig az agy és a többi szövet nem kap elegendő oxigént, az fáradtságot eredményez.

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy választja ki azokat a hormonokat, amelyek az anyagcserét szabályozzák. Ha a pajzsmirigyhormon szintje alacsony, az anyagcsere lelassul. Fáradttá válunk, a bőrünk és a hajunk kiszárad, és hízni kezdünk. A nők közel 10 százaléka szenved pajzsmirigy-rendellenességben.

Diabétesz és inzulinrezisztencia

Mivel diabétesz esetén a sejtek nem kapnak elég energiát, a cukorbetegek már a legkisebb megerőltetésre is kimerültséget érezhetnek.

Vérnyomásproblémák

A magas és az alacsony vérnyomás is okozhat kimerültséget. Némelyik vérnyomásgyógyszer mellékhatásaként is felléphet fáradtság.

Alvási apnoé és egyéb fül-, orr-, gégészeti panaszok

A krónikus orrdugulás, az orrmelléküreg-gyulladás, a mandula-megnagyobbodás és az alvási apnoé akadályozza az alvást, és csökkentheti a szervezet oxigénellátását, ami idővel állandó álmosságot, kimerültséget és ingerlékenységet okozhat.

Szívbetegség

A kimerültség a szívelégtelenség, az aritmia, az érbetegségek és a szívroham első jele is lehet.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység olyan komplex felszívódási zavar, melyet a gluténintolerancia okoz. A B-vitaminok felszívódási zavara pedig vérszegénységhez és kimerültséghez vezethet.

A kimerültség mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek, melyek súlyos betegségeket jelezhetnek. Ha a következőket tapasztaljuk, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni és alaposan kivizsgáltatnin magunkat:

  • Mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, izomgyengeség. Ezek akár szívrohamot, stroke-ot is jelezhetnek 
  • A hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás daganatot, pajzsmirigy betegséget, cukorbetegséget vagy krónikus fertőzést jelezhet
  • A láz és az éjszakai verejtékezés súlyos fertőzésre utalhat

    A túl gyakori vizeletürítés, az állandó inger cukorbetegségre, krónikus veseelégtelenségre is utalhat
  • Az olyan egyéb tünetek, mint például a kettős vagy homályos látás, a nyaki-, hónalji- és ágyéki nyirokcsomók duzzanata, súlyos és makacs gyomorfájdalom, arckiütés, bőr alatti vérzés, izomgyengeség és egyensúlyzavarok is orvosi vizsgálatot tesznek szükségessé.


Forrás: EgészségKalauz

Sleepwell - 2023 augusztus 01.
 

 

Frontérzékenység: ezért viselheti meg a szervezetet az időjárási front

A frontok fejfájást, vérnyomás-ingadozást, fáradékonyságot, alvászavart és koncentrációs zavarokat is okozhatnak.

3 betegség, amire nagyobb az esélye, ha keveset alszik

Alvászavar még a legjobban alvó emberekkel is előfordulhat. Összeszedtük, mi okozhatja, és azt is, milyen szövődményekkel járhat az inszomnia.