+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Kisebb az esélye a mellráknak, ha korán kel!

Egészség - Azok a nők, akik minden reggel korán kelnek, a mellrák alacsonyabb rizikójával néznek szembe – derítette ki egy nemrég publikált kutatás.

Korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy nemcsak az alváshiány van rossz hatással az egészségünkre, de az is növeli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, ha az alvásunk rendszertelen, sőt még az is, ha túl sokat alszunk. Egy nemrég publikált kutatás szerzői szerint az ébredés időpontja is befolyásolhatja, hogy melyik nőnél alakul ki mellrák.

A BMJ-ben megjelent kutatásban három alvási tényezőt, pontosabban az azokhoz tartozó genetikai variánsokat vizsgáltak: mennyi ideig alszik valaki, mennyire hajlamos az álmatlanságra, illetve, hogy a baglyok vagy a pacsirták közé tartozik, vagyis inkább későn alszik és későn kel, vagy korábban bújik ágyba és korábban ébred. Összesen közel 410 000 nő adatait elemezték. Úgy találták, hogy az álmatlanság nincs kapcsolatban a mellrák rizikójával, viszont az, hogy mikor kel fel valaki reggelente, igen, mint ahogy az is, hogy mennyit alszik valaki (pontosabban, mennyivel alszik többet a javasolt 7-8 óránál).

A szakemberek szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, egyrészt, hogy az összefüggések közötti mechanizmusokat feltérképezhessék, másrészt, hogy még pontosabban meghatározhassák, hogyan befolyásolja az alvás, az ébrenlét, illetve az ébredés időpontja a daganatos betegségek rizikóját. Azt viszont hangsúlyozták, hogy a megfelelő alvási higiénia, az elegendő és pihentető alvás rendkívül fontos az egészség megőrzéséhez.

A daganatos betegségek kialakulásában két nagy csoportra oszthatjuk a rizikótényezőket: azokra, melyekre nincs hatásunk (pl. a nem, az életkor vagy a genetika), és azokra, melyeket képesek vagyunk befolyásolni (pl. az életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás stb.). Az alvás és a pihenés az utóbbiak közé tartozik.

A WHO egy 2007-es jelentése szerint a váltott műszak, illetve az éjszakai munka hatással lehet a daganatos betegségek kialakulására, mert megzavarja a cirkadián ritmust. A cirkadián ritmus nemcsak az alvás és az ébrenlétet szabályozza (pl. azt, hogy mikor álmosodunk el), de számos bonyolult biokémiai folyamatra is hatással van.

Forrás: EgészségKalauz

Sleepwell - 2020 március 02.
 

 

Csak 16 perc, de az egészségünk múlhat rajta!

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége és minősége egyaránt fontos tényezője egészségünk megőrzésének. Egy új kutatás azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már 16 perccel kevesebb alvás is veszélyt jelenthet az immunrendszerünkre, testi-szellemi fittségünkre.

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!