+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A 6 leghatékonyabb stresszoldó módszer

Általános - Egyre többünket érintenek a túlhajtott életmód, a stressz, a napirend hiánya és a nem megfelelő táplálkozás következtében kialakuló problémák. Ingerültek vagyunk, fáradtak, alvásproblémákkal és pszichoszomatikus valamint az életmódunk következményeként kialalakuló civilizációs betegségekkel küzdünk. Lassítsunk és figyeljünk magunkra! A testünk meghálálja!

A feszített élettempó, a kevés alvás és mozgás, és a valódi pihenés szinte teljes hiánya kizsigereli a testünket és az idegrendszerünket is alaposan megviseli. Mivel nem akarunk lassítani, a szervezetünket, az agyunkat kávéval, energiaitalokkal, dohányzással próbáljuk még nagyobb teljesítményre ösztönözni, azonban ez előbb-utóbb visszaüt. A túlpörgetett test és lélek rövidesen kimerül és képtelen a feladatait rendesen ellátni: méregteleníteni, feldolgozni a táplálékot és pszichés élményeket egyaránt, megfelelően működtetni az immunrendszert. Ilyenkor jelennek meg a különféle allergiák, az elhúzódó vagy gyakran kiújuló betegségek, a túlsúly, a fáradékonyság és lelki szinten az apátia, közöny, ami váltakozhat az ideges, feszült szakaszokkal.

A hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerint a mai életforma túlzottan „jang”: túl aktív, túl sok benne a cselekvés, a tevékenység, a stimuláció, túl sok inger ér bennünket nap mint nap vizuális, érzéki, az információk, érzelmek szintjén egyaránt, ráadásul a táplálkozásunk is inkább jang irányba tolódott el (túl sok hús, cukor, alkohol, stimulánsok, kávé, dohányzás). Pedig az egyensúly csak akkor állhat be, ha egyforma mértékben szerepel benne a jin és a jang.

Erősítsük a jin pólust!

  • Ezt megtehetjük úgy, hogy többet pihenünk, például ha tudatosan beiktatunk pihenőidőt a napjainkba és hamatabb térünk nyugovóra.
  • Az elalvást segíthetjük, ha előtte meditálunk, vagy csak egyszerűen csak átgondoljuk a napunkat.
  • Zárjuk ki tudatosan a felesleges ingereket! Lefekvés előtt egy-két órával már ne nézzünk televíziót, ne nyomkodjuk a telefonunkat, és kerüljük a túl erős, intenzív hatásokat, például a hangos zenét, éles fényt.
  • Ahogy közeledünk a lefekvés idejéhez, tudatosan lassítsunk le és kapkodás helyett hagyjunk időt minden tevékenységünkre: a vacsorázásra, a fürdésre, olvasgatásra.
  • Erősítsük a jint a táplálkozás terén is: gumós és gyökeres zöldségek, tengeri alga, gomba, finoman fűszerezett levesek, ginzeng, datolya, méz, gyógyteák fogyasztása kiválóan alkalmasak erre.
  • Ha tehetjük, legyünk kint minden nap legalább fél órát a friss levegőn! Amikor van rá lehetőség, kiránduljunk és töltsünk időt a természetben.
  • Sajátítsunk el és alkalmazzunk relaxációs, stresszoldó módszereket!

Méregtelenítsük testünket, lelkünket!

Nagy ajándékot adunk magunknak, ha egyszerűen egy-egy napra visszahúzódunk az aktív hétköznapokból és testi-lelki szinten méregtelenítünk. Ennek legfőbb eszközei egy rövid böjt, egy gyümölcs- vagy lénap beiktatása, rendszeres szaunázás, gyógyfürdőzés. A méreganyagok „lecsapolása” testi-lelki megújuláshoz vezet: új erőre kapunk, visszatér az életkedvünk, a tetterőnk és nem utolsósorban az immunrendszerünk is erősödik. 

Sportoljunk!

A sport az egyik legkiválóbb stresszoldó módszer, amely nem mellesleg erősíti az immunrendszert, növeli a testi erőt, javítja az anyagcsere hatékonyságát és erősen méregtelenítő hatású. A finomabb, „jinebb” mozgásformák, mint például az úszás, a séta vagy a tánc kellemesen elfárasztják a testet és nyugtatják a lelket. Mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel, így boldogabbnak, energikusabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat, jobban alszunk és növekszik a stressztűrő képességünk is.

Hozzunk egyensúlyba jógával testünket-lelkünket!

A jóga a testre, a lélekre és a szellemre egyszerre gyakorol jótékony hatást. Az ászanák végrehajtása gyakran komoly fizikai erőkifejtéssel jár, illetve bizonyos irányzatokban éppen erre esik a fő hangsúly. A jóga gyakorlásával a testi-lelki önismeret fejlesztése, a belső béke kialakítása, a személyiség fejlesztése is lehetséges.

Relaxáció fülakupunktúrával

Az előző kettőhöz képest passzív módszerről van szó, ami azonban annál hatásosabb: a tűk beszúrását követően azonnal érezhető a megnyugvás, a relaxált, nyugodt, többnyire kellemesen éber állapot. Nem véletlen, hogy a fülakupunktúrát egyre szélesebb körben használják nemcsak stresszoldásra, hanem a szenvedélybetegségekről, például a dohányzásról való leszokásban is. A fülszúrás ősi módszerével elérhető a nyugodtabb lelkiállapot, a szerek iránti sóvárgás megszűnik, könnyebb felhagyni a romboló szokásokkal, az idegeskedéssel. A fülön lévő akupunktúrás pontok finom stimulációja ezen túl teljes méregtelenítést ad a szervezetünknek és helyreállítja a megbomlott idegrendszeri és energetikai egyensúlyunkat.

Szorongásra, túlterheltségre: autogén tréning

Számos apró stresszfaktort képesek vagyunk oldani az autogén tréninggel, de ami a legcsodálatosabb benne, az az, hogy akár egy sok kihívással járó munkanap során is képesek leszünk fenntartani a nyugodt, éber figyelem és a kiegyensúlyozottság állapotát az autogén tréning során alkalmazott önszuggesztiók segítségével. Az szinte csak üdítő mellékhatás, hogy a stressz hátterében álló fizikai tünetek, mint például az álmatlanság, hátfájdalmak, fejfájás is eltűnnek és erősödik az immunrendszer.

Sleepwell - 2022 február 04.
 

 

8 egyszerű nyújtó gyakorlat lefekvés előtt a gyors elalvásért és a nyugodt pihenésért

A következő nyújtó gyakorlatok segíthetik a zavartalan éjszakai pihenést, csak néhány percet kell rászánni az elvégzésükre esténként.

7 módszer a járványhelyzet miatt kialakuló fásultság, alvászavar és kiégés-érzés leküzdésére

Egyre többen panaszkodnak a régóta tartó járvány miatti fásultságról, motiválatlanságról, ingerültségről és alvásproblémákról. Nem is csoda, hiszen a munka, a stressz ellenpólusának számító minőségi pihenés lehetetlenedett el már jó ideje: se szórakozni nem mehetünk, se a barátainkkal nem találkozhatunk és még utazni is tilos.