+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ha így alszik, akkor nagyobb eséllyel alakul ki Önnél is cukorbetegség

Egészség - Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett elegendő alvásra is szükségünk van az egészséges élethez. Az alváshiánytól ugyanis nem csak fáradtak leszünk, de súlyos egészségügyi problémáink is lehetnek.

A JAMA című szaklapban tettek közzé egy tanulmányt, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a kevés alvás nem csak a koncentrációt és a hangulatot zavarja, hanem az egészségre is káros hatással lehet. A kutatás szerint az alváshiány szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A kutatásban több mint 247 000 brit felnőtt alvási szokásait és étrendjét vizsgálták. Az eredményekből kiderült, hogy azoknál, akik hat óránál kevesebbet aludtak éjszakánként „jelentősen nagyobb volt a kockázata" a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akiknek sikerült hét vagy nyolc órát aludniuk. A betegség kialakulásának kockázata még akkor is magasabb volt a keveset alvóknál, ha azok egészséges étrendet tartottak, azaz kevés vörös húst és sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak. Ez azért meglepő, mert eddig az elhízást tartották a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezőjének.

Az alvászavarokat hosszú távú és rövid távú problémákra lehet kategorizálni, amelyek mindegyike különböző következményekkel jár az egészségre nézve. A rövid távú zavarok, mint például az álmatlanság, az alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma, hosszan tartó, nem megfelelő vagy rossz minőségű alvással töltött időszakokat eredményeznek, ami pedig különböző egészségügyi problémákkal, többek között a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe” – mondta a Magyar Hírlap beszámolója szerint Dr. Nuha Ali El Sayed, az Amerikai Diabétesz Szövetség egészségügyi ellátásfejlesztésért felelős vezető alelnöke.

A tanulmány kutatói hozzátették, hogy jelenleg jövőbeli tanulmányokra van szükség az egészséges étrendhez való ragaszkodás, az alvás időtartama és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti összefüggések feltárására. „További kutatásokra van szükség annak feltárására, hogy a rövid alvásidővel kapcsolatos kedvezőtlen anyagcsere-folyamatok, például az időbeli korlátozással történő étkezés ellensúlyozhatja vagy enyhítheti-e a rövid alvásidővel kapcsolatos kedvezőtlen anyagcsere-folyamatokat" – zárul a tanulmány.

Forrás, Fotó: Unsplash/Gregory Pappas

 

Sleepwell - 2024 március 21.
 

 

Az alvászavarok fokozatai

Az alvási rendellenességek fokozatait általában a tünetek súlyossága, az alvás minősége és az életminőségre gyakorolt hatásuk alapján osztályozzák. Az alábbiakban néhány gyakori alvászavarról és azok fokozatairól tudhat meg többet.

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.