+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az alvászavarok fokozatai

Egészség - Az alvási rendellenességek fokozatait általában a tünetek súlyossága, az alvás minősége és az életminőségre gyakorolt hatásuk alapján osztályozzák. Az alábbiakban néhány gyakori alvászavarról és azok fokozatairól tudhat meg többet.


Alvászavarok enyhe foka

Ebben az esetben a tünetek általában enyhék, és csak időszakosan jelentkeznek. Az alvási nehézségek nem befolyásolják jelentősen az életminőséget vagy a mindennapi tevékenységeket.

Alvászavarok közepes foka

Az alvási problémák gyakoribbak és intenzívebbek. A beteg rendszeresen tapasztalhat nehézségeket az elalvással, az átalvással vagy a kielégítő és megnyugtató alvással kapcsolatban. Ez a fokozat már a hétköznapokra is kihat, befolyásolhatja a teljesítményünket.

Alvászavarok súlyos foka

Ebben az esetben az alvási problémák súlyosak és rendszeresek. A beteg folyamatosan alváshiánnyal, alvászavarral küzd, ami súlyosan befolyásolja az életminőségét, a mentális és fizikai teljesítményét, valamint a mindennapi tevékenységeit.


Az alvásrendellenességek súlyossága és fokozatai egyénenként változhatnak, és számos olyan tényezőtől függenek, mint az alvászavar típusa, az életmód, az általános egészségi állapot és a környezeti tényezők.

Az alvászavar okai

Az alvászavarok különböző okokból eredhetnek - egyénenként eltérő lehet, hogy mi áll az alvásproblémák hátterében. Az alvászavarok okai összetettek és sokrétűek, s gyakran több tényező együttesen járulhat hozzá a problémák kialakulásához. Néhány gyakori ok:

1. Stressz és szorongás:

A stressz és szorongás komoly hatással lehet az alvásra. Az aggódás, a munkahelyi nyomás, pénzügyi gondok vagy személyes problémák gyakran nehezítik az elalvást vagy okozhatnak felébredéseket az éjszaka folyamán.

2. Rendszeres időbeosztás és életmód

Az egészségtelen életmód, például a szabálytalan alvási időpontok, a túlzott koffeinfogyasztás, az alkohol vagy nikotin használata ronthatja az alvásminőséget.

3. Környezeti tényezők

Kényelmetlen alvási körülmények, úgy mint a zajos környezet, a túl meleg vagy túl hideg hőmérséklet a hálószobában, vagy a fényforrások jelenléte alvás közben, mind-mind befolyásolhatja az alvás minőségét.

4. Gyógyszerek, egészségi problémák

Bizonyos gyógyszerek, például allergia elleni gyógyszerek, antidepresszánsok vagy vérnyomáscsökkentők, kihatással lehetnek az alvásra is. Emellett az alvászavarok hátterében állhatnak egészségi problémák is, például alvási apnoe, reflux betegség, krónikus fájdalom vagy depresszió.

5. Időskori változások

Az idősebb felnőtteknél gyakran előfordulnak alvásproblémák, amelyek kapcsolódhatnak az életkorral járó változásokhoz és az egészségügyi állapothoz.

6. Genetikai tényezők

Néhány alvászavar, például az álmatlanság, részben genetikai hajlamhoz kapcsolódik. Az alvási idő, az alvási mélység, az alvásfázisok és az alvási mintázatok, genetikailag befolyásoltak lehetnek. Fontos azonban, hogy az alvászavarok kialakulásáért önmagában a genetikai tényezők nem okolhatók, hiszen azt számos más külső és belső tényező is befolyásolják, mint például az életmód, a környezeti tényezők, a stressz, az egészségi állapot vagy a mentális egészségünk állapota.

Ha hosszabb ideje tapasztal alvásproblémákat, fontos, hogy konzultáljon orvosával, aki segíthet az okok meghatározásában és a megfelelő kezelési lehetőségek kiválasztásában. Az alvászavarok diagnózisában és kezelésében az alvásszakemberek (somnológusok) vagy az alvási laboratóriumok szakemberei is segíthetnek.

Vezethet súlyos betegséghez az alvászavar?

Igen, hosszú távon súlyos alvászavarok vezethetnek egészségügyi problémákhoz és számos betegség kialakulásához. Jóllehet az alvászavarok nem minden esetben vezetnek súlyos betegségekhez, de hosszú távon jelentős hatással lehetnek az egészségre és az életminőségre.

Kardiovaszkuláris betegségek

Az alvászavarok, különösen az alváshiány, kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomás, szívbetegségek, szívritmuszavarok és szívelégtelenség kockázatának növekedésével.

Elhízás

Az elégtelen vagy zavart alvás összefüggésbe hozható az étvágy- és telítettségérzetet szabályozó hormonok, például a ghrelin és a leptin szintjének zavarával, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség és az alvászavar között számos összefüggés és kapcsolat van. Az 2-es típusú cukorbetegség egy anyagcserebetegség, amelyben a szervezet az inzulinérzékenység csökkenésével, inzulinrezisztenciával vagy inzulinhiánnyal küzd, és ezáltal a vérben a glükóz (cukor) szintje emelkedik. Az alvászavarok, különösen az alváshiány és az alvási apnoe, szorosan kapcsolódnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához és súlyosbodásához. Néhány fontos összefüggés az alábbiakban található:

Mentális egészség, memória, kognitív zavarok

Az alvás szerepet játszik az információk feldolgozásában és rögzítésében az agyban, így az alváshiány és az alvászavarok negatívan befolyásolhatják a memóriát és az agy működését. Az alváshiány és az elégtelen alvás hatással lehet a rövid távú memóriára, ami megnehezíti az információk rögzítését és emlékezetből való felidézését. Az ismétlődő felébredések, az alvászavarok vagy az álmatlanság miatt az agy nem jut elegendő időhöz, hogy a nap folyamán felgyülemlett információkat megfelelően feldolgozza és tárolja. Emiatt a memória teljesítménye csökkenhet, és nehézségek adódhatnak a koncentrációban és a figyelemben is.

Az alvászavarok, különösen az alvási apnoe, amikor az alvás közben ismételt légzéskimaradások vannak, negatívan befolyásolhatják az agyi működést és a kognitív képességeket. Hosszú távon az alvási problémák összefügghetnek a kognitív hanyatlással és a demencia kialakulásával.

Az alváshiány és az alvászavarok kihatnak az ébrenléti órákra is, és befolyásolhatják a teljesítményt a mindennapi tevékenységek során, például munka vagy tanulás közben. Az alváshiány miatt fáradtabbak lehetünk, nehezebben fókuszálunk, és lassabban reagálunk, ami csökkentheti a teljesítményt és a hatékonyságot.

Legyengült immunrendszer

Az elégtelen alvás csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, ami növelheti az infekciók és betegségek kockázatát.

Ha tartós alvásproblémákkal küzd, fontos, hogy keresse fel az orvosát, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon az alvászavarok enyhítésére, egészsége javítására. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet megelőzni az egészségügyi szövődményeket és javítani az általános közérzetet.

Forrás: Egészségkalauz.hu; Fotó: Pixabay/Eric Lucatero

 

Sleepwell - 2023 augusztus 10.
 

 

Hány órakor kellene elaludnunk? Hallgassunk a testünkre!

Alvászavarra utal, ha bármikor is fekszünk le, még lefekvés után egy órával is csak forgolódunk és képtelenek vagyunk elaludni illetve ha ez a probléma már több hete fennáll. Érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni testünk jelzéseire, mert mutatja, mi a teendő.

Keveset alszik? Ezért érezheti erősebbnek a fájdalmat

A kutatások a megfelelő alvás jelentőségét hangsúlyozzák a fájdalomérzet csökkenésében.