+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Miért ébrednek az idősebbek nagyon korán? Ez az oka!

Egészség - Igaz, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb alvásra van szükségünk? Utánajártunk!

Az alvási képességünk változik a korral, de az igény valószínűleg nem. A korral változik az alvás felépítésének rendszere. Egyre kevesebb időt töltünk mély álomban, így könnyebben felébredünk a környezetből jövő hangokra - írja az Informed.

Hajnali ébredés

Az idősebbek sokszor este 6-8 körül gyakran elálmosodnak. Ha ilyenkor lefekszenek, és aludnának 7-8 órát, akkor hajnalban 3-5 között felébrednek. Ha nem mennek kora este aludni, és még fent maradnak 10-11-ig, akkor is a szervezetük hajnalban felébresztheti őket. De ebben az esetben nincsen meg a szükséges 7-8 óra alvásidő, így fáradtak lehetnek nap közben. Ha délután egy nagyot szunyókálnak, akkor ismét tovább maradnak fent, és másnap megint korán kelnek. Az idősebbek gyakran panaszkodnak álmatlanságról az orvosnak, pedig csak arról van szó, hogy rájuk az előrehozott alvási fázis a jellemző.

Így tudják végigaludni az idősebbek az éjszakát

A legcélszerűbb úgy átállítani a biológiai órát, hogy este tovább maradjunk ébren, de reggel tovább aludjunk. Ehhez erős fényre van szükség, ettől tudja a szervezetünk, hogy mikor kell lefeküdni és felkelni. A legegyszerűbben ezt úgy lehet megvalósítani, hogy az idősebbek estefele ameddig lehet, maradjanak kint a szabadban, reggel pedig kerüljék a fényt. A délutáni alvás pedig ne legyen túl hosszú, mert éjszakai felébredés lehet a vége.

Forrás; Fotó: Pixabay

 

Sleepwell - 2023 július 18.
 

 

Demencia: összefüggésben lehet az álmatlansággal, kialvatlansággal

A túl kevés és a túl sok alvás is szellemi leépüléshez vezethet - derült ki egy nemrég megjelent kutatásból.

Nem tud aludni? 5 módszer, hogy gyorsan álom jöjjön a szemére

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint 3 felnőttből 1 alváshiányos - ami azt jelenti, hogy nem alszik eleget és alvása nem megfelelő mimőségű, pedig a szervezetének szüksége lenne rá.