+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Száraz, fájó torokkal ébred, pedig nincs is megfázva? 3 gyakori ok is kiválthatja!

Egészség - Száraz torokkal ébredni kellemetlen, de nem csak betegség okozhatja.

A torokszárazság okai

Nyitott szájjal alvás

Ha reggelente rendszeresen torokszárazsággal ébredünk, az azt is jelezheti, hogy az éjszaka folyamán szájon át vettük a levegőt. A tartós szájlégzés miatt a torok kiszáradhat, ami nem pusztán zavaró, de így megnő a fertőzések kockázata is, a száraz nyálkahártya ugyanis védtelenebb a kórokozókkal szemben.A másik probléma, hogy a szájlégzés oka vélhetően az éjszakai orrdugulás, ami egyéb egészségügyi problémára is felhívhatja a figyelmet. Az oka lehet többek közt orrpolip, orrsövényferdülés, kezeletlen allergia is. Ilyen esetben tehát mindig az alapbetegséget kell kezelni.

Reflux miatt

A száraztorok-érzést okozhatja reflux is. Ilyenkor a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom eljuthat egészen a garatig, ahol a nyálkahártyát irritálja, gyulladást, száraz, kaparó érzést, rekedtséget okoz. A reflux tünetei fekvő testhelyzetben rosszabbodnak, így ez is állhat az ébredéskor jelentkező panaszok hátterében. Refluxra utalhat még az étkezésekhez köthető - például fűszeres ételek, kávé vagy alkohol - gyomorégés jelentkezése, a gyakori böfögés és a rossz, savas szájíz.

Torok- vagy mandulagyulladás kezdeti tünete

Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, és ennek ellenére torokszárazságot tapasztalunk, az lehet egy légúti fertőzés kezdeti tünete is. A háttérben állhat például torok- vagy mandulagyulladás is, ilyenkor ez az első panasz a torokfájás megjelenése előtt.Ha egyéb panasz - láz, rossz közérzet, fejfájás, náthás tünetek - is jelentkeznek, és ezek néhány napos tüneti kezelésre, fájdalomcsillapítóval, torokfertőtlenítővel és bőséges folyadékfogyasztással sem múlnak, akkor javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő terápia beállításához.

Torokfájás ellen természetesen

Nem kell azonnal a gyógyszerekért nyúlni, a torokfájás ellen több gyógynövény is bevethető.

  • A torokfájás esetén sokan gyógyteát főznek, a kamillából, a gyömbérből vagy a hársfából készült forrázat mindegyike alkalmas a gyulladás csökkentésére, a torok fertőtlenítésére, megnyugtatására, a fájdalom csillapítására és a légutak egészségének megőrzésére.
  • Az intenzív ízű kakukkfű légúti fertőzések és megfázás esetén is alkalmazható, antibakteriális hatású, a torokra teaként vagy öblögetőszerként is jó. Timol- és karvakroltartalmú illóolajat, cseranyagokat, szaponint tartalmaz, így a köhögési ingert is csökkenti.
  • Az apróbojtorján vagy párlófű teája torok-, mandula-, szájüregi gyulladás és rekedtség esetén is bevethető. Gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású. Cseranyagot, kovasavat, szerves savakat tartalmaz.
  • A növényi savakat, kateincsersavat, tujon-, borneol-, eukaliptoltartalmú illóolajat tartalmazó orvosi zsálya a légzőszervi és szájüregi gyulladások ellen segít, a gége, a mandula és a torok betegségében is hasznos.
  • A diólevélből készült tea bakteriális fertőzések ellen és gyulladáscsökkentésre is alkalmazható. Torokgyulladás esetén gargarizálni is lehet vele. Cseranyagokat, flavonoidokat, juglont, ásványi anyagokat tartalmaz. Kismamáknak, gyerekeknek, vérhígítót szedőknek azonban nem javasolt.
  • A lestyán leginkább fűszerként ismert, de tea is főzhető belőle, amely serkenti az emésztést, és a torok megbetegedését is enyhíti. Angelikasavat, szerves savakat, illóolajat tartalmaz.

Forrás: Femina.hu; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2024 március 19.
 

 

Az alvás és más hatékony módszerek a memóriazavar megelőzéséért

A memóriazavart egykor az idősek betegségének hívták, a legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy egyre több fiatal küzd hasonló problémákkal. Vajon mi ennek az oka és mi tehetünk a memóriazavar megelőzéséért?

Éjszakai szomjúság – Mi minden állhat a hátterében?

Éjszaka gyakran ébred arra, hogy kiszáradt a szája és iszonyatos szomjúság gyötri? Érdemes figyelni a jelenségre, mert betegségre, egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet!