+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ez a természetes módszer garantáltan segít az elalvásban!

Egészség - Ha már mindent kipróbált, mégsem alszik jól, mutatunk egy módszert, ami működni fog! Ez a terápia az egész testünkre hat: képes a stressz oldására, nyugtatóan hat az idegrendszerre és olyan hormonokat szabadít fel, amelyek segítik az elalvást.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés az egészségmegőrzés egyik alappillére.  Ha alvás helyett mással töltjük ez éjszakáinkat, annak mentális és fizikai egészségünk látja kárát.  Persze néha nem olyan egyszerű az elalvás: ha stresszesek vagyunk, vagy amikor minden bizonytalan körülöttünk és szorongunk, hogy mit hoz a holnap. Mégis mi segíthet, hogy megnyugodjunk és álomba szenderüljünk? A válasz: hallgassunk zenét!

A zene ugyanis bizonyítottan képes javítani az alvás minőségén. A zenehallgatás csodálatos hatással van a szervezetünkre, nem véletlenül használták gyógyító céllal tulajdonképpen az emberiség történelme alatt folyamatosan. Az ókori arab kultúrákban az orvosok mellett zenészek dolgoztak, hogy megnyugtassák a betegeket. A görögök zenével próbálták kezelni a mentális betegségeket. A második világháború után az amerikai kórházakba zenészeket vittek, hogy segítsék a katonák fizikai és érzelmi sérüléseinek gyógyulását.

Így hat ránk a zene

Ha nekünk tetsző, számunkra megnyugtató zenét hallgatunk, az befolyásolja a légzést, a pulzusszámot, serkenti az immunrendszert, hatással van az agy kognitív és érzelmi központjára is. Az elalvás előtt hallgatott kellemes zene ezenkívül csökkenti a magas vérnyomást, oldja az izmok feszességét, jelentősen mérsékli a fájdalmat, csökkenti a stresszt, a szorongást, nyugtatóan hat az egész idegrendszerre. Segíti a szerotonin és az oxitocin termelődését, márpedig ezek azok a hormonok, amelyek segítenek nyugodtan elaludni, az áloműző kortizol szintjét viszont csökkenti. Így sokkal könnyebben hangolódunk rá az alvásra testileg-lelkileg egyaránt. Egyes kutatások szerint a zene a vényköteles gyógyszerek erejével is felér. Gyorsabban szenderülünk álomba, az alvás mélyebb, pihentetőbb, reggel felfrissülten ébredhetünk. Ráadásul minél többet hallgatunk elalvás előtt megnyugtató zenét, a hatás annál erősebbé válik.

Milyen zenét válasszunk?

Mindenképpen lassú ritmusú zenét válasszunk, lehetőleg 60-80-as BPM-mel. Szívünk ritmusa ennek hatására csökkenni kezd, a légzés is lelassul. Ám ez még nem elég. Kerüljük az olyan zenéket, amelyek negatív érzelmeket váltanak ki belőlünk, vagy amelyekhez kellemetlen élmény köthető, például szakítás után hallgattuk őket, vagy csak a szomorúságra emlékeztetnek. Hatékonyabbak azok a számok, amelyekben nincs, vagy csak kevés a szöveg, hiszen a szöveg értelmezése mentálisan stimuláló hatású, nekünk pedig pont nem erre van szükségünk. S ha megtaláltuk azokat a zenéket, amelyek tényleg megnyugtatnak, ragaszkodjunk hozzájuk, mert minél rendszeresebben hallgatjuk őket, nyugtató hatásuk úgy erősödhet.

Dalok elalváshoz

Mindenki ízlése szerint választ magának altató zenét. A komolyzenében rengeteg nyugtató hatású dalt találunk: Mozart C-dúr zongoraversenye, Brahms Bölcsődala, Camille Saint-Saënstől A hattyú, Debussytől a Clair de lune, Ludovico Einaudi művei, Albinoni Adagiója, Barber Adagio for Strings című műve mind segíthetnek. A kisebbeknek hatásos Palya Bea Altatok című albuma, illetve Bizek Emi Álomszép lemezsorozata, amelyet kórházakban is használnak a babák megnyugtatására. Max Richter brit zeneszerző pedig kifejezetten alvászavarokkal küzdő felnőttek részére készített egy nyolcórás lemezt Tökéletes alvás címmel. 2011-ben a Marconi Union angol trió a British Academy of Sound Therapy szakértővel együttműködve alkotott meg egy nyolcperces nyugtató hatású számot pulzusszámcsökkentő hangok és tempók segítségével, ez lett a Weightless. Kipróbálhatjuk a meditációs zenéket is, a hullámzó tenger vagy a tücsökciripelés hangja mind álomba szenderíthetnek.

Forrás: divany.hu

Sleepwell - 2021 december 09.
 

 

8 egészséges ital estére a zavartalan pihenésért

Ezek az italok valóban támogathatják az éjszakai pihenést.

Hatékony stresszoldó módszerek rossz alvóknak

Ezekkel a módszerekkel érdemes próbálkozni stresszes időszakban a szorongás oldására és a jó alvásért!