+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért veszélyes a horkolás!

Egészség - A legveszélyesebb alvásfüggő légzészavar

Miért veszélyes az alvási apnoe?

A legveszélyesebb alvásfüggő légzészavar az alvási apnoe szindróma, mely magas vérnyomást, egyéb szív érrendszeri betegségeket, akár szívinfarktust, stroke-ot is okozhat. Az alvási apnoe szindróma során alvás közben a beteg felső légútja beszűkül, elzáródik, így rövidebb, hosszabb ideig nem kap levegőt, fullad. Felnőtt korban, akkor kóros ez a légzéskihagyás, amennyiben a 10 másodpercet meghaladja. A légzéskihagyás a szervezetben oxigénhiányt idéz elő, mely ébredési reakciót indít el, megszakítva így az alvás folyamatát. Mivel ez a folyamat egy éjszaka során több százszor is előfordul az alvás folyamata feltöredezik, megszakad, megakadályozva ezzel a pihenést.

Az alvási apnoe tünetei

Az alvási apnoe tünetei közül a legismertebb a hangos légzésszünetekkel (akár fuldoklással) megszakított horkolás. A betegség éjszakai tünete lehet még a gyakori vizelési inger, az éjszakai reflux betegség, gyomorszáji égő érzés, súlyosabb esetben az éjszakai magas vérnyomás. Bár a betegség kizárólag alvás alatt jelentkezik, nappali kísérő tünetei is vannak. Ezek közül a leggyakoribb a nappali álmosság, aluszékonyság, állandó fáradtság, koncentrációs nehézségek, feledékenység, depresszió, esetleg ingerlékenység. Nagyon gyakori jelenség a fejfájás, ami főleg reggel jelentkezik. Az alvási apnoe betegség előrehaladtával, annak talaján magas vérnyomás, cukorbetegség alakulhat ki. A horkoló, légzéskihagyással küzdő betegeknél kimutatottan gyakrabban fordul elő hajnali szívinfarktus, stroke, melyek kialakulásának önálló rizikófaktora az alvási apnoe betegség.

Az alvási apnoe szindróma kezelése

A betegség kezelése annak súlyosságától függ. Enyhe, illetve középsúlyos esetben az oknak megfelelő terápia, szájba helyezhető eszközök, fül-orr-gégészeti konzervatív, illetve műtéti megoldások jöhetek szóba.Súlyos alvási apnoe betegség esetén az első vonalbeli terápia felnőtt korban a légsínterápia. Ennek során a légutakat egy légzést segítő készülék tartja nyitva úgy, hogy pozitív nyomású levegőt fúj be a garatba, nem engedve annak összeesését.

A horkolás egy tünet, ha folyamatos fáradtsággal, aluszékonysággal, gyakori fejfájással párosul, mindenképpen keressünk fel egy alvásspecialistát, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően a diagnózisnak megfelelő terápiát ír elő. Ez nem csak az egészségünk védelme miatt fontos, de azért is, mert jelentősen képes javítani az életminőséget.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2020 július 02.
 

 

A 7 leggyakoribb alvászavar

Ezek a legtipikusabb alvásproblémához vezető okok és így kezelhetők

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!