+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Először sikerült álomban levő emberekkel kommunikálni

Érdekességek - A Current Biology című folyóiratban nemrégiben publikált tanulmányban arról számoltak be kutatók, hogy képesek voltak valós időben kommunikálni olyanokkal, akik tudatosan álmodtak.

Egy új módszer az álmok megismeréséhez

A tudatos álmot szokták éber álomnak, lucid álomnak vagy tiszta álomnak is nevezni. Ilyenkor az álmodó tisztában van a tudatállapotával, és jártasságától függően valamelyest irányítani is tudja, hogy mi történjen vele odaát.

Az amerikai, német, francia és holland egyetemeken kutató tudósok vezetésével zajló kísérlet résztvevőit az alvásuk REM-fázisában faggatták, de nem arról, hogy mit látnak éppen álmukban, hanem egyszerű kérdéseket tettek fel nekik, például matematikai műveletek eredményét firtatták. Az álmodók képesek voltak helyes választ adni a kérdésekre.

A kutatók szerint munkájuk jelentősége, hogy felfedeztek egy viszonylag feltáratlan kommunikációs csatornát, amely új módszert adhat az álmok empirikus megismeréséhez.

Karen Konkoly, az illinois-i Northwestern Egyetem PhD-hallgatója, a tanulmány első szerzője arról beszélt, hogy léteznek tanulmányok, amelyek a tudatos álmodók (álomból) kifelé irányuló kommunikációjával foglalkoznak, sőt olyan esetről is születtek tudományos feljegyzések, hogy álmodók képesek voltak megjegyezni elvégzendő feladatokat, amiket alvás közben tudattak velük. Arról azonban meglehetősen kevés kutatás született, hogyan lehet ingereket küldeni befelé, az álomba. „Az egyik nagy meglepetés az volt, hogy ha az ember elmond nekik egy mondatot, pontosan értik.”

A kísérlet

Konkoly és kollégái 36 embert toboroztak a kutatáshoz, feladatuk az volt, hogy elaludjanak az amerikai, francia, német és holland alváslaborokban, majd az éber álom állapotába jussanak, ahol tudatában vannak annak, hogy álmodnak. A mintába veterán tudatos álmodókat is bevontak, de olyanokat is, akik még kevésbé tapasztaltak az irányított álmodásban. Volt egy narkolepsziás kísérleti alanyuk is, aki gyakran tapasztal tudatos álmokat. A résztvevőknek eldöntendő kérdéseket tettek fel, illetve egyszerű matematikai műveletek eredményét kérdezték tőlük.

A kutatók elektródákat helyeztek el az alvók szemei közelében, a fejbőrükön és az állukon, hogy így győződjenek meg arról, mikor lépnek az alanyok a gyors szemmozgással járó REM-fázisba. Az agyhullámok és a szemgolyó mozgásai alapján ugyanis a szakértők pontosan meg tudják határozni, ha valaki már a mélyalvás fázisában van. A résztvevők némelyikét arra kérték, erősítse meg egy előre megbeszélt jellel – a szem jobbra-balra mozgatásával- hogy már álmodik..

A laboratóriumi alvások során ezekkel a szemjelekkel és arcmozgásokkal kommunikáltak az álmodók a kutatókkal. Egy 19 éves amerikai résztvevőt például arra kértek, vonjon ki nyolcból hatot, és ő helyesen jelezte a szemével (két jobbra-balra szemmozgással), hogy az eredmény kettő. Amikor újra kérdezték, megismételte a helyes választ.

Az esetek mintegy 18 százalékában sikerült ennyire tisztán és pontosan kommunikálni az álmodókkal. A próbálkozások 17 százalékában kivehetetlen volt a válasz, 3 százalékban az alvó nem helyes választ adott, 60 százalékban pedig egyáltalán nem volt eredményes a kommunikációs kísérlet.

További érdekes fejlemény, hogy a résztvevők közül sokan képesek voltak felidézni a kutatókkal folytatott kommunikációt, miután felébredtek. Néhányan közülük úgy hallották álmukban a kísérlet vezetőit, mint egy film narrátorát vagy egy rádióbemondót, és a hang egyértelműen az álmukon kívülről érkezett. Az álmodók némelyike utólag más kérdés-válaszra emlékezett, mint amit valójában kapott és adott.

Távlatok

A kutatócsoport a mostani tanulmányra alapozva arra készül, hogy további kísérletekkel térképezze fel az álmodás közbeni kétirányú kommunikáció lehetőségeit. Jelenleg azon munkálkodnak, hogy optimalizálják a folyamatot, azaz szeretnék elérni, hogy több tudatos álmot lássanak az alanyaik, és gyakrabban adjanak helyes választ.

Az idegtudományban és a pszichológiában sokszor nehezíti az álmok megismerését és feldolgozását, hogy ébren már csak foszlányokat képes belőlük felidézni az agy. Konkolyék remélik, hogy kutatásaik segítenek majd életre hívni egy sor praktikus megoldást és egy új stratégiát az álmok felfedezésére.

Forrás: Qubit.hu

Sleepwell - 2023 június 06.
 

 

Ezt jelzik a felnőtt- és gyermekkori rémálmok!

Mi okozhat rémálmokat, milyen testi tünetei vannak és hogyan segítsünk gyermekünknek, ha rossz álmok gyötrik?

Súlyosbodó (vagy épp javuló) alvásproblémák nyáron

Nagy melegben általában romlik az alvás minősége, de nyáron a csökkenő terhelés, kevesebb stressz miatt javulhatnak is bizonyos alvászavarok.