+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Elalvás zenével vagy füldugóval? Vajon mindkettő egészséges?

Érdekességek - Egyes hangok segítenek az elalvásban, míg mások gátolják a nyugodt pihenést. Van, aki csak teljes csendben tud elaludni, mások zenét hallgatnak, hogy álomba ringassák magukat. Vajon, melyik előnyösebb az egészségünk szempontjából?

A zene pozitív hatása alvásunkra

A lassú ütemű klasszikus zene, a fehér zaj és a relaxációs zene egyaránt segíti az elalvást, és javítja az alvásminőséget minden korosztálynál. A nyugtató hatású zene csökkenti a stresszt, ellazító hatású, lassítja a szív- és a légzésritmust, ami elősegíti a nyugodt pihenést.

Sokan fülhallgatóval hallgatnak zenét lefekvés előtt, főként akkor, ha nem egyedül alszanak a szobában, és nem akarják, hogy a másikat zavarja a zene a pihenésben. Szerencsére ma már léteznek alváshoz tervezett fülhallgatók, melyek fekvés közben is kényelmesek, és nem nyomják a fület. Jó minőségű fülhallgatóval nem csak kellemes zenét hallgathatunk, hanem a zavaró hangokat is kiszűrhetjük.

A fülhallgató éjszakai viselésének azonban vannak kockázatai: fokozhatja a fülzsírdugó kialakulásának kockázatát, gátolja a hallójárat szellőzését, ezért irritációt és fülgyulladást is okozhat, a zsinór pedig rátekeredhet forgolódás közben a nyakra. Természetesen ügyelni kell arra is, hogy ne hallgassuk nagy hangerővel a zenét, és maradjunk a biztonságos 60 dB alatt.

Alvás füldugóval

Ha csak teljes csendben tudunk elaludni, de zavar a párunk horkolása, a szomszédból beszűrődő zajok, vagy az éjszakai közlekedés zaja, akkor a füldugó a legjobb megoldás számunkra!

A füldugó segítségével kiszűrhetünk minden zavaró zajt, miközben attól sem kell tartanunk, hogy a riasztó vagy az ébresztő hangjára nem ébredünk fel. Ez a kis eszköz egész éjszaka biztosítja a nyugodt, zavartalan alvást, ám lehetnek veszélyei is!

A veszélyek a füldugó anyagától függenek, és attól, betartjuk-e a higiéniai előírásokat. Egyes füldugók csak egyszer viselhetők, és nem használhatók egész éjszakán át, csupán néhány órán keresztül. A viaszos és szilikonos anyagú füldugók fokozhatják a fülgyulladás, az irritáció és a krónikus fülviszketés kockázatát. Mivel nem légáteresztőek, használatuk során a hallójáratban nedves és meleg környezet alakul ki, mely kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. A szivacsos füldugó ugyan porózus, ám éppen emiatt válhat baktériumteleppé, mert megtapadnak benne a kórokozók.

A biztonság kedvéért érdemes körültekintően megválasztani azt a füldugót, melyet hosszú távon éjszakai alvótársunknak szánunk. Olyan füldugóra van szükségünk, melyet egész éjjel lehet viselni, többször használható, és nem mozdul el. Vannak füldugók, amelyek pontosan ezt nyújtják, illetve ennél még többet: nem tartalmaznak szilikont, latexet, színezéket, sem lágyítószert, ezért nem okoznak irritációt, sem allergiát. Különleges, hőre lágyuló anyaguknál fogva tökéletesen illeszkednek a hallójáratba, és maximális kényelmet biztosítanak alvás közben. Természetesen a tisztán tartás itt is nagyon fontos. Ezt megtehetjük szappanos, langyos vízzel, vagy speciális fertőtlenítő spray-vel, mely használat után teljesen elpárolog a füldugóról.

Akár zenére, akár teljes csendre van szükségünk a nyugodt alváshoz, hallásunk védelméről és fülünk egészségéről mindkét esetben gondoskodjunk körültekintően!

Forrás: mindenamihallas.hu

Sleepwell - 2019 december 30.
 

 

Együtt aludjon velünk gyermekünk vagy sem?

Miért jó a gyerekeknek a szülőkkel való együttalvás és meddig egészséges? Az együttalvás pozitívumai és lehetséges negatívumai.

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!