+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így aludhat jól hőségben is!

Egészség - 5 bevált tipp, mely segít, hogy a nyári melegben is könnyen menjen az elalvás.

1, Relaxáljunk!

Ne bosszankodjunk azon este, lefekvés előtt, hogy milyen meleg van, mert ha felidegesítjük magunkat, a stresszhormonok csak még inkább felfűtik a testünket illetve az idegességtől nem fogunk tudni elaludni.

Tipp: A klasszikus relaxációban létezik egy úgynevezett hűvös homlok gyakorlat, ami a zavaró gondolataink lecsendesítésében segít. Fogadjuk el, hogy a meleg a nyár velejárója. Pusztán az a tény, hogy elfogadjuk a körülményeinket, máris segít, hogy könnyebben elaludjunk.

2, Hűtsük le a testünket!

A nagy melegben azért is megy nehezebben az elalvás, mert annak egyik feltétele, hogy a testhőmérséklet csökkenjen, ám ezt a folyamatot a hőség akadályozhatja. Fontos tehát, hogy vagy a testünket, vagy a hálószobánkat valamennyire lehűtsük.

Tipp: Leggyorsabban úgy hűlhetünk le, ha hideg vizes borogatást teszünk minden olyan helyre, ahol a pulzus könnyen kitapintható: a csuklóra, a bokára, a könyök- és térdhajlatra, nyakra. Ezeken a részeken hűthető legkönnyebben a vér, ami aztán a testben keringve más testtájakat is lehűt. A hideg zuhanyt közvetlenül lefekvés előtt azonban inkább kerüljük, mert túlságosan felpörgethet, ezért válasszuk inkább a langyos vizet!

3, Lefekvés előtt csak módjával együnk-igyunk!

Bár a meleg nyári éjszakák arra inspirálnak bennünket, hogy kimozduljunk és beüljünk valahová meginni egy-két pohár sört vagy bort, érdemes az alkohollal este csínján bánni! A másik álomcsapda, ha a hőség miatt egész nap nem ettünk és a kimaradt étkezéseket este szeretnénk bepótolni.

Tipp: Ha szeretnénk javítani alvásunk minőségén, lefekvés előtt 2 órával már ne együnk és ne igyunk. Az alkohol egyébként is szaggatottá teszi az alvást – növelve az éjszakai felébredés valószínűségét.

4, Tartsuk a napirendet!

Ha előző éjszaka rosszul aludtunk, nagy a kísértés, hogy másnap korán lefeküdjünk és egy maratoni alvással bepótoljuk az előző éjjel elvesztegetett alvásidőt. Sajnos szervezetünk nem biztos, hogy így gondolja. Azt, hogy mikor álmosodunk el, több tényező határozza meg. Ebből az egyik a belső óránk, amely nagyjából ugyanabban az időben jelzi nekünk, hogy ideje aludni. Ha rendszeresen későn fekszünk le, majd „hirtelen felindulásból” a következő nap jóval korábban ágyba bújunk, hiába várjuk, hogy elaludjunk.

Tipp: Igyekezzünk a szokott időben lefeküdni – akkor is, ha előző nap rosszul aludtunk. A belső óra átállítása csak fokozatosan lehetséges – ergo nem tudunk akkor és abban a pillanatban elaludni, amikor mi szeretnénk, az elalvás idejét jobb, ha a szerveztünk mondja meg.

5, Igyunk elegendő folyadékot!

A nagy melegben fokozottan oda kell figyelnünk, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Ez már csak azért is fontos, hogy ne az éjszaka közepén ébredjünk fel arra, hogy nagyon szomjasak vagyunk. Ráadásul, ha dehidratált a szervezet, a hőháztartás sem működik megfelelően.

Tipp: Egész nap figyeljünk oda, hogy eleget igyunk! Soha ne egyszerre akarjuk bepótolni azt a folyadékmennyiséget, amiről napközben elfeledkeztünk! Jó módszer, ha a telefonunkon beállítjuk, hogy óránként jelezzen, és olyankor megiszunk egy nagy pohár vizet. Este lefekvés előtt is nyugodtan igyunk még meg egy utolsó pohárral, nem kell attól félni, hogy pisilni járunk, a szervezet ugyanis nagyjából 2-3 deci folyadékot is kiizzad éjjel a nagy melegben.

Extra tipp: Hűtsük le előre a szobát, ha van légkondícionálónk! Fél órával a lefekvés időpontja előtt tegyük maximális fokozatra és állítsuk 19-20 fokra! Arra azonban figyeljünk, hogy ne aludjunk működő klíma mellett illetve csak akkor, ha nem ér bennünket közvetlenül a kiáramló hideg levegő. Ha a természetes módszerek hívei vagyunk, nedvesítsük be a függönyöket, akasszuk őket fel és hagyjuk nyitva az ablakot! Az enyhe légáramlat  és a vizes lepedő 20 perc alatt áthűti a szobát.

Jean Orsolya - 2019 július 01.
 

 

Itt a magyarázat, miért egészségesebbek a korán fekvők az éjszakázóknál!

Az éjszakázás negatívan hat az általános egészségi állapotra, számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli drasztikusan, de nem csak az alváshiány miatt! Íme a legújabb kutatások eredményei!

Negatív befolyásolja a párkapcsolatot (is) a kevés alvás!

A kevés alvás felboríthatja a szervezet egyensúlyát, a hormonháztartást, ami a negatív egészségügyi hatásokon túl akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Már akár napi egy órával kevesebb alvásnak is komoly következményei lehetnek hosszú távon!