+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Aki teheti, sziesztázzon az egészsége érdekében!

Egészség - A szieszta jót tesz az egészségnek. És hogy ez nem csak szóbeszéd, több egymástól független vizsgálat is bizonyította.

A Harvard Egyetem kutatói által a NASA pilótáinak bevonásával végzett kísérlet azt igazolja, hogy félórányi délutáni alvás jelentősen javítja az agy teljesítőképességét: 16%-kal csökkenti a reakcióidőt, és 34%-kal a figyelemkiesést.

Hosszú távon pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.Görög tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy egy harminc perces délutáni alvás a halálos szív- és érrendszeri betegségek előfordulását 37%-kal csökkenti. Az Athéni Egyetem munkatársa, Androniki Naska és a bostoni Harvard Egyetemen dolgozó kollégái a koronáriás szívbetegségek mediterrán országokban való csekély előfordulására keresték a magyarázatot. Eddig azt gondolták ez annak köszönhető, hogy ezekben az országokban a legtöbb embernek egészséges az étrendje, de a Naska azt feltételezi, hogy a szív –és érrendszeri betegségek ritkább előfordulása a délutáni sziesztának is betudható.

Az alvás ugyanis csökkenti a stresszt, ami sok szívbetegség egyik lehetséges oka. Naska és kollégái kiértékelték az EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) tanulmányának adatait, melyben 23.681 egészséges 20 és 86 év közötti személyt kérdeztek ki részletesen táplálkozási szokásaikról és életmódjukról. Például arról, szoktak-e sziesztázni. Azoknál, akik csak alkalmanként alszanak délutánonként, 12%-kal csökkent az ischaemiás szívbetegségekben való elhalálozás kockázata. Azok esetében viszont, akik hetente legalább háromszor harminc percet ebéd után pihenéssel töltenek, az ilyen halálos kimenetelű betegségek kockázata 37%-kal csökken. Azt is figyelembe kell venni, hogy az eredmények csupán megfigyeléseken alapulnak, így más tényezők is szerepet játszhatnak a pozitív eredményben.

Magyarországon kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy a munka mellett délután pihenjünk, de más országokban, például Spanyolországban a szieszta teljesen megszokott dolog. Már elterjedt például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban is az ebéd utáni rövid pihenő.

Forrás: Webbeteg; Fotó:Pixabay

Sleepwell - 2023 augusztus 29.
 

 

Kávé és édesség fáradtság ellen? Mutatjuk, miért nem jó ötlet!

Kávé és nassolás helyett mutatunk pár valóban működő módszert az alváshiány okozta fáradtság ellensúlyozására.

Nyáron is figyelni kell a gyerekek megfelelő alvásidejére

A gyerekeknél nyáron is fontos a rendszeres alvási rutin betartása, az alváshiány hosszabb távon akár mentális egészségügyi problémákat is okozhat.