+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Alvásbetegségek - Az inszomnia

Egészség - Az álmatlanság típusai, okai és kezelése

Az inszomnia típusai

Az inszomnia, közismertebb nevén az álmatlanság igen gyakori alvásbetegség. Két formáját különböztetjük meg: az elalváskor jelentkező és az alvást megszakító, átalvást érintő inszomniát. Az első típusra az jellemző, hogy a beteg nem tud elaludni, a másik esetben pedig el tud ugyan aludni, de az éjszaka folyamán többször felébred, és nehezen, vagy nem is alszik vissza. Álmatlanságról, mint betegségről akkor beszélhetünk, ha ezek a tünetek több mint egy hónapja fennállnak, és/ vagy hetente minimum háromszor jelentkeznek, valamint ez olyan mértékű, hogy a betegnek nappali tüneteket is okoz. Ilyenek lehetnek a nappali fáradság, apátia, fejfájás, kimerültség, koncentrációs zavarok.

Önálló vagy társtünet is lehet!

Az álmatlanság lehet alapbetegség, de nagyon gyakran egyéb betegségek társtüneteként jelentkezik. A leggyakrabban pszichés problémák, idegrendszeri betegségek velejárója, nem ritkán a depresszió, vagy a fájdalom szindróma kísérő tünete.

Az inszomnia kezelése

Az inszomnia kezelése a kiváltó októl függ. Amennyiben az álmatlanság másodlagos, akkor a kiváltó betegséget kell megfelelően kezelni, így az álmatlanság önmagától megoldódik. Az elsődleges inszomnia kezelése lehet gyógyszeres, illetve egyéb gyógyszermentes segéd terápia, amit az alvásszakértő orvos és a beteg közösen alakít ki. A megfelelő kezelés megválasztása mellett a tüneteket enyhítheti a relaxáció és egyéb stresszoldó módszerek alkalmazása.

Sleepwell - 2023 március 14.
 

 

Hány órakor kellene elaludnunk? Hallgassunk a testünkre!

Alvászavarra utal, ha bármikor is fekszünk le, még lefekvés után egy órával is csak forgolódunk és képtelenek vagyunk elaludni illetve ha ez a probléma már több hete fennáll. Érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni testünk jelzéseire, mert mutatja, mi a teendő.

Az álmatlanság 5 típusa – Önt melyik érinti? Ettől függ, hogyan mulaszthatja el!

Az álmatlanság kezelése, illetve kezeletlenül hagyása az egész életminőségre kihat. Járjunk utána a valódi okoknak! A Femina.hu cikke