+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem árt vigyázni az orrspray használatával: függőséget okozhat!

Egészség - Csupán pár szabályt kell betartani, hogy a függőséget elkerüljük!

Következzenek azok a szabályok, amelyekre, ha odafigyelünk, sokat tehetünk annak érdekében, hogy a termékhasználat hatásos és biztonságos legyen!

Bizonyára kevesen vannak, akiknek még soha nem dugult el az orra és este emiatt nem tudtak aludni. Ehhez pedig a legjobb megoldás az orrspray-k használata. Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére, az orrüreg eldugulásának a megszüntetésére szolgálnak. Számos érösszehúzó hatóanyagú készítmény van forgalomban - fenilefrin, oximetazolin, tramazolin vagy xilometazolin összetevővel. Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k jó szolgálatot tehetnek akkor, ha vírusos vagy bakteriális fertőzések (pl. nátha, influenza), allergia okozzák az orrdugulást. Ám a szabályos használat minden esetben nagyon fontos!

Helyes alkalmazás

A megfelelő módon történő orrspray-alkalmazás hozzájárul az orrspray hatásosságának a biztosításához, a mellékhatások rizikójának minimalizálásához. Amennyiben az orrspray befúvásakor a fejet enyhén előre döntve tartja, megakadályozhatja az, hogy a készítmény hátracsorogjon a garatra (azaz a torokra), és kiküszöbölhető a kellemetlen ízérzet, illetve a mellékhatások kockázata is csökkenthető.

Legyen mindenkinek sajátja!

Az orrspray fúvókáján hemzseghetnek a vírusok és baktériumok. Kerülje el a fertőzéseket! Legyen az orrspray-je az Ön személyes használati tárgya, más személynek azt ne adja kölcsön, és Ön se használja más orrspray-jét!

Ne használjuk folyamatosan!

Az érösszehúzó orrspray-k használatára rá lehet szokni, és a hozzászokás kellemetlen orrpanaszokkal (száraz orrnyálkahártya, orrdugulás, orrvérzés stb.) járhat. Tartós vagy nem a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelő alkalmazás esetén a beteg egyre többször, egyre nagyobb adagokat használ az orrcseppből vagy orrspray-ből, hogy mérsékelje az orrdugulást. Súlyos esetben az orrnyálkahártya olyan mértékben is sérülhet, amit már csak műtéti úton lehet kezelni. Mindez kivédhető, ha nem használja hosszú ideig egyhuzamban a készítményeket. Minden esetben olvassa el a betegtájékoztatóban írtakat, és annak megfelelően járjon el, de 5-10 napon túl egyhuzamban semmiképpen se alkalmazza az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-ket!

Mi okozhat orrszárazságot, orrdugulást?

  • Télen a fűtött lakások levegője meleg, száraz, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.
  • Nemcsak a külső, de a hidratálás belső hiánya is okozhat orrszárazságot, ezért kiemelten fontos a folyadékpótlás!
  • A túlzásba vitt orrcsepp használat gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken. Mindez kedvez nátha esetén, de az előírtnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazva az orrcseppek az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.
  • Bizonyos gyógyszerek – például a nátha, allergia kezelésében is használt – dekongesztánsok, antihisztaminok szedése is száríthatja az orrnyálkahártyát.
  • Az orrszárazság bizonyos betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is.
  • A száraz orr önmagában is okozhat orrvérzéseket, ha azonban ezek az epizódok gyakran ismétlődnek, feltétlenül ellenőriztesse vérnyomását, mert a tünetek magasvérnyomás betegség jelei is lehetnek!
  • Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.


Forrás; Fotó: Unsplash/Simon Kadula

Sleepwell - 2023 december 28.
 

 

Nyitott szájjal alszik gyermeke? Akár komoly gondot is jelezhet!

Alapvetően a légzésre az orrunk való és bár időnként természetes, hogy szájon át veszünk levegőt, hosszú távon ez utóbbi egyáltalán nem egészséges és akár problémát is jelenthet. Ezért ha azt vesszük észre gyermekünkön, hogy állandóan nyitott szájjal alszik, akkor vigyük el szakemberhez és előzzük meg, hogy komolyabb gond legyen belőle.

5 ok, ami orrdugulást okozhat és így szüntethetjük meg!

Sokakat kínoz orrdugulás, főként lefekvéskor és éjszaka, ez pedig nagyon megnehezíti a nyugodt alvást. Az sem megoldás, hogy a valódi okok kiderítése helyett orrspray-t használjunk minden nap, mert ez a szokás hosszú távon komolyan károsíthatja az orr nyálkahártyáját. Összegyűjtöttünk 5 okot, ami előidézhet orrdugulást és adunk pár tippet, hogyan szüntethetjük meg ezt a kellemetlen tünetet.