+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A 10 legfontosabb kérdés és 10 válasz az alvásról

Érdekességek - Mi történik velünk alvás közben? Mikor érezhetjük azt, hogy zuhanunk? Melyik hormon szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusunkat? Minderre megtalálja a választ cikkünkben!

Mi játszódik le testünkben alvás közben?

Műszerekkel megfigyelt és mért kutatási eredmények szerint alvás közben a szervezet másképpen reagál külső ingerekre: egészen másfajta működési mintázatot mutat, mint az ébrenlét. Az alvás alatt különböző minőségű és mélységű alvásfázisok váltakoznak.

Az alvásfolyamat alapvetően a lassú hullámú alvás (NREM) és a gyors szemmozgásokkal kísért (REM) alvás ciklikus váltakozásából épül fel .A kétféle szakasz alatt nem csupán az agyi elektromos tevékenységben mutathatók ki különbségek, hanem a testi jelenségekben is. 

A REM alvási szakaszban az agyi működés az ébrenléti állapothoz hasonló, és bár a test inaktív, a gyors szemmozgások jelzik azt a belső munkát, melynek során az agy feldolgozza az ébrenlét alatt begyűjtött információk sokaságát, és felkészül a másnapi tevékenységre. Az NREM és a REM fázisok alkotnak egy-egy alvásciklust, amelyek általában 90 percenként követik egymást.A tudat állapotai alvás közben

Melyik alvási fázisban történnek az alábbi folyamatok?

Az izmok és a szövetek regenerálódnak, hormonok árasztják el a testet. Vannak, akik beszélnek, illetve járkálnak ilyenkor, és nagyon nehéz az ébresztés. A  válasz: a lassú hullámú alvásban.

Hány százalékkal csökken az új információ feldolgozásának képessége egy nyugtalan éjszaka után?

40 %-kal, ami komoly teljesítménycsökkenés!

Miért nő meg az agyi sejtek közti tér alvás közben?

Mert az agy alvás közben takarít, kiveti az ébrenlét során felhalmodott mérgező molekulálat a szervezetből. Ha erre nincs lehetőség, az fokozza a neurodegeneratív betegségek pl. az Alzheimer- vagy a Parkinson kór kockázatát.

Melyik a leggyakoribb alvásbetegség?

Az inszomnia, álmatlanság. Ezt követi a légzéskimaradással járó alvási apnoé.

Érzünk-e kifejezett fájdalmat álmainkban?

Testi fájdalmat nem, annál inkább átélhetünk lelki-pszichés folyamatokat: szorongást, félelmet, örömöt.

Melyik alvásszakaszban érezhetünk zuhanást, és miért?

Közvetlenül elalvás után, az alvásciklusunkat megnyitó 5-10 percben, izmaink ugyanis ilyenkor kezdenek ellazulni.

Hány óra alvás javasolt átlagosan egy felnőttnek?

7-9 óra alvás javasolt mindenkinek.

Van-e „gyorsalvó” alkatú ember, akinek pár óra alvás is tökéletesen pihentető?

Az emberiség körülbelül 1 százaléka ilyen, alapja egy génmutáció, vagyis a gyorsalvás nem tanulható.

Melyik hormon játszik szerepet az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásában?

A melatonin.

Forrás: HVG BrandChannel

Sleepwell - 2020 augusztus 18.
 

 

100 éve még a kétfázisú alvás volt a természetes – Tudja, hogy pontosan mit is jelent ez?

Manapság minden a hatékonyságról szól: igyekszünk minél több teendő elintézését beleszuszakolni egy napba. Azt is elvárjuk, hogy az alvásidő a legoptimálisabban kihasznált legyen, vagyis lefekvés után azonnal elaludjunk és egészen addig fel se ébredjünk, amíg meg nem szólal az ébresztőóra. Egy új kutatás szerint azonban nem is erre lettünk programozva.

A kimaradt alvás sajnos nem pótolható!

"Majd alszom, ha öreg leszek." Önnek is ismerős ez a mondat? Bizony nagyon sokan gondolják úgy, hogy az alvás csak időpocsékolás. Pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy a kimaradt alvás nem pótolható, ráadásul a tartós alváshiánynak komoly, negatív élettani hatásai is vannak.