+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így hat a testünkre, ha zokniban alszunk

Érdekességek - Az éjszakai zokniviselés megosztó téma: vannak, akik el sem tudják képzelni a ruhadarab nélkül az éjszakát, mások úgy érzik, még véletlenül sem tudnának elaludni benne. Arról is eltérnek a vélemények, hogy vajon egyáltalán egészséges-e a viselése az esti pihenés során. Utánajártunk, mi a tudomány álláspontja.

Így hat a zokniban alvás a testre

A hűvösebb éjszakák beköszöntével sokan váltanak vastagabb paplanra, melegebb éjszakai ruházatra, hogy komfortosabb legyen az esti pihenés. A hideg láb nem kellemes érzés, így aztán előkerülhetnek a fiók mélyéről az alvózoknik is. Bár látszólag nem jelent nagy változtatást, a ruhadarab több dologra is hatással lehet.

Egy korábbi kutatás rámutatott, hogy azok a felnőttek, akik felmelegített vagy normál hőmérsékletű zoknit viseltek, gyorsabban merültek álomba, mint azok, akik nem. Ennek oka, hogy a zokni befolyásolhatja a test belső hőmérséklet-szabályozását, így közvetve az alvásciklust is. Az ember testhőmérséklete az éjszaka folyamán csökken, hajnali négy körül éri el a minimumát. A lábak és a kezek felmelegítése az erek tágulásával jár, ez fokozza a bőrön keresztül történő hőleadást, ami csökkenti a test maghőmérsékletét. A folyamat eredményeként az agy úgy érzékeli, hogy eljött az alvásidő. A maghőmérsékletet a szervezet biológiai órája, a cirkadián ritmus befolyásolja. A cirkadián ritmus szabályozza az alvás és ébrenlét időzítését.

A testhőmérséklet fokozatosan emelkedik a nap folyamán, a csúcsát késő délután éri el, általában ekkor érzik leginkább ébernek magukat az emberek. Amikor valaki elalszik, a testhőmérséklete egy-két fokkal csökken, ennek oka az lehet, hogy a szervezet más funkciók fenntartására fordítja az energiát. A zokni a hőmérséklet-szabályozást támogathatja. A hőmérséklet-szabályozással van kapcsolatban az is, hogy megfigyelések szerint a zokni a menopauzával együtt járó, a nyugodt alvást jelentősen nehezítő kellemetlenségek enyhítésében is segíthet. Idetartoznak például a hormonális ingadozás következtében fellépő panaszok, a fokozott izzadás, az erőteljes szívdobogásérzés és a hőhullámok.

A kezek és a lábak lehűlésével, az ujjvégek elszíneződésével járó Raynaud-kór vagy Raynaud-szindróma esetén az ujjak átmeneti vérellátási zavara lép fel. A jelenséget a hideg mellett stressz is kiválthatja. Elsődleges formában, Raynaud-kór esetén nem ismertek a betegség okai, másodlagos formában, Raynaud-szindróma meglétekor más kórkép vagy gyógyszer is állhat a háttérben. Az éjszakai zokniviselés a szakemberek szerint segíthet megelőzni a tünetek fellángolását.

Fontos, hogy éjszakára laza zoknit válasszunk, a kompressziós darabok viselése nem javasolt, csak kifejezetten ilyen jellegű orvosi utasítás esetén. A legjobb, ha természetes anyagból készült ruhadarab mellett tesszük le a voksunkat.

Forrás: Femina; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2023 május 16.
 

 

Meglepő előnyökkel járhat, ha együtt alszunk a párunkkal

Új kutatások szerint, ha az ágyunkat megosztjuk a szerelmünkkel, akkor valóban azt érezhetjük, hogy jobb volt az éjszakai pihenésünk.

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!